Keukeninrichting

Keuken inrichting is niet hetzelfde als keuken design. Terwijl design zich meer toespitst op de hoofdonderdelen van de keuken zoals kasten, werkblad en apparaten, heeft inrichting meer te maken met de details. Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend om hun woonkamer te voorzien van de nodige details om de inrichting huiselijker en gezelliger te maken, terwijl men dit in de keuken veel minder of zelfs helemaal niet doet. Als u weet dat we bijna evenveel tijd doorbrengen in de keuken als in de woonkamer, dan kijkt u misschien best eens naar de inrichting van uw keuken.

 

Tips voor een perfecte inrichting van de keuken

Om de inrichting tot een goed einde te brengen moet u zich houden aan de stijl van uw keuken. Terwijl rustieke potten een leuk accent kunnen geven aan een anderzijds moderne keuken, moet u opletten om hierin niet te overdrijven. De primaire stijl moet steeds gehandhaafd worden, maar details in een andere stijl kunnen steeds.

Om de inrichting van uw keuken snel aan te passen kan u een keer proberen om andere overgordijnen te hangen. Dit zal reeds een groot effect hebben op uw interieur. In klassieke of rustieke keukens kan men een mand met fruit op tafel zetten. Kleine details zoals bijvoorbeeld onderleggers of servietten in dezelfde kleur als de primaire kleur van uw keuken zorgen reeds voor een grote impact op de inrichting. Durf ook eens te experimenteren met sterk contrasterende kleuren.

Indien u een rustig effect wil bekomen, zorg er dan voor dat uw keukenapparaten in dezelfde kleur zijn als de primaire kleur van de keuken, of in inox. Wilt u de inrichting levendiger maken, zorg dan voor apparaten in felle contrasterende kleuren. Let hier wel mee op. Teveel contrasten geven een rommelige indruk wat de sfeer niet ten goede zal komen.

Goed geplaatste verlichting, zoals spots die de nadruk leggen op bepaalde details of subtiel gekleurde lampen, kunnen een enorm verschil maken. Bij een moderne keuken kan u, indien uw kasten voorzien zijn van glazen deurtjes, deze voorzien van zachte verlichting. Hierdoor zal er een gloed uitgaan van de kasten die s’avonds zeer veel sfeer uitstraald.

Probeer bij de inrichting van uw keuken volgende dingen alvast te vermijden:
1) Saaie TL lampen aan het plafond. Ze zijn het toonbeeld van slechte smaak.
2) Volledig witte muren zonder enige vorm van contrast met de kasten.
3) Overgordijnen met motieven die niet passen bij de stijl van de keuken.
4) Handvaten aan kasten die niet passen bij de stijl van de keuken.

Zoals u ziet kan u veel dingen doen om uw keuken aangenamer te maken. Keuken inrichting is niet moeilijk, probeer gewoon om zoveel mogelijk in dezelfde stijl te werken. Vraag eventueel raad aan vrienden en laat uw interieur door hen beoordelen. Nuttige tips van anderen kunnen de inrichting van uw keuken eenvoudiger maken.

 

Het interieur van de keuken is uitermate belangrijk

Het ontwerp en het interieur van de keuken zijn 2 verschillende zaken die echter nauw met mekaar in verband staan. Daar waar het ontwerp zal bepalen welke layout, indeling, en kleur men gaat gebruiken, zal de keuze voor het interieur meer te maken hebben met factoren die niet rechtstreeks verband houden met de keuken, zoals de kleur van de muren, welke vloerbedekking men gaat gebruiken, en alle andere factoren die er voor zullen zorgen dat keuken en ruimte 1 geheel gaan vormen.

Als men bijvoorbeeld een strakke en moderne keuken gaat plaatsen in een ruimte die zeer klassiek is, dan zal de ruimte afbreuk doen aan de stijl van de keuken. Zo kan het interieur voorzien zijn van ouderwets behang en dito gordijnen, kan de vloerbedekking bestaan uit tegels met een motief uit grootmoeders tijd, en hangen er tal van spulletjes aan de muur gaande van oude schilderijtjes tot koperen pannen en antieke keukenspullen.

In dit geval maakt het weinig uit of u een keuken van 5.000 of 20.000 Euro koopt. Het totaalbeeld klopt gewoon niet en het volledige concept gaat helemaal de mist in. Dit kan men gelukkig vrij eenvoudig oplossen, al vraagt het wel een investering van tijd en geld.

Wanneer u een interieur wenst te bekomen dat ruimte uitstraald zijn er een paar dingen waar u moet op letten. Probeer in de eerste plaats om te vermijden dat het interieur verdeeld wordt door ongewenste schaduwen. Zo is een kookeiland in het midden van de keuken zeer handig, maar wanneer het zonlicht langs het venster binnenschijnt kan ditzelfde eiland er voor zorgen dat er een donkere schaduw geworpen wordt over de rest van de keuken. Deze schaduw deelt de ruimte als het ware in 2 stukken waardoor het interieur veel kleiner gaat lijken.

Zorg dus voor een gelijkmatige verlichting in het interieur van de keuken en vermijd indien mogelijk om een venster te plaatsen aan de zonzijde. Hierdoor kan u ongewenste schaduwen uitsluiten. Maak ook zo weinig mogelijk gebruik van directe plafondverlichting omdat deze het plafond lager doet lijken (vooral TL lampen), tenzij het een echt zeer hoog plafond betreft. Bij lage plafonds is het beter om indirecte muurverllchting te gebruiken.

Zorg er ook voor dat het interieur zo weinig mogelijk zware texturen heeft. Behangpapier met zware opdruk of vloeren met ingewikkelde motieven reflecteren minder licht dan effen oppervlakken. Het gebruik van inox of roestvrij staal geeft het interieur extra glans en reflectie waardoor de ruimte groter lijkt. Gebruik indien mogelijk ook alleen maar zachte en lichte kleuren voor de muren en de vloer. Het aanpassen van het interieur in functie van de keuken die u hebt is een proces dat steeds blijft verdergaan. Na verloop van tijd zal uw interieur perfect aansluiten bij uw keuken, en uw levensstijl.

 

Een kookeiland verhoogt de functionaliteit van uw keuken

Een kookeiland is de ideale oplossing om meer werkruimte te creëren in uw keuken. U moet eerst de huidige toestand van uw keuken evalueren om te weten te komen wat de functie van het kookeiland moet worden. De meeste bestaande keukens zijn reeds goed uitgerust met een oven, kookplaat, afzuigkap en spoelbak. Het is dan ook niet aan te raden om de kookplaat en/of spoelbak over te bouwen in het kookeiland. U blijft dan achter met een beschadigd werkblad dat u noodgedwongen zal moeten vernieuwen wat een extra kost met zich mee zal brengen.

Bij een nieuwe keuken echter kan men van in het begin beslissen om gebruik te maken van een kookeiland. Dan kan men wel de kookplaat, spoelbak en zelfs een kleine ijskast inbouwen in het kookeiland. Hierdoor krijgt men een prachtig werkblad uit 1 stuk. Hou er wel rekening mee dat u het kookeiland moet voorzien van elektriciteit en/of gas, en waterleiding. Deze leidingen zal u onder de vloer moeten laten doorlopen. Een voldoende groot kookeiland kan zelfs gebruikt worden om maaltijden te serveren. Hierdoor kan u de afstand, van de plaats waar de maaltijden klaargemaakt worden tot waar men deze zal nuttigen, sterk verminderen.

Men moet wel over voldoende ruimte in de keuken beschikken om een kookeiland te plaatsen. In een te kleine keuken zal het kookeiland uw bewegingsvrijheid in het gedrang brengen. Zelfs een middelgrote keuken kan nog steeds te klein zijn voor een volwaardig kookeiland. Men kan dan eventueel kiezen voor een kleiner model, maar dit zal ten kosten gaan van de functionaliteit.

Hierdoor zal men er minder snel gebruik van maken waardoor het alleen maar extra plaats inneemt in de keuken. In dit geval kan men eventueel kiezen voor een verrijdbaar kookeiland. Dit kan dan wel niet uitgerust worden met een kookplaat en/of spoelbak, maar het kan wel gebruik worden om extra kast- en werkruimte te creëren.

Een kookeiland dat uitgerust is met een kookplaat moet voorzien worden van een vrijhangende afzuigkap om er voor te zorgen dat de dampen die vrijkomen tijdens het koken kunnen afgevoerd worden. Het plaatsen van een vrijhangende afzuigkap vereist een stevige plafondconstructie. Deze moet in staat zijn om het gewicht van de afzuigkap te dragen. Als u een spoelbak gaat inbouwen in het kookeiland kan u in overweging nemen om ook meteen een vaatwasser in te bouwen. Hierdoor kan u de vuile vaat spoelen en onmiddellijk in de vaatwasser plaatsen.

Zoals u ziet vraagt het plaatsen van een kookeiland wel een beetje werk. Leidingen moeten onder de vloer gelegd worden, er moet een afzuigkap geinstalleerd worden waarvoor veranderingen aan het plafond moeten gebeuren, en tot slot moet het geheel nog passen in de ruimte waar de keuken staat zonder een obstakel te vormen. Als al deze zaken geen probleem zijn, dan kunnen wij alleen maar aanbevelen om een kookeiland te plaatsen. De waarde van de keuken zal er aanzienlijk door stijgen.

 

Een eethoek in de keuken is steeds handig

Een eethoek komt meestal voor in grotere keukens. Niet alle keukens zijn echter groot genoeg om een tafel met 6 stoelen te plaatsen, en dan is een kleine eethoek een goed alternatief. Deze bestaat uit een hoekbank die tegen de muur geplaatst kan worden met 3 extra stoelen. Dankzij de compacte afmetingen is het perfect mogelijk om een eethoek voor 6 personen in een relatief kleine keuken te plaatsen.

Er bestaat nogal wat verchil in kwaliteit tussen de verschillende verkrijgbare eethoeken. Goedkopere modellen zijn vervaardigd uit vezelplaat met een laminaatlaag en de constructie is van minderwaardige kwaliteit. Deze beschermlaag in laminaat kan snel beschadigd worden waardoor vocht snel in het hout kan dringen. Indien de zitbank voorzien is van kussen dan zijn deze meestal gemaakt uit goedkope kunststof zoals namaakleder.

Duurdere en duurzamere modellen worden gemaakt uit hout zoals eik, beuk of teak en ze zijn veel beter bestand tegen de vochtige lucht in de keuken. Een beschermlaag van vernis zorgt er tevens voor dat het hout eenvoudig te reinigen is en dat beschadigingen makkelijk te herstellen zijn. Er zijn ook verschillende stijlen beschikbaar zoals klassiek, modern, retro, enz.

Een eethoek hoeft echter niet steeds tegen de muur te staan. De benaming “eethoek” verwijst naar de plaats waar men de maaltijden gaat nuttigen. Als men voldoende plaats heeft om een grote eettafel met 6 of 8 stoelen te zetten, dan zijn de mogelijkheden wat betreft ontwerp en gebruikte materialen nagenoeg onbeperkt.

U kan de eethoek ook perfect laten aansluiten bij de rest van de keuken. U kan een tafel en stoelen kopen in alle denkbare materialen zoals hout, kunststof, inox of aluminium, glas, enz. Stoelen en tafels voor de eethoek zijn snel leverbaar wanneer u een standaard kleur of uitvoering kiest. Bij specifieke kleureisen kan de wachttijd soms 4 tot 8 weken bedragen.

Het allerbelangrijkste aan de eethoek is het gebruiksgemak. Een grote tafel in een kleine ruimte zal alleen maar voor frustratie zorgen. Het is zeer ergerlijk wanneer u steeds te weinig plaats heeft om langs de tafel te bewegen. Het gevolg zal zijn dat u de tafel steeds verder gaat opschuiven naar de muur toe tot wanneer u helemaal geen plaats meer over gaat houden aan 1 kant waardoor het moeilijk zal worden om plaats te nemen aan de tafel. Kies dus liever een model dat kleiner is, of dat men kan uitschuiven. Ook bij de keuze van de eethoek is het belangrijk om voldoende modellen aan een kritische blik te onderwerpen en om weldoordacht uw keuze te maken.