Tips om water te besparen

Terwijl we steeds proberen om te besparen op elektriciteit en verwarmingskosten, zien we dikwijls over het hoofd dat ook het waterverbuik in de keuken een niet te onderschatten kost is. Men kan echter op een eenvoudige manier veel minder water verbruiken in de keuken. De investeringen die men doet om te besparen op water betalen zichzelf meestal terug binnen de 3 jaar na installatie.

Toestellen die water verbuiken worden steeds zuiniger, maar dit haalt niet veel uit als we zelf niet een beetje opletten met hoeveel water we verbruiken. Een paar veranderingen aan de manier waarop we omspringen met water zal al een groot verschil maken in het jaarlijkse verbruik, en ons dus geld besparen. De meeste toestellen zijn al zo zuinig mogelijk gemaakt, maar de hoeveelheid water dat we langs de kraan verbruiken is redelijk groot in vergelijking tot het verbruik van de vaatwasmachine.

Vrijwel alle nieuwe kranen zijn uitgerust met een roostertje aan het uiteinde van de kraan. Dit rooster zorgt er voor dat de waterstraal gemengd wordt met lucht. Hierdoor is de straal dikker en blijft er voldoende druk op het water zitten. Dit roostertje zorgt voor een besparing tot 60% tegenover kranen die dit niet hebben. Aangezien kranen de grootste verbruiker van water zijn in de keuken loopt de besparing dus al vlug hoog op.

Men kan ook kranen krijgen die van zichzelf al minder water verbruiken zonder dat dit nadelig is voor de druk op het water. Deze zijn uiteraard duurder dan gewone kranen, maar ze leveren dezelfde prestaties met veel minder verbruik. Ook kranen die voorzien zijn van een infrarood of ultrasone detector kunnen een grote besparing betekenen. Bij dit systeem wordt de kraan automatisch opengezet wanneer de sensor detecteerd dat er zich een object onder de kraan bevind. Van zodra het object is verwijderd wordt de kraan weer automatisch dichtgedraaid. Met dit systeem kan men het verbruik tot een absoluut minimum herleiden. Deze kranen zijn momenteel nog vrij duur.

Ook kranen die lekken verspillen enorm veel water. U kan de test doen. Plaats een emmer onder de lekkende kraan en kijk hoeveel water verloren gaat op 24 uur. Doe dit x 365 en u hebt uw verlies berekend per jaar.

Slechts 1% van al het water op aarde is drinkbaar, dus het belang van zuinig omspringen met drinkwater is niet te onderschatten. De meeste huishoudens beschikken over put- of grondwater om de planten te sproeien of om de auto te wassen. Dit is een zeer goede maatregel om het verbruik van drinkwater te beperken. Voor in de keuken bestaan er andere oplossingen die een zeer grote besparing kunnen opleveren.

 

Bekijk even de volgende tips:

– Water dat u gebruikt heeft om groenten te spoelen kan nog steeds gebruikt worden voor iets anders zoals planten in huis water geven of ander huishoudelijk gebruik.
– Leidingen van warm water moeten geisoleerd worden zodat u de kraan niet te lang open moet laten staan om warm water te krijgen. Het isoleren van de leidingen zorgt er voor dat het warm water dat nog in de leidingen zit niet zo snel zal afkoelen.
– Vervang een oude vaatwas door een nieuwer toestel. Oude toestellen verbruiken tot 40% meer water en tot 50% meer elektriciteit. Nieuwe toestellen zijn daarenboven veel gebruiksvriendelijker en veel stiller in gebruik.
– Laat een vaatwas alleen werken wanneer hij volledig gevuld is. De meeste vaatwasmachines hebben een programma om “economisch” te wassen. Hierbij wordt er veel minder water en elektriciteit verbruik en de vaat is even schoon.
– Indien u met de hand afwast, spoel dan de zeep van de vaat is een spoelbak, niet onder stromend water.
– Laat geen voeding ontdooien onder stromend water. Het is goedkoper om de voeding te ontdooien in de microgolf oven of nog beter, in de koelkast 24 uur voordien.

Water is kostbaar. Wees er zuinig mee.