Keukenstijlen

De meeste mensen zullen hun keuken ontwerpen in dezelfde lijn als de rest van de woning. Zo zal een aan de buitenzijde modern uitziende woning ook een modern interrieur hebben en dus ook een moderne of design keuken.

Wanneer men een stijl gekozen heeft kan het grote werk beginnen. Men kan best een lijst opstellen van punten die men wil veranderen. Zo kan men vloeren, muren, plafonds, kasten en alle andere delen vooraf plannen.

Men kan uiteraard ook zijn keuken ontwerpen zodat deze niet in dezelfde stijl is als de rest van de woning. Toch even opletten hiermee. Het is zeer belangrijk dat men bij het binnentreden van de nieuwe keuken niet het gevoel krijgt dat men in een andere woning is terchtgekomen. Dit zal het knusse en huiselijke gevoel dat een keuken moet uitstralen slecht beinvloeden.

Een beetje planning vooraf kan u later veel problemen besparen.

 

 

Keuken hedendaagse stijl

Deze keukens worden gekenmerkt door het gevoel van ruimte dat men heeft. Ze zijn goed gestyleerd en blinken uit in efficient gebruik van de beschikbare ruimte.

Ontwerpers hechten heel veel belang aan het correct gebruik van verlichting in dergelijke keuken. Verlaagde plafonds en verlichting zowel in als boven kasten komt veel voor. Halogeen verlichting geeft het helderste en mooiste licht.

De ramen worden meestal niet voorzien van gordijnen. Indien men toch gordijnen wil gebruiken, gebruikt men best stoffen die veel licht doorlaten. Op het gebied van keukenapparatuur kan men kiezen uit zwart, wit of staal. Al deze materialen passen in een hedendaagse keuken. Zwarte apparaten stralen meer stijl en klasse uit terwijl roestvrij staal meer high-tech aandoet. Wit is dan weer de meest traditionele kleur.

Keukenkasten worden gemaakt uit bleek hout en zijn sober vorm gegeven zonder veel franjes. Licht-blauw en helder-rood, net als andere heldere kleuren kunnen gebruikt worden om accenten toe te voegen. Ook kasten in aluminium die wit geverfd worden behoren tot de mogelijkheden. Hierdoor krijgt de keuken een retro look. De afwezigheid van oppervlakte details doet vermoeden dat men op weg is naar het minimalisme, maar dit is nog iets anders.

De nadruk bij een dergelijke keuken ligt op het gebruiksgemak. Sommige installeren zelfs een koelkast met glazen deur zodat ze weten wat er in de koelkast ligt zonder de deur te hoeven openen. Groene planten en hangende verlichting maken deel uit van een hedendaagse keuken.

Ze hebben eigenlijk geen vaste stijl en met hedendaags wordt bedoeld alles wat op dit moment “trendy” is. Bijgevolg is dit een stijl die heel de tijd in ontwikkeling is. Of uw keuken meegaat met de laatste nieuwe trends zal volledig van u afhangen (of van uw vrije tijd en budget). Hou er rekening mee dat de keuken van vandaag, morgen misschien voorbijgestreefd is.

 

 

Country stijl : huiselijk en gezellig

Warmte, veiligheid en comfort zijn de 3 begrippen die deze stijl het best omschrijven. Het gebruik van verschillende motieven in de keuken, meubelen die op het eerste zicht niet bij elkaar horen, houtwerk en kastjes, zorgt er voor dat de keuken visueel zeer stimulerend is.

In tegenstelling tot alles bij elkaar te laten passen en symmetrie, is de bedoeling van de country stijl het algemene effect dat men krijgt. Het idee hierachter is om een soort gecontroleerde wanorde te bekomen en tegelijkertijd een huiselijke indruk te geven.

Veel keukens in deze stijl hebben een werkblad uitgevoerd in hardhout. Verschillende houtsoorten worden door elkaar gebruikt. Om het effect nog te vergroten kan men rond de keukentafel verschillende stoelen plaatsen. Dit geeft het gevoel dat ieder persoon die plaats neemt op een stoel uniek is, net zoals de stoel zelf.

Kleur is zeer belangrijk bij de country stijl. Warme kleuren, liefst in matte uitvoering, en veel hout zijn typerend. Achtergrondkleuren zijn wit, creme of licht bruin. Kleuren zoals groen, blauw of rood geven accenten aan bepaalde onderdelen van de keuken.

Roestvrij staal of inox past ook zeer goed, zoals voor luchters of een stuk van het werkblad. Stoelzittingen worden uitgevoerd in ruit motief.

 

 

Minimalistische stijl : streng, strak en zonder accenten

Minimalisme is meer een dicipline dan een stijl. Een dergelijke keuken geeft een goed gevoel om naar te kijken, maar is moeilijk om mee te leven. Tenzij natuurlijk minimalisme datgene is waarnaar u echt streeft.

Kenmerkend zijn de zeer strakke lijnen en gladde oppervlakken. Weinig of geen relief of accenten. Minimalisme is heel de tijd in strijd met de normale wanorde van het alledaagse leven en rondslingerende spullen vallen onmiddelijk op. Alles heeft zijn vooraf bepaalde plaats. Zo zal de koffiezet, die uiteraard ook een minimalistische uitstaling heeft, steeds op zijn vaste plaats moeten staan. Doet men dit niet dan wijkt men af van het minimalisme door een eigen stijl te ontwikkelen.

In het beste geval is de minimalistische uitstraling van de keuken een perfecte combinatie van een goed design en estetische aantrekkingskracht. In het slechtste geval lijkt het op een half uitgewerkt idee zonder duidelijk stijl.

 

 

Rustieke stijl : traditionele materialen en bouwmethode

Spijtig genoeg heeft men een vrij groot budget nodig om een rustieke keuken van goede kwaliteit te installeren. Echte eik, zoals men toen gebruikte, is enorm duur en betaalbaar voor alleen de gelukkige onder ons. Men kan altijd gebruik maken van fineer of andere houtsoorten, maar een getraind oog ziet het verschil.

Let er op dat u zich aan het rustieke concept houd, het is namelijk makkelijk om zonder dat men het weet over te lopen in een country stijl keuken. Rustieke keukens worden gekenmerkt door het gebruik van veel antieke materialen en kasten. Deze wegen zwaar op het budget.

Men hoeft zich niet te houden aan een bepaald thema. Zo kan men bv rustieke potten uit frankrijk gebruiken samen met kasten uit Italie en stoelen uit Duitsland. Zolang ze maar alle uit ongeveer dezelfde periode komen.

 

 

Industrieele stijl : zakelijk maar doeltreffend

Deze keukens vallen niet bij iedereen in de smaak. Ze hebben een koude uitstraling en doen vele mensen denken aan kantines in fabrieken.

De combinatie van glad staal, inventieve ruimtewining en indeling van kasten geven de keuken een voorsprong op het gebied van gebruiksgemak. Het is een imponerende omgeving die een enorme indruk kan achterlaten.

Met al dat blinkende metaal heeft men wel het nadeel dat elke vingerafdruk en elk spatje water of vet zichtbaar is. Deze keukens blijven echter steeds in de mode.

 

 

Landelijke keukens: Terug naar de natuur

Landelijke keukens hebben een vleugje nostalgie, maar ze zijn op het gebied van gebruiksgemak evenwaardig aan een moderne keuken. Zo maakt men in een landelijke keuken bv veel gebruik van rieten manden, maar de manier waarop deze gebruikt kunnen worden toont aan dat hier goed over nagedacht is. Zo zal ook het fornuis een 100% landelijke uitstraling hebben, maar op het gebied van functionaliteit is het een modern toestel met alle mogelijkheden die men maar kan wensen.

In een landelijke keuken wordt er veel gebruik gemaakt van hout en natuursteen, net zoals bij een nostalgische keuken, maar de manier waarop dit gedaan wordt is anders. Landelijke keukens komen niet zo zwaar over, ze zijn lichter van constructie, zonder afbreuk te doen aan de degelijkheid. Terwijl bij een nostalgische keuken de afwerking niet zo van belang is, maar wel de ambachtelijke uitstraling, is dit bij een landelijke keuken anders. Hier is afwerking wel degelijk belangrijk.

Kenmerkend voor de landelijke keuken zijn kastdeuren in bleke tinten, of geverfd met een lichte kleur. De deurtjes zijn voorzien van een uitgefreesd boogmotief. Zwart en wit zijn de primaire contrasterende kleuren in een landelijke keuken. Dergelijke keuken wordt ook wel een country keuken genoemd.

 

 

Nostalgische keukens: Lekker rommelig en knus

Nostalgische keukens worden ook wel boerenkeukens genoemd. Alles mag zichtbaar geplaatst worden zoals rekken waar borden en servies op staan. Ook rekken waar potten en pannen aan hangen kunnen perfekt. Een nostalgische keuken kan naar eigen smaak ingericht worden met allerlei decoratieve elementen die verwijzen naar het plattelandsleven. Hierdoor krijgt de keuken een zeer persoonlijk karakter.

Kastdeuren worden gemaakt van massief eik, beuk, of kerselaar en hoeven eigenlijk niet zo mooi afgewerkt te zijn. Ze kunnen eventueel beschilderd worden met motieven die het boerenleven benadrukken. De scharnieren bestaan uit het ijzeren “pen en ring” systeem. Voor wie echt terug in de tijd wil kan men gebruik maken van houten scharnieren. Dit versterkt het nostalgische karakter van de keuken, net zoals het vele gebruik van hout en steen.

De vloer is belegd met sterke, ambachtelijk gemaakte tegels. Na verloop van tijd vertonen deze tegels een normale slijtage wat wederom bijdraagt aan de nostalgische uitstraling van de keuken. Ook plankenvloeren kunnen, maar dan wel zware eiken of andere hardhouten planken. Perfectie en precisie zijn bij een dergelijke keuken niet vereist. Integendeel, hoe ambachtelijker het uitzicht, hoe beter.

Nostalgische keukens maken dikwijls gebruik van tegels. Deze kunnen op gelijk welke plaats tegen de wand gelijmd worden. Struktuur is niet belangrijk. Ook werkbladen worden met kleine tegels belegd. Dit draagt veel bij tot het sfeervolle karakter van de keuken. Een grote keramische of porceleinen vierkanten of rechthoekige spoelbak maakt het geheel compleet. Ook spoelbakken in koper kunnen, maar deze kwamen hoofdzakelijk alleen maar voor op rijkere boerderijen. De kranen zijn voorzien van draaiknoppen in de vorm van een kruis en ze zijn vervaardigd uit koper of brons.

De keuken lijkt oud, maar is wel van alle gemakken voorzien zoals het hoort. Moderne apparatuur zit echter netjes weggeborgen achter oud uitziende deurtjes. Dit is een keuken voor genieters die zicht niet teveel zorgen willen maken over een paar korrels zand die op de grond liggen, want dat hoort nu eenmaal zo. Ouderwets? Nee hoor. Alleen een 100% nostalgische keuken.

 

 

Cottage keukens stralen rust en kalmte uit

Cottage keukens stralen rust en landelijkheid uit. Ze hebben hun populariteit te danken aan het gevoel van onthaasting dat een dergelijke keuken teweegbrengt, maar zonder in te moeten boeten aan gebruiksgemak of ergonomie. De filosofie achter een cottage keuken is “Back to basics”, wat zoveel wil zeggen als “Soberheid is troef”. Het is net deze eenvoud die er voor gaat zorgen dat de cottage keuken het mogelijk maakt om op een rustige en volledig ontspannen manier maaltijden klaar te maken, en deze te nuttigen. De ultramoderne toestellen die men kan terugvinden in de hedendaagse design keuken, zal men ook in de cottage keuken hebben. De apparaten zijn wel weggewerkt zodat deze minder opvallen.

De cottage stijl is in de eerste plaats “zorgeloos”. Door gebruik te maken van neutrale kleuren en vormen kan men een gevoel van rust teweeg brengen. Indien u er niets voor voelt om een volledige cottage keuken te installeren, dan kan men er ook voor kiezen om muren, plafond, en vloeren een moderne uitstraling te geven terwijl de kasten in cottage stijl zijn. Dit werkt wonderwel goed samen.

De grootste fout die men kan maken bij het samenstellen van een cottage keuken is kiezen voor goedkope en minderwaardige materialen. Er bestaan voldoende echte oude of antieke stukken die men zeer goedkoop kan kopen en die een meerwaarde aan de keuken zullen geven. Men kan het vergelijken met een goedkope replica van een antiek meubelstuk, wat een minderwaardige uitstraling zal hebben in vergelijking met het origineel.

Om het cottage gevoel te versterken kan men een aantal regels volgen. Zo kan men open legplanken en bordenrekken gebruiken die wit of cremekleurig geverfd worden. Om het open gevoel te versterken kan men de ramen best niet voorzien van gordijnen. U kan het houtwerk van de ramen beter laten opvallen door dit zijn natuurlijk houtkleur te laten behouden en door het alleen te behandelen met een kleurloze vernis.

Als spoelbak kiest men best voor de traditionele vierkante of rechthoekige vorm die zowel kan ingebouwd worden in het werkblad als er bovenop kan geplaatst worden. Meestal zijn deze spoelbakken vervaardigd uit wit porselein. Niet zelden was een dergelijke spoelbak ingebouwd in een vrijstaande kast. Het werkblad en de spatwand van de cottage keuken kunnen gemaakt worden uit wit marmer. Marmer met gele en bruine kleurschakeringen is nog beter. Een kraan met typische zwanenhals, of een kraan die rechtstreeks aan de muur bevestigd is, komt zeer goed tot zijn recht en past volledig bij de cottage stijl. Koper of brons als afwerking voor de kraan genieten de voorkeur.

Zorg ervoor dat de fronten van de kasten een lichte kleur hebben en voorzie deze van houten handgrepen. De fronten in een keuken in cottage stijl hebben vrijwel nooit relief of snijwerk. De fronten van de hangkasten kregen dan weer glazen vensters. Meer ingrijpende veranderingen kan men bekomen door ook de vloer van de keuken onder handen te nemen. Oude houten vloeren zijn zeer populair, vooral deze met planken met een authentieke uitstraling. Men kan deze vloeren onbehandeld laten (wat niet aan te raden is), of men kan ze verven in het wit of cremekleur. Door het gebruik van de vloer gaat de verflaag afslijten, waarbij het onderliggende hout weer zichtbaar wordt, wat het rustieke karakter van de cottage keuken nog extra zal benadrukken.

Het is niet eenvoudig om apparatuur te vinden die in een cottage keuken kan gebruikt worden zonder afbreuk te doen aan de stijl. Dit wil zeggen dat alle apparaten zoals een microgolfoven, stoomkoker, koffiezetapparaat, enz,…. zoveel mogelijk aan het zicht moeten onttrokken worden. Het moet echter steeds mogelijk zijn om deze apparaten eenvoudig en snel te kunnen gebruiken. Deze zitten daarom meestal verborgen achter fronten die helemaal in de kasten schuiven wanneer deze geopend worden.

 

Victoriaanse Engelse keukens zijn rijkelijk versierd

In een Engelse keuken worden veelal rustieke kleuren gebruikt zoals donkerbruin, crème, en donkergroen. Deze keukens zijn zeer populair in oude boerderijen of nieuwbouwwoningen in hoevestijl. Engelse keukens stralen romantiek uit, maar door overdadig houtsnijwerk en veelvuldig gebruik van omlijstingen zijn ze vrij druk. U kan best geen Engelse keuken in een moderne woning plaatsen. Het verschil in stijl is te groot waardoor het lijkt alsof de keuken geen deel meer uitmaakt van de woning.

In een Engelse keuken zal men hoofdzakelijk gebruik gemaakt van massief hout. Kasten worden voorzien van gegraveerde omlijstingen. Alle onderdelen worden ook ambachtelijk vervaardigd. Het houtsnijwerk gebeurt met de hand. Hierdoor is elke keuken uniek. Het werkblad is van graniet, marmer, zandsteen of massief hout.

Een Engelse keuken kan verschillende stijlen hebben. Zo heeft men enerzijds de landelijke stijl, en anderzijds de aristocratische stijl. Bij deze laatste, ook wel victoriaanse stijl genaamd, werkt men met duurdere materialen zoals brons of koper. Victoriaanse Engelse keukens kon men vroeger niet in de boerderijen op het platteland terugvinden maar wel in de dure Victoriaanse woningen in de steden.

Een Engelse keuken is voorzien van schitterende details. Zo hebben de kasten en laden handgrepen in brons of porcelein. De bronzen handgrepen zijn niet zelden voorzien van gravures terwijl deze in porcelein regelmatig beschilderd werden. De deurtjes in de kasten worden bij een Engelse keuken voorzien van venstertjes zodat men het servies kan zien. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van potten in steen of porselein om koffie, suiker, bloem, en andere producten in te bewaren. Deze potten worden dan op het aanrecht geplaatst.

De spatwand achter het fornuis bestaat bij een Engelse keuken voornamelijk uit tegels. Er worden zowel effen tegels als beschilderde tegels gebruikt. Moderne apparatuur hoort niet echt thuis in een dergelijke keuken. Toch kan men tegenwoordig ook apparatuur kopen met een Victoriaanse uitstraling, maar die even eenvoudig is in gebruik en die even ergonomisch is als moderne design apparatuur.

Een echte Engelse keuken vraagt een flinke investering. Al de gebruikte materialen zijn van de beste kwaliteit en worden veelal met de hand vervaardigd. Voor de liefhebbers van het Victoriaanse tijdperk, is een Engelse keuken ten zeerste aan te raden.

 

Klassieke keukens : haal de natuur in huis

Indien u een klassieke keuken wil moet u een aantal stijlregels volgen. We bespreken hier de klassieke franse keuken die verschillend is van andere klassieke stijlen maar die het meeste ruimte laat voor creativiteit. De franse klassieke keuken roept beelden op van de Provence en het platteland, met een prachtig uitzicht over de lavendel velden en franse boerderijen. Dit is het gevoel dat u moet proberen te bekomen wanneer uw gasten, en uzelf, uw klassieke keuken in franse stijl binnenkomen. Dit type van klassieke keuken heeft een rustieke, oude en warme uitstraling.

Er zijn verschillende stijlelementen die onmisbaar zijn zoals bv grote stevige meubelen hoofdzakelijk gemaakt uit houtsoorten die lichter van kleur zijn, al dan niet versierd met veel houtsnijwerk. Klassieke keukens in franse stijl halen hun kleurschema’s bij de belangrijke franse schilders zoals Monet, Renoir en Van Gogh. De kleuren die veel gebruikt worden zijn zonnig geel, zacht goudkleurig, fel rood, roestkleur, grasgroen en cobalt blauw. Muren, keukenkasten en grote meubelstukken kunnen volledig in lijn met de klassieke stijl in het wit, cremekleurig, ivoorwit of licht beige geverfd worden om meer contrast te geven. Zowel matte als blinkende verf kan gebruikt worden.

Natuurlijke materialen spelen een belangrijke rol bij klassieke keukens. Vooral muren, kasten en meubelen bestaan hoofdzakelijk uit natuurlijke materialen. Vloeren in natuursteen, werkbladen in graniet of met tegels en spatwanden in marmer of ook met tegels zijn de belangrijkste stijlkenmerken. Vloeren worden soms bedekt met tapijten gemaakt van wol of katoen. In vrijwel elke klassieke keuken is er een haard aanwezig met een sterke schoorsteenmantel, geschikt om potten aan te hangen om voeding warm te houden. Tegenwoordig wordt dit uiteraard niet meer gebruikt, maar als design-element kan men dit nog steeds toevoegen indien u trouw wil blijven aan de stijl.

Klassieke keukens worden rijkelijk voorzien van rustieke potten, handbeschilderde europese keramiek en ambachtelijk gemaakte vazen, schalen, servies en potterij. Tegels in keramiek en terra cotta worden zoveel mogelijk gebruikt, net zoals koperen potten en schalen. Voor de extra franse uitstraling kan men een bundel lavendel in een vaas zetten, of simpelweg samenbinden en aan de muur hangen om te drogen.

Zet een grote terra cotta pot op het werkblad en bewaar daar uw houten spatels in die u gebruikt bij het koken. Plaats een rek in koper of gevlochten ijzer tegen de muur om servietten, handdoeken of onderleggers in te bewaren. De klassieke keuken in franse stijl is oorspronkelijk vrij klein. Indien u ook niet veel plaats hebt kan u metalen rekken van het plafond laten afhangen om potten en pannen in te plaatsen. Hiermee benadrukt u zelfs nog meer de typisch franse klassieke stijl.

 

Italiaanse keukens hebben stijl en klasse

Italiaanse keukens hebben net dat “ietsje” meer dan een gewone keuken. Als het op stijl en design aankomt, dan valt het niet te ontkennen dat Italiaanse producten er steeds prachtig uitzien. Italië heeft dan ook een zeer rijke voorgeschiedenis in verband met alles wat met design te maken heeft. Denken we maar aan bepaalde automerken of kleding, maar ook meubilair, interieur artikelen en juwelen. Italiaanse keukens stralen dan ook dezelfde degelijkheid uit dan alle andere Italiaanse producten.

Wat meteen opvalt aan Italiaanse keukens zijn de harmonieuze vormen die allen perfect bij elkaar passen, de opvallende kleuren en een zeer goed doordacht systeem van opslagruimte. Moderne Italiaanse keukens hebben een zeer hedendaags design met aandacht voor detail en ergonomie.

Een Italiaans designer heeft steeds oog voor detail. Hij of zij is steeds op zoek naar het perfecte evenwicht tussen harmonie, schoonheid en functionaliteit. Dit evenwicht weet men te bereiken door gebruik te maken van zachte kleuren, maar men schrikt er evenwel niet voor terug om felle kleuren te gebruiken waar nodig.

 

Italiaanse keukens hebben een goed doordacht ontwerp

Wat in de eerste plaats dan ook opvalt aan een Italiaanse keuken is het gedurfde kleurschema, maar het meeste zal men een Italiaanse keuken weten te waarderen voor het zeer goed ontworpen systeem van opbergruimte. Een vernieuwend idee is de ladenkast onder de spoelbak. Deze laden zijn voorzien van een uitsparing voor de afvoer, maar er blijft nog steeds genoeg ruimte over om de meeste keukenspullen op te bergen.

Het is ook de bedoeling dat de keuken geen afgesloten ruimte meer is. Ze moet deel uitmaken van de rest van de woning. Het is verbazingwekkend eenvoudig om een Italiaanse keuken te integreren met uw eetplaats of woonkamer. Het extreem open ontwerp zorgt er voor dat u zelfs niet merkt wanneer u in de keuken staat. U kan nog steeds met uw gasten of famillieleden een gesprek voeren. Koken was vroeger een eenzame bezigheid, maar dankzij het open ontwerp van de Italiaanse keukens behoort dit tot het verleden.

Ook de apparatuur heeft de nodige aandacht gekregen. Als deze niet gebruiksvriendelijke genoeg is, zal men hem niet gebruiken. Men gaat zeer ver in het samenstellen van de ideale keuken. Desnoods ontwerpt men de apparatuur opnieuw met het oog op een extreem gebruiksgemak. Ook lawaai zal men niet meer tolereren. Afzuigkappen zijn zeer stil en zorgen voor een constante toevoer van verse lucht wanneer ze in werking zijn.

Bent u op zoek naar een exclusief design en ver doorgedreven ergonomie? Kies dan voor een Italiaanse keuken.