Keukentoestellen

Een keuken zonder toestellen is ondenkbaar. Tegenwoordig worden zoveel mogelijk toestellen ingebouwd om een mooi geheel te vormen. Een inbouwtoestel ziet er compacter uit en kan mooi verwerkt worden in het design. De inbouwtoestellen kunnen geklasseerd worden per activiteit die uitgevoerd moet worden in de keuken.

Indien er voor elektrische kookplaten gekozen wordt kunnen deze mooi in het werkblad verwerkt worden. In het geval van gasfornuizen is het ook mogelijk om een inbouwmodel te nemen, hoewel het in dit geval praktisch wat moeilijker is. Een oven wordt normaal gezien steeds ingebouwd.

In de huidige keukens is een microgolfoven vaak ondenkbaar. Ook dit toestel wordt tegenwoordig ingebouwd. Bij dergelijke toestellen moet er voldoende ruimte voorzien worden om de lucht rondom het toestel af te laten koelen.

Waar men eten klaarmaakt is er vaak stoom, rook, en vocht. Om de lucht proper te houden en de etensgeuren weg te werken wordt een dampkap gebruikt. Er bestaan heel wat verschillende soorten dampkappen. Tegenwoordig gebruikt men dampkappen met interne filters en zonder uitlaatbuizen waardoor de dampkap mooi ingebouwd kan worden boven de kookplaat. Er is in dit geval geen storende buis meer, maar de filter moet wel op regelmatige tijdstippen vernieuwd of gereinigd worden.

Voedsel en dranken moeten natuurlijk fris bewaard kunnen worden. Hiervoor wordt een koelkast en/of diepvriezer gebruikt. Er zijn talloze verschillende inbouwkoelkasten op de markt. Ook bij deze toestellen moet er aandacht geschonken worden aan de verluchting achteraan aangezien hier heel wat warmte geproduceerd kan worden door de compressor. Indien men opteert voor een Amerikaanse koelkast is het al moeilijker om dit toestel in te bouwen, maar een dergelijke toestel mag gerust in al zijn glorie getoond worden.

De afwas is vaak een lastige taak omdat men na al dat lekker eten liever gaat relaxen en men niet aan de vaat wenst te denken. Om niet met deze lastige taak belast te worden kan men kiezen voor een vaatwasmachine. Een dergelijke machine kan mooi ingebouwd worden in de keuken. Deze lijn kan doorgetrokken worden naar wasmachines en droogkasten. Zo bouwt men deze steeds meer en meer in de keuken in.

 

Welke keuken apparatuur is onmisbaar?

Keuken apparatuur kan men in overvloed vinden. Sommige apparaten zijn bruikbaarder dan andere, en sommige zijn overbodig. Hieronder kan u een lijst vinden van keuken apparatuur die men in vrijwel elke elektrozaak kan vinden. Deze lijst is niet volledig, maar zal u een goed idee geven van wat er allemaal mogelijk is.

Alle apparaten zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten en uitvoeringen. Algemeen kan men stellen dat hoe hoger de kwaliteit van de apparatuur, hoe duurder. Hierbij komt ook nog dat hoe exclusiever de apparatuur, ook hoe duurder. Exclusieve apparaten kan men meestal alleen vinden in een elektro speciaalzaak. U moet wel rekening houden met soms lange wachttijden indien exclusieve apparatuur moet hersteld worden of indien u vervangstukken nodig hebt.

De meeste keuken apparatuur is gemaakt uit plastic. De duurdere modellen zijn gemaakt in RVS (Roestvrij staal). Plastic apparaten zijn soms verkrijgbaar in een groot gamma aan kleuren. Het loont de moeite om verschillende winkels te bezoeken om prijsverschillen enerzijds, en uitvoeringen anderzijds te vergelijken.

Het belangrijkste bij de aanschaf van keuken apparatuur is: de gebruiksvriendelijkheid en een makkelijk onderhoud. Sommige apparaten kunnen moeilijk of verwarrend zijn in gebruik omdat het bedieningspaneel niet overzichtelijk is, of omdat opschriften bij toetsen in een vreemde taal zijn. Sommige apparaten moet men helemaal demonteren om ze te kunnen reinigen wat dan weer veel tijd in beslag neemt.

 

Kookfornuizen en ovens

Dit zijn wellicht de grootste verbruikers wanneer het op energie aankomt. De manier waarop u deze toestellen gebruikt kan een verschil van wel 50% opleveren op het gebied van verbruikte energie.

Gasfornuizen verbruiken ongeveer 30 tot 60% minder energie dan elektrische fornuizen. Spijtig genoeg kan niet iedereen op het gasnet aangesloten worden. Gasfornuizen moeten voorzien worden van een dampkap om de schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens de verbranding van gas (CO2) te kunnen afvoeren. Bij elektrische fornuizen is dit niet nodig maar vrijwel elke kookplaats is uitgerust met een dampkap om het overtollige vocht, dat vrijkomt tijdens het bereiden van voeding, te kunnen afvoeren.

Aangezien het hier toch over het beperken van het verbruik van energie gaat moeten we bij het gebruik van een dampkap de bedenking maken dat alle afgevoerde lucht moet vervangen worden door verse lucht, die meestal wordt aangetrokken langs kieren onder de deuren, van buitenaf. Deze lucht is in de winter veel kouder waardoor uw verwarming harder zal moeten werken om het verlies te kompenseren. Gebruik de dampkap dan ook niet langer dan strikt noodzakelijk.

Sommige dampkappen kunnen grote hoeveelheden lucht per minuut uit de keuken trekken. Indien uw woning zeer goed geisoleerd is en u maakt in de woonkamer gebruik van een kachel die werkt met hout, gas, stookolie of kolen moet u er goed op letten dat er geen terugslag komt langs de schoorsteen van de kachel. Indien de hoeveelheid afgevoerde lucht meer is dan dat er langs natuurlijke weg de woning kan binnenkomen, zal men in de woning een onderdruk krijgen waardoor de kans bestaat dat de schoorsteen als toevoer van lucht gaat dienen. Onnodig te zeggen dat dit een alles behalve gunstige situatie is.

Bij gasfornuizen is er weinig verschil tussen de modellen onderling. Bij elektrische fornuizen echter zijn er wel degelijk grote verschillen. Het meest gekende en wellicht ook het oudste systeem bestaat uit een ijzeren schijf waaronder een weerstand zit. Deze weerstand zal door middel van elektriciteit opwarmen en op zijn beurt deze warmte afgeven aan de ijzeren schijf. Het opwarmen gaat traag en doordat heel de schijf moet opwarmen verbruikt dit systeem het meeste elektriciteit. Ook tijdens de overdracht van warmte van de weestand naar de schijf treed er verlies op.

Een iets zuiniger systeem bestaat uit stralingselementen die onder hittebestendig keramisch glas zitten. Deze elementen zijn net zoals bij het vorige systeem weerstanden die opwarmen. Omdat er nu geen ijzeren schijf moet opgewarmd worden gaat de afgifte van warmte sneller en is het verbruik minder.

Een kookplaat met halogeen lampen springt ongeveer 80% zuiniger om met energie dan klassieke elektrische kookplaten. De lampen stralen de wamte uit naar een keramische glasplaat.

Inductie kookplaten werken met magnetisme om de moleculen in metalen kookpotten te manipuleren waardoor er warmte ontstaat. Ze zijn ongeveer 70% zuiniger in verbruik dan de klassieke elektrische kookplaten. Bij dit type van kookplaten kan men alleen potten gebruiken die gevoelig zijn aan magnetisme.

De aankoopprijs van kookplaten die werken met halogeenlampen of inductie ligt hoger dan de klassieke systemen, maar het verbruik is beduidend minder. De volgende tips zullen u helpen het verbruik nog verder te verminderen, ongeacht welke kookplaat u verbruikt.

Potten en pannen moeten steeds afgedekt worden met een deksel. Op deze manier zal de warmte in de pot blijven en water zal veel sneller koken. Dit kan tot 60% energie besparen.

Plaats de juiste pot op het juiste vuur. Dit wil zeggen dat de grote van de pot moet overeenstemmen met de grote van het vuur. Een kleine pot op een groot vuur laat veel warmte langs de zijkant ontsnappen. Het is de bedoeling om de warmte gevangen te houden onder de bodem van de pot. Grote potten op kleine vuren zullen veel te veel tijd nodig hebben om opgewarmd te geraken. Bij gasfornuizen moet men verhinderen dat de vlammen langs de zijkant van de pot komen. Hou het vuur onder de bodem voor het meeste rendement.

Gebruik net genoeg water in kookpotten. Het is niet altijd nodig dat groenten of aardappelen helemaal onder water zitten. Door een deksel te gebruiken zal de stoom die gevormd wordt ook bijdragen tot het garen van etenswaren.

Gebruik op elektrische fornuizen alleen potten en pannen met een perfekt vlakke bodem. Gekromde bodems kunnen de warmte niet opnemen van de kookplaat aangezien het bij elektrische kookplaten over kontaktwarmte gaat. Geen kontakt tussen pot en plaat is veel verlies tijdens het opwarmen. Bij gasvuren heeft men dit probleem niet.

Probeer om zoveel mogelijk gebruik te maken van een snelkookpan. Deze pannen zorgen ervoor dat u 50 to 75% minder energie nodig hebt om voeding te garen. Ook stoomkokers kunnen een grote besparing opleveren omdat deze met een kleine hoeveelheid water werken. Hoe minder water dat moet opgewarmd worden hoe minder energie er nodig is. Water aan de kook brengen in een waterkoker verbruikt 50% minder energie dan dezelfde hoeveelheid water aan de kook brengen in een pot op het kookfornuis.

Grote onderbouw ovens zijn enorme energie verbruikers. Vooraleer men ze kan gebruiken moeten ze voorverwarmen. Tijdens dit proces moet er 20 kilo ijzer en glas verwarmd worden alsook een grote hoeveelheid lucht. Ongeveer 10% van de verbruikte elektriciteit komt uiteindelijk ten goede van de voeding. Dit wil zeggen dat 90% van de energie die de oven verbruikt heeft, verloren gegaan is. Wanneer u regelmatig maaltijden bereid die in de oven moeten garen, stel uzelf dan de vraag of het echt nodig is dat u deze grote oven gebruikt. Men kan kleinere ovens kopen die hetzelfde gerecht kunnen laten garen met 60% minder energie.

Grote ovens zijn alleen geschikt indien u veel maaltijden in 1 keer moet klaarmaken. Probeer zoveel mogelijk om van zodra uw gerechten klaar zijn om de oven uit te doen. Wanneer de deur dicht blijft kan de temperatuur nog lang gehandhaafd blijven.

Microgolfovens verbruiken ongeveer 40% minder energie dan conventionele ovens van dezelfde afmetingen. Ze zijn zeer effiecient aangezien ze geen energie verspillen aan het opwarmen van de lucht of potten en schalen. De microgolfstraling werkt rechtstreeks in op het water en het vet in de voeding waardoor alleen datgene opgewarmd wordt wat belangrijk is. Het ontdooien van voeding kan ook gebeuren in een microgolfoven, maar het is goedkoper om dit te doen in de koelkast.

 

Moderne koelkasten verbruiken weinig elektriciteit

Dankzij de technologische vooruitgang is het energieverbruik van koelkasten en diepvriezers de laatste 20 jaar met wel 60% verminderd. Een nieuw toestel zal dus slechts 1/3 van de elektriciteit verbruiken in vergelijking met een koelkast van 20 jaar geleden. De investering die u doet bij de aankoop van een nieuwe koelkast zal zichzelf op korte termijn terugbetalen. Op de meeste toestellen zal u een label vinden met de energie categorie. “Klasse A” is het zuinigste.

Grote koelkast/diepvries combinaties verbruiken over het algemeen minder dan kleinere modellen wanneer men vergelijkt hoeveel kilowatt ze verbruiken in verhouding tot hun inhoud. Koop echter geen te groot toestel. Het optimale rendement bereikt men wanneer de koelkast/diepvries voldoende vol zit. Lege toestellen verbruiken meer elektriciteit. Deze lege plaats kan men altijd opvullen met een paar diepvriesdozen gevuld met water. Het water zal de koude veel beter vasthouden. Koelkasten die zijn uitgerust met een ijsmaker verbruiken 10 tot 20% meer elektriciteit.

Energie besparen kan ook op een andere manier. De meeste mensen gaan er van uit dat een koelkast geen onderhoud nodig heeft. Dit is voor een groot deel waar, toch zijn er een paar zaken waar men kan op letten. Laat de deur nooit langer openstaan dan nodig is. Dit lijkt logisch, maar men merkt maar al te vaak dat wanneer mensen thuiskomen met boodschappen, de deur van de koelkast heel de tijd openblijft terwijl men in de plastic zakken op zoek is naar de waren die in de koelkast moeten. Sorteer dit eerst, en open pas de deur van de koelkast als u alles klaar hebt liggen.

Ook de plaats waar de koelkast staat is zeer belangrijk. Een koelkast die naast de oven of vaatwas staat, of in het direkte zonlicht, verbruikt als snel 20 tot 30% meer. Zorg er ook voor dat er voldoende lucht kan circuleren achter de koelkast. Indien de koelkast ingebouwd is in de kasten moet men zeker verluchting voorzien anders loopt men het risico dat de koelkast oververhit geraakt wat het verbruik de hoogte doet ingaan maar ook de levensduur enorm verkort. Plaats geen tafelkleedjes of voorwerpen bovenop de koelkast.

Controleer regelmatig de temperatuur in de koelkast en de diepvries. Normaal gezien moet men de thermostaat niet op het koudste zetten om de gewenste temperatuur te kunnen halen. Voor een koelkast is dit maximum 4 graden. Een diepvries zou -25 moeten kunnen halen. Indien u deze temperaturen niet kan halen kan dit duiden op een probleem met de koelkast of diepvries. Kijk even na af de deur nog goed sluit. Koudeverlies kan er voor zorgen dat uw koelkast niet de temperatuur haalt die nodig is. Zorg er ook voor dat het toestel tijdig ontdooid wordt. Overmatig veel ijs in de diepvries zorgt er voor dat de kompressor harder moet werken waardoor veel energie verloren gaat.

Een diepvries met de deur aan de voorzijde verbruikt ongeveer 10 tot 25% meer dan een model met even grote inhoud maar dan in kist uitvoering. Het nadeel aan kistdiepvriezers is dat men hier meer plaats voor nodig heeft dan voor rechtopstaande modellen. Bij het openen van een kistdiepvries blijft de koude lucht in de diepvriezer.

 

Steengrill

Dit apparaat is zeer geschikt indien u met zo weinig mogelijk vet uw vlees of vis wil bakken. Voor het bakken smeert u de steen in met een beetje plantaardige olie, zoals bv olijfolie, en voor de rest zorgen de vrijgekomen vetstoffen uit de voeding er voor dat het vlees of de vis niet aan de steen blijft kleven. Overtollig vet kan makkelijk verwijderd worden of wordt opgevangen in het daartoe voorziene bakje. Het toestel kan op de tafel geplaatst worden waardoor uw vlees steeds lekker warm blijft en binnen handbereik is.

 

Stoomkoker

Met een stoomkoker kan u met een minimale hoeveelheid water uw voeding klaarmaken. Doordat er maar weinig water moet opgewarmd worden gaat dit zeer snel. De stoom blijft in het apparaat. Hierdoor is er vrijwel geen verlies van vitamines of mineralen. Vrijwel elk type van voeding dat op de klaasieke manier gekookt wordt kan ook met een stoomkoker bereid worden zoals, aardappelen, groenten, vis en eieren. Een timer zorgt er voor dat u zelf kan bepalen hoelang het water blijft koken. Hiermee heeft men nooit meer overgare produkten.

 

Wijnkoeler

Indien u af en toe een goede fles wijn weet te waarderen dan weet u dat de temperatuur waarop wijn gedronken wordt zeer belangrijk is. Wijnkoelers kan men krijgen voor 1 fles of voor meerdere flessen wijn. Koelers kunnen op korte tijd de temperatuur van een fles wijn terugbrengen tot op het aantal graden dat u vooraf ingesteld hebt. Apparaten die geschikt zijn voor meerdere flessen zijn meestal dichte kasten waarin de temperatuur en vochtigheid constant worden gehouden. Ook beschermen ze de flessen tegen uv licht, wat de kwaliteit van de wijn anders negatief zou beinvloeden.

 

Aardappelschilmachine

Met dergelijk toestel men kan op korte tijd aardappelen schillen. De machine is onderhoudsvriendelijk en de onderdelen meestal vaatwasbestendig. U kan zich de vraag stellen of zo een apparaat wel nut heeft, wij denken van wel. Er zijn namelijk mensen die niet beide handen kunnen gebruiken, en dan is het altijd leuk om een oplossing te hebben voor anders zo vanzelfsprekende taken.

 

Afwasmachine

Een afwasmachine is vrijwel onmisbaar in elk modern huishouden. Men kan tegenwoordig ook modellen krijgen die geschikt zijn voor mensen die alleen zijn of met twee en die niet veel plaats hebben. De vaat is steeds proper, zelfs indien men wast met een economisch programma. De temperatuur van het water bedraagt tussen de 50 en 65 graden celcius waardoor zelfs potten en pannen proper worden. Het waterverbruik ligt tussen de 10 en 20 liter, afhankelijk van het gekozen programma en model van machine. Probeer om een machine van energieklasse “AAA” te kopen. Deze zijn het zuinigste op het gebied van water- en elektriciteits verbruik.

 

Afzuigkap

Dit is een essentieel onderdeel van elke keuken. De afzuigkap zorgt er voor dat de dampen die vrijkomen tijdens het koken afgevoerd worden. Indien u werkt met een gasfornuis is een dampkap onmisbaar omdat bij de verbranding van gas het schadelijke CO2 vrijkomt. Een opbouw van CO2 in de keuken kan er voor zorgen dat u zich draaierig voelt. In hoge concentraties is CO2 dodelijk. Goedkopere modellen maken vrij veel lawaai terwijl de hoeveelheid lucht die ze kunnen afvoeren wel eens te wensen overlaat. Een afzuigkap met een metalen vetfilter is goedkoper in onderhoud aangezien men de filter kan reinigen.