Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Keukens-info.be keuken inspiratie & advies
Keukens-info.be

Zo kies je het juiste keukenblad

Een aanrecht trekt onmiddellijk de aandacht. Voor mensen die een snelle renovatie willen, is het vervangen van het werkblad daarom dikwijls al voldoende om de keuken een totaal andere uitstraling te geven. Een keukenblad is leverbaar in verschillende materialen en kleuren. Persoonlijke smaak en het beschikbare budget zullen voor een groot deel jouw keuze bepalen. Wij helpen je alvast op weg met onderstaande ideeën en tips.

 

keukenwerkblad Materialen keukenblad

Een aanrechtblad kan best voldoen aan enkele belangrijke eigenschappen. Zo moet het bestand zijn tegen hitte, vlekken, zuren en krassen en eenvoudig te onderhouden en hygiënisch zijn. Hieronder een overzicht van de mogelijke materialen met hun eigenschappen en prijs.
 

Ga naar: GranietHoutLaminaatTegelsComposietInox/StaalGlasKunststof
 

1. Graniet werkblad keuken

Graniet is een soort natuursteen dat vaak verwerkt wordt in de keuken gezien de luxueuze uitsraling. Een graniet werkblad is kras- en hittebestendig en ook bestand tegen zuren.

Dit materiaal is het minst poreus van alle soorten natuursteen, maar wordt toch best behandeld met een dichtingsmiddel om het binnendringen van vocht en vlekken te voorkomen. Granieten keukenbladen zijn verkrijgbaar in een effen kleur maar kunnen ook doortrokken zijn van lijnen van andere gesteenten.

Gemiddelde prijs: €250 – €500 per m²
⇒ Lees hier meer over een graniet werkblad
 

2. Houten werkblad keuken

Een houten keukenblad geeft jouw keuken dan wel een warme en natuurlijke look, het vraagt meer onderhoud in vergelijking met keukenbladen uit een ander materiaal. Hout is namelijk niet kras-, hitte- en vochtbestendig. Een toplaag aanbrengen ter bescherming van het werkblad is dan ook sterk aangeraden.

Gemiddelde prijs: vanaf €100 per lopende meter
⇒ Lees hier meer over een houten werkblad
 

3. Laminaat werkblad keuken

Een laminaat werkblad bestaat uit verschillende lagen. Het is een synthetisch materiaal met een kunststof toplaag die bovenop een hardboard of vezelplaat wordt gekleefd.

Een keukenblad uit laminaat is dan wel het goedkoopst, het is ook het minst duurzaam. Laminaat van hoge kwaliteit gaat zo’n 10 jaar mee, maar is niet bestand tegen krassen, hitte en reinigingsmiddelen met schuurpoeder. Ze zijn wel makkelijk te onderhouden en vochtbestendig. Verder zijn laminaat aanrechtbladen ook verkrijgbaar in allerlei kleuren en motieven.

Gemiddelde prijs: vanaf €100 per lopende meter
⇒ Lees hier meer over een laminaat werkblad
 

4. Werkblad met tegels

Hoewel velen het nog als ouderwets zien, zijn tegels als afwerking voor keukenbladen weer helemaal in. Kleine of grote tegels, mozaïek, tegels die doorlopen op de muur, … Mogelijke materialen zijn keramiek, natuursteen, … De mogelijkheden op vlak van vorm, kleur en motieven zijn ruim. Afhankelijk van jouw eigen smaak en de stijl van jouw keuken kies je een ontwerp naar eigen wens.

Groot voordeel is dat tegels makkelijk te onderhouden en schoon te maken zijn. Ze zijn ook goed bestand tegen krassen en hitte. Ongeglazuurde tegels of tegels uit natuursteen worden best wel behandeld met een dichtingsmiddel ter bescherming. Hou ook rekening met de voegen tussen de tegels. Deze zijn niet waterdicht en moeten daarom gedicht worden met een speciaal voegcement, meestal op basis van epoxy of acrylaat. ⇒ Lees hier meer over een keukenwerkblad met tegels
 

5. Werkblad keuken composiet

Een composiet keukenblad bestaat uit een mengsel van kunststof en deeltjes natuursteen. Het is hygiënisch en kras- en vochtbestendig. Het is echter wel gevoelig voor vlekken.

Gemiddelde prijs: €600 – €700 per m²
 

6. Werkblad in staal of inox

Roestvrij staal of inox is aan een opmars bezig in de moderne keuken. Het is de laatste jaren betaalbaarder geworden en is wellicht 1 van de betere keuzes voor het werkblad. Het is een materiaal met een extreem lange levensduur dat zeer makkelijk te onderhouden is. Inox is 100% ondoordringbaar voor water, olie, vet of zuur. Het kan zeer hoge temperaturen weerstaan alsook extreme koude.

Reinigen kan men eenvoudigweg met water en zeep. Het enige nadeel is dat men vrijwel vanaf de eerste dag krassen heeft op het metaal. Het voordeel is dan weer dat deze krassen na verloop van tijd mooi in elkaar overvloeien waardoor je weer een goed uitziend oppervlak bekomt.

Met roestvrij staal dat voorzien is van reliëf vallen krassen minder op. Wanneer men harde voorwerpen laat vallen op een werkblad in roestvrij staal geeft dit echter onherstelbare deuken. Het roestvrij staal wordt op een plaat van hardhout gelijmd van ongeveer 20mm dikte. Daardoor heeft het werkblad voldoende stevigheid en kan het niet doorbuigen. Het vastzetten van dergelijk werkblad gebeurt op dezelfde manier als bij een werkblad in laminaat of kunststof.

Gemiddelde prijs: €400 – €450 per lopende meter
 

7. Werkblad in glas

Deze werkbladen worden vervaardigd uit veiligheidsglas, waarvan de dikte kan variëren van 15mm tot 40mm. Bij een keukenwerkblad in glas zijn vrijwel alle kleuren mogelijk. Je kan zelfs verlichting plaatsen onder het glas om zo een moderne en trendy keuken te krijgen. Het glas kan ook voorzien worden van textuur, motieven of persoonlijke tekeningen of designs.

Het werkblad kan mat of glanzend gepolijst worden. Het is ondoordringbaar voor vocht of vet en is bestand tegen zuren en de meeste producten die in de keuken gebruikt worden. Het onderhoud is eenvoudig. Water en zeep volstaan voor een 100% hygiënisch resultaat. Glas is ook bestand tegen warmte en koude, toch wordt aanbevolen om het glas hier zo min mogelijk aan bloot te stellen.

De installatie van een glazen keukenblad kan een uitdaging zijn. Onder het glas moet steeds een bodem zitten, anders kan men rechtstreeks in de kasten kijken. Tenzij men ondoorzichtig glas gebruikt. Deze bodem kan bestaan uit verschillende materialen gaande van hout of steen tot staal. Een mooie ondergrond zal extra diepte geven aan het glazen werkblad en de algemene uitstraling van de keuken ten goede komen.

Glas is niet bestand tegen snijden of krassen. Bij glas met textuur zijn krassen en ook stof en vingerafdrukken minder of zelfs niet zichtbaar.

Gemiddelde prijs: €120 – €700
 

8. Werkblad in kunststof

Deze werkbladen bestaan voor 100% uit solide kunststof en zijn verkrijgbaar in een breed gamma aan kleuren en designs. Het is veel sterker dan laminaat, ze zijn bestand tegen krassen, zuren, de meeste chemische stoffen en hitte.

Werkbladen die voor 100% uit kunstof bestaan hebben het voordeel dat, wanneer men ze doormidden zou zagen, men in het midden nog steeds dezelfde kleur en dezelfde design terugvind als aan de buitenzijde. Dat zorgt ervoor dat werkbladen van kunststof nagenoeg onverwoestbaar zijn.

De installatie van dergelijke werkbladen is vrij eenvoudig. Men gaat op dezelfde manier te werk als bij hout of laminaat. Het werkblad wordt langs de onderzijde vastgeschroefd. Voor de rest moet men enkel nog de voegen tegen de muur en/of kasten afwerken met silicone.

Gemiddelde prijs: €80 – €100 per lopende meter
 
 
werkblad keuken

Afwerking en kleuren

Lichtere kleuren reflecteren meer licht en doen een keuken groter lijken. Donkere kleuren doen het tegenovergestelde. Bij werkbladen in donkere kleuren ziet men ook beter vlekken en vet.

Een matte afwerking zal minder licht reflecteren en is bijgevolg geschikt voor keukens waar veel zonlicht binnen schijnt. Ook zal men op matte werkbladen minder krassen zien.
 

Hoogte en dikte van een keukenwerkblad

Tussen de 90 en 95cm is een ideale hoogte voor een keukenwerkblad. Aangeraden is om de hoogte af te stemmen op de persoon die het meest in de keuken werkt.

Wat betreft de dikte van het aanrechtblad ben je vrij in je keuze. Bij de meeste materialen geldt wel een minimumdikte van ± 3cm.
 
 
keukenblad