Retro keuken: Terug naar de sixties? Of toch niet?

Keukens kunnen tegenwoordig geleverd worden in iedere denkbare kleur, layout, afmeting, en stijl. De nieuwste trend is echter de retro keuken. Handgeschilderde kasten met glazen deurknoppen gecombineerd met ultra moderne keukenapparatuur met retro uitstraling.

Deze trend gaat echter nog veel verder. Accenten in blinkend chroom, een keukentafel en stoelen in kunststof, felle kleuren zoals geel en groen en vloeren in een zwart-wit schaakbord motief. Vaarwel high-tech uitstraling, welcome back to the sixties. Of toch niet? Hoewel meer en meer keukens fleurig en trendy worden, is deze sixties stijl toch niet voor iedereen weggelegd, laat staan, voor elk type van woning geschikt.

De drijfveer achter deze stijlvorm is het nare gevoel dat mensen krijgen bij de hedendaagse wegwerpmaatschappij. Men wil dingen die langer meegaan zoals apparaten die, net zoals vroeger, kunnen hersteld worden in plaats van weggesmeten. En de keukendesigners hebben deze boodschap begrepen. Vandaar de opmars van de kunststof keukentafel en stoelen. De moderne kunststoffen zijn nagenoeg onverwoestbaar en ook apparatuur wordt tegenwoordig samengesteld van steeds duurzamere materialen.

Er is zelfs een toename merkbaar van de tweedehands verkoop van keukenmeubilair uit deze periode. De vraag naar dergelijke meubelen overstijgt zelfs het aanbod. De fabrikanten van keukenapparatuur spelen hier handig op in door met moderne technologie, koelkasten en ovens te maken die er uit zien alsof ze gemaakt werden in de jaren ’50 en ’60. Koelkasten kan men krijgen in kleuren zoals rood, roze en geel. Kleuren die toen zeer populair waren.

Het is niet aan te bevelen om echt toestellen uit de jaren ’50 of ’60 te kopen. Men kan deze nog op verschillende plaatsen vinden, al dan niet hersteld, maar op het gebied van energie-efficientie scoren ze niet al te best. Al bij al is het een interessante trend, maar of het een blijver is is nog lang niet zeker.

 

Recyclage materialen geven een keuken karakter

Wanneer het op design aankomt, kunt u uw fantasie de vrije loop laten gaan. Vrijwel alle materialen die u zich voor kunt stellen, zijn te gebruiken in uw keuken. Gerecycleerde materialen kunnen een heel nieuwe look geven aan uw keuken. We zullen u een paar voorbeelden geven. Alle produkten die we hier bespreken worden geleverd door ECO Friendly Flooring. Dit bedrijf is gevestigd in de Verenigde Staten maar de meeste van deze produkten zijn ook verkrijgbaar in Europa.

Gerecycleerde metalen tegels zijn veelzijdig en ze voegen een design element toe aan uw keuken. Ze kunnen gebruikt worden als spatwand of om accenten te leggen bij bepaalde delen van de keuken. Vooral indien uw keuken uit zeer veel hout bestaat dan zijn deze metalen tegels ideaal om de eenzijdigheid van de keuken de doorbreken.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen (van 5 x 5 cm tot 30 x 30 cm). De tegels zijn vervaardigd uit aluminium of brons. Andere materialen zijn minder geschikt voor de keuken aangezien deze vrij snel kunnen roesten, met uitzondering van roestvrij staal. Het metaal kan gepolijst worden voor een glad resultaat of gezandstraald worden voor een ruw uiterlijk. Deze tegels kunnen uw keuken extra karakter geven. Voor de plaatsing van metalen tegels gaat men te werk zoals bij gewone tegels. De voegen worden ook opgevuld met gewoon voegcement.

Vloeren kunnen afgewerkt worden met bamboe. Dit is een zeer duurzame houtsoort die tot voor kort niet vaak gebruikt werd als vloer. Het is een harde houtsoort die geleverd wordt in planken die voorzien zijn van een groef waardoor ze eenvoudig te plaatsen zijn. Bamboe kan ook gebruikt worden wanneer de vloer is voorzien van vloerverwarming. De plaatsing gebeurt op dezelfde manier als bij laminaat parket. Bamboe kan men herhaaldelijk vernissen en in geval van beschadiging van de vloer is het eenvoudig te herstellen.

Gerecycleerd natuursteen is een gedurfd alternatief voor klassieke vloertegels. Zo kan u tegels van verschillende soorten marmer samen gebruiken met granieten tegels, en deze hoeven niet allemaal even groot te zijn. Het kan indrukwekkend zijn om grote stukken marmer samen met kleinere stukken graniet te verwerken. U kan er zeker van zijn dat uw vloer in de keuken uniek zal zijn. Vloeren in natuursteen moeten uiteraard wel onderhouden worden volgens de regels van de kunst. Vraag uw leverancier om de nodige onderhoudsprodukten.

Net zoals bij gerecycleerd natuursteen, heeft ook gerecycleerd hout zijn charme. Dit hout is meestal afkomstig uit huizen of bedrijfsgebouwen van 100 jaar oud of meer. Het hout heeft een verweerd uiterlijk maar kan heel goed gebruikt worden als vloer in de keuken indien het goed beschermd wordt. Net zoals bij natuursteen kan men planken van verschillende afmetingen en verschillende houtsoorten en kleuren door mekaar gebruiken.

Alle materialen die we net besproken hebben zijn recyclage materialen die daarom niet minderwaardig zijn aan nieuwe materialen. Zo verliezen natuursteen, ijzer en hout niet hun waarde omdat ze ouder of gebruikt zijn. Ze kunnen er juist voor zorgen dat een keuken een extra dimensie krijgt die men met nieuwe materialen maar moeilijk haalt.

 

Tweedehands keukens: Kijk elk onderdeel goed na

Bij de aankoop van een tweedehands keuken moet u voorzichtig te werk gaan. Is de keuken reeds gedemonteerd? Indien dit het geval is dan werd u een hoop werk bespaard, maar hoe is dit demonteren verlopen? U kan zeer moeilijk controleren of er niets werd beschadigd. Dit zal pas duidelijk worden tijdens de montage, als het te laat is. Zo kan het ook zijn dat niet alle schroeven meegeleverd worden. Extra schroeven zijn dikwijls zeer moeilijk te vinden omdat dit geen standaard schroeven zijn die u bij gelijk welke doe het zelf zaak kan kopen. Ook kan u niet meer controleren of alles wel naar behoren werkte. Vooral indien u ook de apparaten koopt kan dit wel eens voor onaangename verassingen zorgen. Opletten dus.

Het zelf demonteren van een tweedehands keuken heeft steeds de voorkeur. Hou er dan wel rekening mee dat dit makkelijk een hele dag in beslag kan nemen. Het is vrijwel onmogelijk om dit alleen te doen. Als u bv een tweedehands keuken koop met een werkblad uit natuursteen zal u zeer zeker een extra paar handen nodig hebben om dit tot een goed einde te brengen. Structureel veranderd er ook wel wat aan een keuken. Door jaren van gebruik kan het zijn dat bepaalde onderdelen verzwakt zijn. Kijk in elk geval goed na op sporen van overmatige slijtage. Zoals reeds gezegd, reserve onderdelen zijn soms moeilijk te vinden.

Vooral bij oudere tweedehands keukens werden de onderdelen nogal graag verlijmd. Als u dit opmerkt raden wij u aan om er niet aan te beginnen. Hoe verleidelijk het aanbod ook moge zijn, u kan er van op aan dat er veel schade zal optreden tijdens het demonteren. Als u toch meent een goede tweedehands keuken gevonden te hebben waarvan u denkt dat ze makkelijk te demonteren is dan hebt u geluk. Probeer in elk geval tijdens het werk om zoveel mogelijk onderdelen te markeren. Maak eventueel een plan van de keuken waarop u zoveel mogelijk aanduid welk onderdeel waar thuishoort.

Het transport kan soms bemoeilijkt worden, vooral door de lengte van het werkblad. Sommige kunnen 3 tot 4 meter lang zijn en uit 1 stuk vervaardigd. Als dit een kunststof werkblad is dan kan het wel tegen een stootje. Werkbladen uit natuursteen of glas zijn echter zeer moeilijk te vervoeren. U moet beschikken over een laadruimte die even lang is als het werkblad, en uitermate voorzichtig te werk gaan. Aangezien u niet weet wat er met dit werkblad in de loop der jaren gebeurd is kan het best zijn dat dit op verschillende plaatsen verzwakt is. Dit zal dan vrijwel zeker breken tijdens het transport.

Zoals u ziet kan u in sommige gevallen veel problemen verwachten met de aankoop van een tweedehands keuken. Het is over het algemeen beter om een keuken in aanbieding te kopen of nog beter, een showroom keuken. Deze worden meestal verkocht met een enorme korting, ze zijn nieuw, en ze worden thuis geleverd. Een tweedehands keuken kan alleen als u heel goed weet waar u mee bezig bent.