Kleine keukens vereisen een doordacht ontwerp

Een kleine keuken plaatsen vraagt een veel grondigere planning dan een grote keuken omdat de ruimte zeer beperkt is en ten volle moet benut worden. Ook wat betreft de keuze tussen standaard keukens is men zeer beperkt daar niet alle fabrikanten een kleine keuken in hun gamma hebben.

De meeste keukens bieden voldoende ruimte waar uw kinderen hun huiswerk kunnen maken, waar u de was kan sorteren, de post van vandaag kan doornemen, enz. Een kleine keuken zal echter alleen maar geschikt zijn om maaltijden te bereiden, en hopelijk kan u hier ook een deel proviand bewaren. U vraagt zich wellicht af of er nog veel dergelijke kleine keukens bestaan. Het antwoord is dat deze nog vrij veel voorkomen, zoals bijvoorbeeld in studentenwoningen of kleine appartementen.

Het belangrijkste bij een kleine keuken is dus het kookgedeelte, ruimte voor een beperkt aantal toestellen, en een minimum aan werkruimte. Alle plaats die u daarna nog over heeft is mooi meegenomen. De meeste apparaten zijn overigens verkrijgbaar in kleinere uitvoeringen, zoals een kleine vaatwas, mini ijskast, of een klein fornuis. Deze apparaten bieden u alle functionaliteit zonder teveel plaats in te nemen.

Indien er nog plaats over is, dan kan u eventueel kiezen voor een opklapbaar werkblad. Deze kunnen tegen de muur gemonteerd worden en na gebruik zet men ze gewoon recht. In een kleine keuken kan men best gebruik maken van lichte kleuren waardoor de ruimte groter gaat lijken. Maak ook zo weinig mogelijk gebruik van gebogen fronten. Rechte fronten samen met een eenvoudig monochromatisch kleurschema versterken het gevoel van ruimte.

 

Een kleine keuken kan ook functioneel zijn

In een kleine keuken kan u best geen bovenkasten hangen. De kans is groot dat de zichtbare plafondoppervlakte zodanig klein wordt dat de keuken claustrofobisch gaat aanvoelen. Het kan bovendien moeilijk zijn om potten en pannen uit bovenkasten te halen omdat men niet ver genoeg achteruit kan gaan om in de kast te reiken en meestal moet u zich nog bukken om het kastdeurtje niet tegen uw hoofd te krijgen. Als het enigsinds mogelijk is, probeer dan om bovenkasten te vervangen door open rekken of smalle kasten met glazen deurtjes, al dan niet voorzien van binnenverlichting.

Muren kunnen perfect gebruikt worden om keukengerei een plaats te geven. Zo kan men de meest gebruikte pannen en potten aan de muur hangen. Ook een kruidenrekje en een magnetische meshouder kunnen eenvoudig aan de muur bevestigd worden. Hou steeds in gedachte dat in een kleine keuken alles perfect op elkaar moet afgestemd zijn. Alles moet binnen handbereik, en vooral bereikbaar, zijn. Een kleine keuken functioneel inrichten is een grotere uitdaging dan bij een keuken met normale afmetingen, vooral omdat fouten in een kleine keuken veel sneller opvallen.

Er is ook geen enkele reden waarom u in een kleine keuken zou besparen op materiaal, in tegendeel. U kan een kleine keuken net zo trendy maken als een grote keuken. U kan bovendien uitpakken met een granieten werkblad dat goedkoper is dan in een grote keuken, stijlvolle dure verlichting waarvan u minder nodig heeft, enz. Kortom, een kleine keuken hoeft op het gebied van design en kwaliteit zeker niet onder te doen voor een gewone keuken.

 

Keukenrekken : extra opbergruimte in een handomdraai

Keukenrekken zijn een handig hulpmiddel voor wie ruimte te kort heeft in de keukenkasten. In de meeste keukens is er wel ergens een plaats die onbenut is. Hier kan men dan rekken zetten of hangen die zeer snel voor extra opbergruimte zorgen.

Er zijn verschillende soorten rekken voor in de keuken. Men heeft de vrijstaande rekken en rekken die opgehangen moeten worden. Indien u kiest voor rekken die aan de muur bevestigd moeten worden dan moet u er op letten om deze uiteraard niet boven het fornuis te hangen. Het kookvocht en de vetten die vrijkomen tijdens het koken en braden blijven kleven aan de inhoud van het rek wat al snel een broeihaard voor ziektekiemen gaat vormen.

Hangende rekken zijn eenvoudig te bevestigen aan de muur door middel van schroeven. U hoeft voor deze rekken dus geen vrije vloerruimte ter beschikking te hebben, dit in tegenstelling tot staande rekken. U kan ook meerdere rekken boven elkaar of naast elkaar hangen en voor elke stijl van keuken kan men in de meeste keukenzaken of doe-het-zelf bouwmarkten de geschikte rekken vinden.

Staande rekken kan men best vastmaken aan de muur omdat steeds het gevaar bestaat dat deze omver vallen. Vooral kleine kinderen lopen hierbij gevaar. De prijs van rekken kan gaan van 20 euro per stuk voor houten rekken die men zelf nog moet monteren tot 300 euro of meer voor rekken in inox. Houten rekken moeten wel nog behandeld worden tegen vocht dat in de keuken alom aanwezig is. Dit kan men doen door ze een laag vernis te geven.

Rekken in inox behoeven geen onderhoud en zijn zeer sterk, maar ze hebben een stevig prijskaartje. Deze passen zeer goed in een moderne, strakke, of minimalistische keuken. Inox is een zeer hard metaal en het kan moeilijk zijn om hier gaatjes in te boren om het rek tegen de muur vast te zetten. U kan dan beter gebruik maken van een beugel om het rek te verankeren.