Keukenkasten

Voldoende kastruimte is belangrijk in elke keuken. Verschillende stijlen bieden verschillende kastindelingen. We zullen proberen om u enkele tips te geven waardoor u meer plaats kan bekomen in uw keuken.

 

Onder het werkblad

De meeste modellen van keukens hebben een voldoende groot werkblad. Het is vanzelfsprekend dat hoe groter het werkblad is, hoe meer kasten u hieronder kan voorzien. In deze kasten plaatst men best de zware dingen zoals grote kookpotten of elektrische apparaten die u regelmatig gebruikt.

Flessen wijn, of groenten en fruit die men niet moet bewaren in de koelkast, kan men ook opbergen in de kasten onder het werkblad. Voor flessen bestaan er speciale rekken die u toelaten om, met zo weinig mogelijk verlies van ruimte, ze toch een plaats te geven in de keuken. Bij alle keukens kunnen de kasten voorzien worden van manden die men kan uitschuiven waar men de groenten in kan bewaren.

 

Hangende kasten

In hangende kasten kan men dingen plaatsen die niet te zwaar zijn of die men niet iedere dag nodig heeft. Decoratieve borden en glazen kan men in een open kast of op een legplank plaatsen. Dit draagt bij aan de algemene uitstraling van uw keuken. Er bestaan zelfs rekken die tegen de muur kunnen bevestigd worden speciaal om borden in te plaatsen. Dit vind men niet alleen in rustieke keukens terug. Ook de moderne keukens maken hiervan gebruik. Voor rustieke keukens kan men groenten en fruit bewaren in hangende manden. Spaghetti, suiker, zout, kruiden en meel kan men in glazen bokalen bewaren op een open legplank. Hou er wel rekening mee dat zaken die bewaard worden op een open plaats steeds in kontakt kunnen komen met vocht en vet.

 

Hoekkasten

De stijl van een keuken wordt vooral bepaald door de zichtbare kanten van de kasten, de deuren, en de bijbehorende profielen. De keuzemogelijkheden voor de afwerking zijn tegenwoordig bijna eindeloos en kunnen aangepast worden aan ieders voorkeur. De indeling van een keuken is afhankelijk van de beschikbare ruimte en vooral van de persoonlijke voorkeur van de gebruiker. Hoekkasten waren tot voor kort echter een zwak punt in de meeste keukens. De laatste jaren is hier verandering in gekomen en de hoekkasten van een keuken zijn tegenwoordig zeer functioneel en ze bieden zeer veel opbergruimte.

De meest voorkomende keuken is de keuken in U-vorm, dit is nu eenmaal een keuken die eenvoudig in te richten is. Een dergelijke keuken heeft een optimale werkdriehoek waardoor de gebruiker slechts korte afstanden moet afleggen. In grote ruimtes wordt de variant van deze vorm vaak geplaatst, namelijk de G-keuken. Deze vorm lijkt op de U-keuken met aan de open zijde een extra uitbouw die bijvoorbeeld wordt gebruikt als eethoek. Deze types van keukens bieden de mogelijkheid tot het plaatsen van speciale hoekkasten, waardoor er extra bergruimte wordt gecreëerd.

Hoekkasten bieden een maximale opbergcapaciteit en een volledig overzicht. Veel hoekkasten hebben een draaicarrousel, maar niet iedereen vind dit even handig. Dergelijke kasten met uitschuifbare laden zijn een ergonomisch alternatief voor de draaicarrousel. Veel mensen verkiezen het plaatsen van hoekkasten voornamelijk omwille van het feit dat het voeg- en frontenbeeld van de keuken mooi doorgetrokken wordt tot in de hoeken, met andere woorden het esthetisch aspect speelt naast het ergonomisch een belangrijke rol.

Hoekkasten worden gebruikt voor de opberging van werkbestek, keukenapparaten, snijplanken, schalen, voorraaddozen, enz. Het gebruik van hoekkasten zorgt voor een perfecte organisatie in de keuken indien ze op de juiste manier gebruikt worden.

 

Hoekkasten bieden veel opbergruimte

Het wordt in het algemeen afgeraden om levensmiddelen en reinigingsmiddelen in dezelfde kast te plaatsen. Reinigingsmiddelen kunnen beter niet bijgehouden worden in een hoekkast in de keuken, daar deze producten toch niet zoveel ruimte innemen en daar deze bij voorkeur in een aparte kast in de badkamer of berging worden bijgehouden. Indien reinigingsmiddelen toch in de keuken worden bewaard dan is het aan te raden om deze in een apart kastje van de keuken te plaatsen.

Daarentegen vormt het helemaal geen probleem om levensmiddelen en keukenapparaten of keukengerief in dezelfde kast te plaatsen. Indien dit gedaan wordt in een hoekkast dan verkiest het de voorkeur om de levensmiddelen en het materiaal dat vaak gebruikt wordt bovenaan te plaatsen. Potten, pannen of apparaten die zelden gebruikt worden en levensmiddelen in voorraad zoals rijst, spaghetti of conserven kunnen gerust helemaal onderaan en zelfs achteraan in een hoekkast geplaatst worden.

Voldoende kastruimte is belangrijk in elke keuken. Verschillende stijlen bieden verschillende kastindelingen.  De meeste modellen van keukens hebben een voldoende groot werkblad. Het is vanzelfsprekend dat hoe groter het werkblad is, hoe meer kasten u hieronder kan voorzien. In deze kasten plaatst men best de zware dingen zoals grote kookpotten of elektrische apparaten die u regelmatig gebruikt.

 

Tips

In kleinere keukens ziet men wel eens een verrijdbaar werkblad dat kan opgeklapt worden waardoor u aan plaats wint.

Indien u de plaats hebt kan u ook een extra vrijstaande kast bijkopen om alle produkten in te bewaren die u niet onmiddelijk nodig hebt.

De meeste keukens hebben kasten die in de hoek zitten waardoor deze moeilijk bereikbaar zijn. Men kan dan een draaideur installeren die voorzien is van rekken die helemaal tot achterin de kast gaan. Bij het openen van de deur draaien deze rekken mee naar buiten.

 

Kies voor kwaliteit

1. Kastdeuren

Bij de materiaalkeuze van de kastdeuren moeten kwaliteit en onderhoudsgemak voorop staan. Deuren die zijn vervaardigd uit vezelplaat of dennenhout zijn minder geschikt, tenzij men ze zeer goed behandeld met vernis, verf, of een ander dichtingsmiddel dat geschikt is voor gebruik in de keuken.

 

2. Hardhouten deuren

Massief hardhouten deuren, zoals beuk of eik, zijn beter geschikt. Men moet ze ook wel voldoende behandelen tegen vocht en vet. Er zijn verschillende soorten hout. Wat u kiest is vooral afhankelijk van uw budget. Bij de duurdere houtsoorten zal het natuurlijke houtmotief op elke deur zeer mooi en speciaal geselecteerd zijn.

 

3. Laminaat

Laminaat is beschikbaar in een groot gamma kleuren en motieven, zowel in matte als glanzende uitvoering. Voor elke keuken kan men de gewenste kleur vinden. Het grote voordeel aan laminaat is dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. In tegenstelling tot een werkblad in laminaat, wat niet het beste materiaal hiervoor is, heeft men met deuren in dit materiaal minder problemen.

 

4. Andere materialen

Men kan kastdeuren ook krijgen in glas of roestvrij staal. Deze materialen zijn uiteraard duurder dan hout of laminaat, maar ze zijn dan ook zeer sterk en vrijwel onderhoudsvrij.

 

5. Installatie

Voordat men aan de slag kan met het plaatsen van de kasten in de keuken moet men eerst er voor zorgen dat de muren in goede staat zijn. Voer eerst de nodige herstellingswerken uit aan de muren. Vervolgens monteerd en bevestigd men eerst de hangende kasten. Daarna doet men pas de kasten waar het werkblad op rust. Men begint ook te werken vanuit de hoeken. Teken voor de hangende kasten een lijn op de muur die waterpas is en werk hier naartoe. De kasten nemen een grote hap uit het algemene budget. De stijl die u kiest zal bepalend zijn voor de rest van de keuken. Vermijd om teveel en te drukke motieven te gebruiken.

 

6. Kwaliteit

De kwaliteit van een keuken kan men voor een groot stuk afleiden uit de kwaliteit van de kastdeuren. Let bij het bezoek aan een showroom op zowel het interieur van de kasten als het exterieur. Bekijk ook goed de scharnieren. Probeer om de deuren verder te openen dan normaal mogelijk is en kijk goed wat er gebeurd met het scharnier. De betere scharnieren hebben een systeem waardoor het te ver openen van de deuren opgevangen wordt door een sterke veer. Open en sluit de deuren verschillende malen en probeer een idee te krijgen van de algemene kwaliteit. Bekijk het inwendige van de kasten. Zijn de hoeken voldoende sterk? Laden kunnen een goede indicatie geven van de kwaliteit. Indien u het gevoel hebt dat deze niet sterk zijn dan zal de rest van de keuken van een vergelijkbare kwaliteit zijn.