Keukenblad laminaat

De meeste werkbladen voor in de keuken zijn vervaardigd uit laminaat. Het is een synthetisch materiaal dat bestaat uit verschillende lagen. De toplaag is een kunststof die bovenop hardboard of vezelplaat gekleefd wordt.

 

Voordelen werkblad in laminaat

Het is het goedkoopste, maar tevens ook het minst duurzame werkblad. Ze zijn verkrijgbaar in alle kleuren en alle motieven. Deze werkbladen zijn makkelijk te onderhouden daar ze waterdicht zijn en bestand tegen vlekken. Ze zijn verkrijgbaar in zowel mat als glanzend. Koop alleen werkbladen waarvan de randen afgerond zijn. De toplaag loopt bij deze werkbladen door van de bovenzijde over de zijkanten zonder naden zodat de kans op vochtindringing minimaal is.

Laminaat van hoge kwaliteit gaat meestal 10 jaar mee. Ze zijn niet bestand tegen snijden, hete kookpotten of reiniginsmiddelen met schuurpoeder. Laminaat kan niet hersteld worden. Bij beschadiging moet men het werkblad vervangen aangezien vocht vrijwel onmiddelijk het onderliggende hout gaat aantasten waardoor dit gaat opzwellen.

Men kan bij een speciaalzaak de uitsparingen voor spoelbak en fornuis laten uitzagen. Let er wel op dat dit het werkblad zal verzwakken en het transport moeilijker maakt. Indien u zelf de uitsparingen wil uitzagen dient u te beschikken over een zaag met fijne tanden. Het gevaar is steeds aanwezig dat tijdens het zagen er stukjes van de toplaag afschilferen waardoor men geen fijne zaagsnede krijgt. Dit kan later problemen geven met vochtindringing.

Het werkblad zal meestal door middel van schroeven vastgezet worden op de onderliggende houtstructuur. Men kan dit ook doen door middel van lijm, maar dit is niet aan te bevelen omdat dit latere vervanging van het werkblad bemoeilijkt. Het vastschroeven gebeurt aan de onderzijde van het werkblad. Zorg ervoor dat alle voegen goed afgedicht worden met silicone zoals deze aan de muur, rond de spoelbak en rond het fornuis.