Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Keukens-info.be keuken inspiratie & advies
Keukens-info.be

Keukenblad tegels

In rustieke keukens worden tegels meestal gebuikt om de randen van het werkblad mee af te werken of om spatwanden mee te maken. De hardere tegelsoorten kan men ook gebruiken om een volledig werkblad te betegelen. Ze zijn in alle kleuren, motieven en vormen te verkrijgen. Men heeft tegels van keramiek, porcelein, glas of natuursteen. Ongeglazuurde tegels of tegels uit natuursteen moeten steeds behandeld worden met dichtingsmiddel en zijn minder geschikt voor gebruik in de keuken.

 

Voordelen van een keukenwerkblad in tegels

Geglazuurde tegels zijn waterdicht, maar de voegen tussen de tegels meestal niet. Vraag een vakman voegcement speciaal voor de keuken, meestal op basis van epoxy. Deze cement heeft het voordeel dat vuil en vet geen vat hebben op de voegen wat een zuiverder werkblad garandeerd. Het nadeel is dat epoxy cement vrij snel uithard, meestal binnen 30 minuten. De enige manier om het daarna te verwijderen is door te schuren. Een andere mogelijkheid is om cement op basis van acrylaat te gebruiken. Deze is niet zo sterk maar men heeft meer tijd om het te verwerken. Vermijd zeker het gebruik van gewone voegcement voor muren, dit is niet geschikt om te weerstaan aan het vocht en vet in de keuken.

Tegels zijn bestand tegen hitte en krassen. Soms kan de grazuurlaag beschadigd worden door harde voorwerpen op de tegels te laten vallen. Door deze beschadiging zal vocht door de tegel kunnen dringen en de lijm van de omliggende tegels aantasten. Snel vervangen is dus aangewezen.

Tegels zijn duurder dan laminaat. Men heeft ook extra materialen nodig zoals lijm en voegcement. Het zelf plaatsen van tegels vereist enige vaardigheid. Men heeft uiteraard een ondergrond nodig om de tegels op te lijmen. Indien men beschikt over een bestaand werkblad uit hout dat men wil renoveren dan kan men dit gebruiken. Een werkblad van laminaat is minder geschikt. Eventueel kan men het werkblad verwijderen en vervangen door hout. Hierdoor lopen de kosten wel op.

 

Een werkblad met tegels beleggen vraagt enige handigheid

Eerst moeten we het hout van het werkblad mooi opschuren om alle oneffenheden en vetresten te verwijderen. Hout dat reeds gedurende meerdere jaren behandeld is geweest met minirale olie of porieenvuller kan moeilijker voor te bereiden zijn. Deze producten dringen diep in het hout en verhinderen een goede hechting van de tegellijm.

Voor men begint kan men best de tegels eerst klaarleggen op het werkblad. Zo kan men reeds in een vroeg stadium zien hoeveel en welke tegels men zal moeten snijden. Zorg in elk geval voor voldoende tegels in voorraad. Probeer ook om de ondergrond zo vlak mogelijk te krijgen. Oneffenheden zullen ervoor zorgen dat de randen van sommige tegels hoger liggen dan deze van de omringende tegels. Dit geeft een slordige onafgewerkte indruk.

Ambachtelijk vervaardigde tegels zijn nooit 100% vlak of recht waardoor men moeilijk kan vermijden dat sommige niet goed liggen. Maar deze hebben een rustieke uitstraling die alleen maar bijdraagt tot het authentieke karakter dat het werkblad zal krijgen met ambachtelijke tegels. Let er wel op dat zulke tegels vrij duur zijn en niet altijd geschikt voor gebruik in keukens. Vraag duidelijke uitleg aan de leverancier.

Het snijden van tegels is niet altijd even eenvoudig. Vooral vloertegels, zoals deze die we gebruiken voor het werkblad, zijn harder dan muurtegels. Men gebruikt hiervoor best een tegelsnijder met diamand. Hiermee gaat men het minste breuk hebben en de rechtste snede. Eventueel kan men ook een slijpschijf gebruiken, maar dit geeft enorm veel stof dus kan men dit niet in huis doen en de snede is zelden recht. Let op met gesneden tegels! De randen kunnen zeer scherp zijn. Snel even met een schuurblokje over de randen gaan kan u bloedende vingers besparen.