Een hoogglans keuken is moeilijker te reinigen

Hoogglans keukens wijken op het gebied van onderhoud af van alle andere keukens. Keukens worden tegenwoordig ontworpen om zo ergonomisch mogelijk te zijn. Dit wil ook zeggen dat ze zo onderhoudsvriendelijk mogelijk moet zijn. Hoe minder het nodig is om te poetsen, hoe meer tijd u hebt voor andere dingen. Dit geeft dus een betere ergonomie. Dit heeft er ook toe geleid dat de meeste materialen die gebruikt worden voor het vervaardigen van een keuken een mat oppervlak hebben. Hoogglans keukens vormen hier een uitzondering op.

Een mat oppervlak reflecteerd minder licht. Hierdoor zullen vlekken ook veel minder opvallen. Het spreekt voor zich dat elke keuken regelmatig moet gereinigd worden omwille van de hygiƫne, maar het is moeilijker om een hoogglans keuken te reinigen dan een gewone keuken. U kan het vergelijken met het reinigen van een glanzende vloer of een matte vloer. Bij een glanzende vloer moet u opletten dat u geen streepvorming krijgt na het reinigen. Dit is ook zo bij een hoogglans keuken.

Er bestaan natuurlijk talloze producten die zeer geschikt zijn om zonder strepen alle glanzende oppervlakken te reinigen. Toch even opletten met welke producten u gebruikt. Sommige reinigingsmiddelen bevatten een klein percentage aan bijtende of agressieve bestanddelen. Deze kunnen er aanleiding toe geven dat de glanslaag van uw keuken beschadigd wordt.

 

Hoogglans keukens : kleine handjes en grote poetsbeurten

Voor gezinnen met kleine kinderen is een hoogglans keuken minder aan te bevelen. Kleine kinderhanjes grijpen graag alles vast wat ze tegenkomen, en deze handjes zijn niet altijd zo proper. Als u zich niet heel de tijd wil ergeren aan vingerafdrukken op kasten, of niet heel de dag wil lopen poetsen, dan koopt u best een matte keuken. Tenzij u er natuurlijk voor kan zorgen dat uw kleine kinderen niet in de keuken kunnen komen, maar bij een woning met een open indeling is dit niet eenvoudig.

Het zijn trouwens niet alleen de kinderhandjes die uw keuken zullen besmeuren. Kleine krassen vallen zeer goed op, en deze kan men niet met een poetsdoek verwijderen. Het is ook zo dat hoe meer licht er in de keuken is, hoe zichtbaarder deze krassen worden. Ook de lichtinval speelt een rol. Als het licht van de verkeerde kant komt dan ziet men werkelijk alles op een hoogglans keuken.

Ook de kleurkeuze is belangrijk. Hoe donkerder de kleur, hoe meer vingerafdrukken en krassen men ziet. Er is ook een duidelijk kwaliteitsverschil tussen gelakte kastdeuren en kastdeuren die voorzien zijn van hoogglans folie. Dit laatste is glanzende laminaat die op de fronten gekleefd wordt. Laminaat heeft als nadeel dat het na verloop van tijd kan loslaten door vochtindringing, vooral wanneer de randen van de deuren beschadigd worden.

Een hoogglans keuken heeft een prachtige uitstraling. Voordat u echter tot de aankoop overgaat, kan u best eerst even informeren bij vrienden of famillie of zij zo een keuken hebben. Een huisbezoek kan de doorslag geven of u een hoogglans keuken wil, of niet.