Open keuken

Open keukens maken integraal deel uit van de leefruimte. Vroeger, zelfs nog niet zo heel lang geleden, waren de keuken en de eetplaats of leefruimte van elkaar gescheiden. Meestal bevonden ze zich in een andere kamer in de woning omdat het dan niet nodig was om de keuken te verwarmen na het bereiden van de maaltijd. Trouwens, het koken op zich produceerde meestal voldoende warmte om de keuken een behaaglijke temperatuur te geven.

Alle moderne woningen hebben tegenwoordig echter dubbel glas, dak en spouwisolatie, tochtstrips rond ramen en deuren, en hoogrendement verwarmingstoestellen. Hierdoor zijn de kosten voor het verwarmen van de woning sterk gedaald, zelfs met de stijgende prijzen van fossiele brandstoffen. De open keuken werd steeds populairder. De dagen van de gescheiden keuken en leefruimte liggen ver achter ons.

Tegenwoordig is de open keuken het centrum van de woning. Alle leden van het gezin nemen actief deel aan het bereiden van de maaltijd dankzij de verdwenen muren tussen keuken en de rest van de woning. Een open keuken geeft een gevoel van ruimte en vrijheid die door het hele gezin als positief wordt ervaren. U moet echter opletten met het wijzigen van een bestaande woning. Het is geen goed idee om zomaar in het wilde weg muren te gaan wegbreken. Een steunmuur heeft namelijk als taak om de bovenverdieping ook daadwerkelijk boven te houden. Vraag steeds raad aan een architect voordat u met deze werkzaamheden begint.

 

Open keukens zijn het centrum van de woning

Een bestaande keuken omvormen tot een open keuken vraagt een beetje planning. Welke muur gaat u verwijderen? Meestal zal dit de muur zijn die tussen de keuken en de leefruimte of eetplaats staat. Vermijd het verwijderen van muren die toegang geven tot meer private ruimtes zoals bijvoorbeeld een studeerkamer.

Een gesloten keuken omvormen tot een open keuken heeft meestal als gevolg dat u bruikbare kastruimte moet inleveren. Logisch want u verwijderd immers een muur, maar hier krijgt u wel vloerruimte voor in de plaats. U kan dan misschien een eiland plaatsen om het verlies van kastruimte te compenseren.

Hou er wel rekening mee dat een open keuken ook daadwerkelijk door iedereen kan gezien worden. Dit wil dus zeggen dat u er moet voor zorgen dat alles steeds ordelijk en netjes is. Bergen vuile vaat zijn niet echt indrukwekkend wanneer u bezoek krijgt. Ook lawaai en geuren die uit de keuken komen kunnen hinderlijk zijn voor uw gasten of gezinsleden. Gelukkig zijn veel apparaten zoals mixers, vaatwasmachines, keukenrobots, enz, veel stiller geworden in de loop der jaren.

Door gebruik te maken van een goede afzuigkap kan men de rest van de woning vrijwaren van geuren en vochtige lucht. De afzuigkap moet in ieder geval groot genoeg zijn en voldoende vermogen hebben. Let er op dat bij een open keuken er luchtstromen vanuit de woonkamer zijn die opstijgende dampen tijdens het koken gaan verstoren. Het gevolg is dat deze dampen naast de afzuigkap terecht komen en zich vervolgens gaan verspreiden in de keuken en in de rest van de woning.

Dit probleem kan men oplossen door gebruik te maken van een afzuigkap met een luchtscherm. Deze toestellen hebben naast de gebruikelijke afvoer ook een aanvoerleiding voor zuivere lucht. Deze lucht wordt gebruikt om een luchtscherm aan te brengen rondom de kookplaats. Hierdoor blijven dampen en geuren mooi binnen het bereik van de afzuigkap.

Een open keuken kan ook al snel een rommelige indruk geven. Gezinsleden maken dankbaar gebruik van het open karakter van de keuken om boekentassen, speelgoed, laptops, mp3 spelers, en nog tal van andere zaken die hier niet thuis horen, achter te laten. Maak hierover concrete afspraken met uw kinderen en uw partner.

 

De meeste moderne keukens hebben een open ontwerp

Moderne keukens zijn stijlvol, weldoordacht, meestal greeploos, en hebben een overwegend open karakter. Greeploos wil zeggen dat kasten en laden geen handgrepen hebben om ze te openen en te sluiten. Er worden veelal speciale materialen gebruikt in een moderne keuken zoals glas (met of zonder textuur en kleur), metaal (aluminium of inox) en speciale kunststoffen.

De kranen in moderne keukens zijn meestal vervaardigd uit inox of chroom. Ze zijn van een hoge kwaliteit en hebben een high-tech uitstraling. De vormgeving van de kasten is zeer strak en het werkblad is vervaardigd uit hoogwaardig kunststof, glad gepolijste natuursteen, glas of metaal.

Vooral high-tech apparatuur wordt meer en meer gebruikt in de moderne keuken. Zo bestaan er lcd televisies geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes, muziekinstallaties die perfect kunnen geintegreerd worden in het design, en de mogelijkheden op het gebied van verlichting zijn nagenoeg onbeperkt.

Zo kan men werken met halogeen spots of leds in verschillende kleuren en met verschillende lichtsterktes om extra sfeer te geven. Ook vaatwassers, fornuizen, en microgolf ovens ontsnappen niet aan de technologische vooruitgang. De meeste apparaten kunnen geprogrammeerd worden om op bepaalde tijdstippen te werken of om bepaalde taken volledig zelfstandig uit te voeren. Al deze factoren zorgen er voor dat de open keuken perfect aansluit bij de rest van de woning.

Vrijwel alle moderne en open keukens zijn voorzien van een eiland. Dit geeft de kok meer mogelijkheden om makkelijker te werken. Ook allerlei apparaten kunnen makkelijk verwerkt worden in het eiland. Zo heeft men keukenrobots die door een druk op een knop tevoorschijn komen uit het eiland. Soms kan het volledige werkblad van het eiland openschuiven waardoor men toegang heeft tot een diepvrieskist die eronder zit. Het aantal mogelijkheden is onbeperkt en alleen gelimiteerd door uw fantasie.

Apparaten worden gegroepeerd. Zo kan men in een kolomkast boven mekaar vervolgens een microgolf oven, een gewone oven, en een warmte lade installeren. Deze laatste dient om borden en servies op te warmen. Het frituren van voedsel is “out”, bakken in de oven zonder vet een “must”. Ook groenten gewoon koken wordt niet meer gedaan, stoomkoken is het trendwoord van tegenwoordig.

Vooral duurzame materialen worden veel gebruikt in een open keuken. De reden is eenvoudig. Een open keuken wordt voor veel meer gebruikt dan alleen maar eten klaarmaken. Zo kunnen kastdeuren in glas zijn waardoor men potten en pannen kan zien staan. Niet echt raar als men bedenkt dat deze ook mee evolueren en er steeds meer trendy en gestileerd uit gaan zien. Een moderne keuken stopt nu eenmaal niet bij de kasten en het werkblad, ook het kookgerei moet dezelfde stijl hebben als de keuken.