Zelf keuken maken

Een nieuwe keuken is een grote verandering. Het is niet aan te raden om hals over kop te beginnen aan het uitbreken of renoveren van uw oude keuken. Maak eerst een plan op van de dingen die u wil veranderen. Zoek ook een oplossing voor het bereiden van maaltijden gedurende de tijd van de renovatie.

De nieuwe keuken zal een reflectie zijn van uw levensstijl. Bezoek verschillende showrooms om inspiratie op te doen en vertrouw op het gevoel dat u krijgt wanneer u naar de verschillende stijlen van keukens kijkt.

 

Water, Elektriciteit en gas

Maak een plan van aansluitpunten voor water, elektriciteit en gas. Stem het ontwerp van de nieuwe keuken af op deze zaken zodat u niet verplicht wordt om leidingen te verleggen. Duid op het plan aan waar u de spoelbak, het fornuis, de koelkast en de vaatwas wil plaatsen zodat u hiermee rekening kan houden. Zorg er ook voor dat de spoelbak, het fornuis en de plaats waar men het eten klaar maakt kort bij elkaar liggen. Dit zijn namelijk de meest gebruikte plaasten in de keuken.

 

Opmeten

Bij het opmeten van de ruimte voor de nieuwe keuken moet u nauwkeurig te werk gaan. Hou rekening met muren die niet recht zijn of die moeten veranderd worden. Grote structurele veranderingen doet u eerst. Hou ook rekening met de ruimte die de koelkast inneemt. Dit is het grootste apparaat in de keuken.

 

Bereid u voor

Hou er rekening mee dat op het moment dat u begint met uitbreken van uw oude keuken u geen mogelijkheid meer hebt om maaltijden te bereiden. Neem uw voorzorgen. Zorg er ook voor dat u alle materialen zoals een nieuw werkblad of nieuwe spoelbak reeds in huis hebt. Vertrouw niet blindelings op beloofde leveringsdata, hier kan er al eens iets mislopen waardoor u enorme vertragingen oploopt bij het installeren van uw nieuwe keuken.

 

Veiligheid

Plaats afsluitdoppen op alle waterleidingen in de keuken zodat de hoofdkraan weer open kan. Elektriciteitsdraden die in het zicht liggen moeten goed afgeschermd worden. Hou kinderen en huisdieren uit de keuken tijdens de renovatie.

 

Controle

Voer een controle uit van bestaande waterleidingen en elektriciteitsdraden. Indien u nieuwe apparaten aanschaft voor uw keuken zoals een vaatwas, vergewis u er dan van dat de bestaande leiding het vermogen kan leveren dat nodig is. Indien u meerdere nieuwe apparaten gaat gebruiken moet u elke leiding in de keuken evalueren op haar capaciteit. Dit zal u later moeilijkheden besparen om, wanneer de nieuwe keuken er eindelijk staat, alles uit te moeten breken om de leidingen te verzwaren.

Het plaatsen van nieuwe stopkontakten en lichtschakelaars kan best nu gebeuren. Ook plafond verlichting kan best nu opgehangen worden. Indien men een vaatwas wil inbouwen is het nu het moment om te controleren of de waterleiding kort genoeg tegen de muur ligt. Anders zal het toestel niet helemaal in de kast passen en krijgt men de deur niet meer dicht.

 

Herstellen van muren

Na het uitbreken van de oude keuken kan men best eens een kijkje nemen naar de staat van de muren. Stukken die aan vernieuwing toe zijn kan men nu onder handen nemen. Wacht niet tot wanneer de nieuwe keuken geinstalleerd is om dit te doen. Probeer geen defecten te verbergen door er kasten voor te plaatsen of om er tegels voor te plaatsen. Muren die niet goed behandeld zijn tegen vocht, zoals buitenmuren, zullen vroeg of laat problemen geven. Indien u opnieuw moet bezetten met cement zorg er dan voor dat deze lang genoeg kan uitdrogen voordat u verder gaat met de rest van het werk.

 

Aftekenen

Duid vooraf op de muur aan waar het werkblad moet komen en werk hier naartoe. De hoogte hiervan is het belangrijkste gegeven van de hele keuken. Het heeft geen zin om eerst de kasten van de nieuwe keuken te maken om dan tot de conclusie te komen dat het werkblad te hoog ligt. Indien mogelijk, presenteer eerst het werkblad en breng het waterpas. Is de hoogte goed, teken dit dan af op de muur en maak de kasten op maat.

Op voorhand weten welke keuken u wil is een goede zaak, maar in staat zijn om de keuken te kopen die u nodig hebt is moeilijker. Er zijn veel factoren waar u rekening moet mee houden.

In de eerste plaats moet u voor uzelf uitmaken welke stijl van keuken u wil hebben. Zorg er voor dat de nieuwe keuken bij de rest van de woning past. Bezoek zeker een showroom om een idee te hebben van welke stijlen er allemaal verkrijgbaar zijn. Kijk in de showroom goed naar eventuele sporen van slijtage op kasten, scharnieren, werkbladen en andere onderdelen. Deze keukens worden uiteraard niet echt gebruikt, maar de deuren gaan tientallen malen per dag open en dicht.

Indien u rekening houd met deze zaken zou u een beslissing moeten kunnen treffen. Het installeren van een nieuwe keuken is niet echt moeilijk. Het is een groot bouwpakket met handleiding. Volg de handleiding en overdenk alle handelingen tijdens de installatie.