Een keuken ontwerpen vraagt planning vooraf

Keukens ontwerpen is een vak apart. Iedere ontwerper staat steeds weer voor dezelfde uitdaging, namelijk een keuken samenstellen die beantwoord aan de strengste normen op het gebied van veiligheid en ergonomie. Daarnaast zal het ontwerp ook verantwoordelijk zijn voor een goede of slechte verkoop van een bepaald model. Specialisten wiens taak het is om keukens te ontwerpen zijn zeer bedreven in hun vak, en weten zeer goed waar een keuken moet aan voldoen.

Kies eerst uw kleuren. Indien een bepaald ontwerp u bevalt stelt u zichzelf de volgende vraag: Als deze keuken in een andere kleur is, wil ik ze dan nog steeds hebben? Indien uw antwoord “neen” is dan onderstreept dit duidelijk het belang van de kleur van de keuken. Vele factoren zijn bepalend voor het ontwerp van de keuken. Heeft uw keuken alleen vensters aan de noordzijde? Dan is het beter om lichtere kleuren te gebruiken omdat u weinig of geen zonlicht hebt. Hebt u alleen vensters langs de zuidzijde kan u gerust een donkere kleur kiezen.

Koopt u een kant en klare keuken uit de showroom dan weet u wat u krijgt, het staat namelijk netjes voor u om naar te kijken, en het prijskaartje bevalt u wel. Vraagt u daarentegen om een keuken te ontwerpen speciaal voor u dan kan u wel eens de schrik van uw leven krijgen. Een op maat gemaakt ontwerp voor de keuken is veel duurder dan de stock keukens die u in de showroom vind. De reden hiervoor is voor de hand liggend. Stock keukens worden aan de lopende band gemaakt, het keuken ontwerp dat voor u is gemaakt niet. Indien u niet op voorhand weet wat u wil en u zegt “ontwerp maar wat” dan hebt u een probleem.

Het grootste verschil tussen u en een ontwerper van keukens is dat hij het materiaal kent, u niet. De oplossing hiervoor: Verdiep uzelf in het ontwerp van de keuken. Verzamel zoveel mogelijk informatie, vergelijk prijzen, koop tijdschriften over ontwerpen, spreek met andere mensen over hun ervaringen, maar het allerbelangrijkste is: Neem deel aan het ontwerpen van de keuken en wees niet alleen maar een toeschouwer. Van zodra u het jargon kent en weet wat er allemaal mogelijk is zal men u niet snel met een ontwerp dat u niet bevalt opzadelen.

Indien u een idee voor een ontwerp hebt is het van belang om u niet om te laten praten door de ontwerper. U moet de keuken gebruiken, niet hij. Sommige ontwerpen staan bol van de snufjes, dit is niet noodzakelijk een goede zaak. Uw keuken zal tot stand komen dankzij uw financiele inbreng. Zorg er dan voor dat ook uw ontwerp gevolgd wordt.

 

Een keukenrenovatie is een ingrijpende gebeurtenis

Een volledige keukenrenovatie is een groot project, zelfs voor de meest doorgewinterde doe-het-zelver. Het is belangrijk dat u uw eigen capaciteiten niet overschat en om op voorhand een duidelijke plan op te stellen van hoe u te werk zal gaan. Het is ook aangewezen om de keukenrenovatie zo snel mogelijk uit te voeren indien de woning reeds bewoond is. U zal namelijk gedurende de renovatie een noodkeuken moeten voorzien. Een dergelijke noodoplossing is omslachtig in gebruik en brengt de nodige problemen met zich mee.

Vooraleer u de keukenrenovatie aanvangt, loont het zeker de moeite om uzelf volgende vragen te stellen. Heeft u reeds een nieuwe keuken besteld? En weet u de exacte afmetingen? Is deze nieuwe keuken reeds geleverd, of zal dit gebeuren op een bepaalde datum? U kan onmogelijk beginnen met het uitbreken van de bestaande keuken als u geen antwoord kan geven op deze vragen. Zorg er, indien mogelijk, voor dat de keuken reeds geleverd wordt voordat u begint aan de keukenrenovatie zodat u niet overhaast te werk moet gaan om de leverings deadline te halen. U kan de nieuwe keuken eventueel tijdelijk opslaan in een droge garage.

Indien er een leveringsdatum afgesproken werd met de leverancier, dan zal u er moeten voor zorgen dat alle voorbereidende werkzaamheden tegen die datum uitgevoerd zijn. Bedenk ook dat u een dergelijk karwei slechts moeizaam tot een goed einde zal brengen als u er alleen voor staat. Het is nodig dat u voor bepaalde werken over een extra paar helpende handen kan beschikken.

Maak op voorhand aan lijst van materiaal dat u nodig zal hebben. Uiteraard zal u een standaard arsenaal aan werkgerief nodig hebben zoals hamers (hard en zacht), schroevendraaiers, verschillende soorten zagen, sleutels, enz. Maar u zal ook een flinke hoeveelheid elektrisch gereedschap nodig hebben zoals een boormachine, cirkelzaag, breekhamer, decoupeerzaag, enz. Als u tijdens de keukenrenovatie beslist om muren uit te breken om bijvoorbeeld een open keuken te maken, zorg er dan voor dat u geen steunmuren verwijderd. Dit zal de stevigheid van de woning ernstig benadelen en dit zal later zeker voor problemen zorgen. Als u hier twijfels over heeft dan kan u best het advies van een architect vragen.

Indien u structurele wijzigingen aan de woning gaat aanbrengen is het mogelijk dat u hiervoor een bouwvergunning nodig heeft. Vraag raad aan het gemeentebestuur van uw woonplaats. Grote structurele veranderingen zoals het uitbreken of bijplaatsen van muren of het plaatsen van nieuwe ramen zijn alleen mogelijk indien u over het juiste gereedschap beschikt. Een breekhamer is nodig om muren weg te halen en een betonmolen is nodig om voldoende mortelspecie aan te maken om vlot te kunnen werken tijdens het plaatsen van muren.

Het is een slecht idee om tijdens de winter te beginnen aan een volledige keukenrenovatie. Lage temperaturen en hogere vochtigheid zullen er voor zorgen dat mortelspecie moeilijker droogt en dat ook verfkarweien moeilijker drogen. Er bestaat tevens het risico op schimmelvorming wanneer gevoelige materialen zoals onbehandeld hout, langere tijd blootgesteld worden aan vocht.

Na het uitbreken van de oude keuken kan u dan echt van start gaan met de keukenrenovatie. U kan de lege ruimte nu inspecteren en eventueel de nodige herstellingen of veranderingen doen zoals muren bijwerken, een nieuw plafond plaatsen, ramen er deuren onder handen nemen, en eventueel een nieuwe vloer plaatsen. Wat betreft het plaatsen van een nieuwe vloer zijn er 2 mogelijkheden. Ofwel legt u een volledige nieuwe vloer (dus ook onder de nieuwe keuken), ofwel plaatst u eerst de keuken en legt u daarna de vloer tot tegen de kasten.

Het is beter om de vloer ook onder de kasten te plaatsen omdat dit er voor zal zorgen dat opstijgend vocht minder kans zal krijgen om door te dringen in de nieuwe keukenkasten. Dit wil dan wel zeggen dat u na het plaatsen van de vloer, u voldoende lang zal moeten wachten tot wanneer de tegellijm volledig uitgehard is. Het is ook ten stelligste af te raden om veel over de nieuwe vloer te lopen zonder dat de voegen opgevuld werden. Na het opvoegen kunnen de tegels niet meer horizontaal verschuiven. Hoe lang u moet wachten vooraleer u de vloer kan betreden is afhankelijk van de gebruikte lijm, maar ook van de omgevingstemperatuur en vochtigheid.

U zal er tijdens de keukenrenovatie voor moeten zorgen dat u de nodige aansluitpunten voorziet voor water, gas en elektriciteit. Het werken aan deze nutsvoorzieningen vereist een goede kennis van deze materie. Het is ronduit gevaarlijk om zonder ervaring elektriciteits- en gasleidingen te leggen. U kan in dit geval beter een installateur de nodige werken laten uitvoeren. Na deze voorbereidingen kan de nieuwe keuken geplaatst worden.

 

Een nieuwe keuken : Doe het zelf, doe het goed

Een nieuwe keuken is een grote verandering. Het is niet aan te raden om hals over kop te beginnen aan het uitbreken of renoveren van uw oude keuken. Maak eerst een plan op van de dingen die u wil veranderen. Zoek ook een oplossing voor het bereiden van maaltijden gedurende de tijd van de renovatie. De nieuwe keuken zal een reflectie zijn van uw levensstijl. Bezoek verschillende showrooms om inspiratie op te doen en vertrouw op het gevoel dat u krijgt wanneer u naar de verschillende stijlen van keukens kijkt.

Water, Elektriciteit en gas
Maak een plan van aansluitpunten voor water, elektriciteit en gas. Stem het ontwerp van de nieuwe keuken af op deze zaken zodat u niet verplicht wordt om leidingen te verleggen. Duid op het plan aan waar u de spoelbak, het fornuis, de koelkast en de vaatwas wil plaatsen zodat u hiermee rekening kan houden. Zorg er ook voor dat de spoelbak, het fornuis en de plaats waar men het eten klaar maakt kort bij elkaar liggen. Dit zijn namelijk de meest gebruikte plaasten in de keuken.

Opmeten
Bij het opmeten van de ruimte voor de nieuwe keuken moet u nauwkeurig te werk gaan. Hou rekening met muren die niet recht zijn of die moeten veranderd worden. Grote structurele veranderingen doet u eerst. Hou ook rekening met de ruimte die de koelkast inneemt. Dit is het grootste apparaat in de keuken.

Bereid u voor
Hou er rekening mee dat op het moment dat u begint met uitbreken van uw oude keuken u geen mogelijkheid meer hebt om maaltijden te bereiden. Neem uw voorzorgen. Zorg er ook voor dat u alle materialen zoals een nieuw werkblad of nieuwe spoelbak reeds in huis hebt. Vertrouw niet blindelings op beloofde leveringsdata, hier kan er al eens iets mislopen waardoor u enorme vertragingen oploopt bij het installeren van uw nieuwe keuken.

Veiligheid
Plaats afsluitdoppen op alle waterleidingen in de keuken zodat de hoofdkraan weer open kan. Elektriciteitsdraden die in het zicht liggen moeten goed afgeschermd worden. Hou kinderen en huisdieren uit de keuken tijdens de renovatie.

Controle
Voer een controle uit van bestaande waterleidingen en elektriciteitsdraden. Indien u nieuwe apparaten aanschaft voor uw keuken zoals een vaatwas, vergewis u er dan van dat de bestaande leiding het vermogen kan leveren dat nodig is. Indien u meerdere nieuwe apparaten gaat gebruiken moet u elke leiding in de keuken evalueren op haar capaciteit. Dit zal u later moeilijkheden besparen om, wanneer de nieuwe keuken er eindelijk staat, alles uit te moeten breken om de leidingen te verzwaren.

Het plaatsen van nieuwe stopkontakten en lichtschakelaars kan best nu gebeuren. Ook plafond verlichting kan best nu opgehangen worden. Indien men een vaatwas wil inbouwen is het nu het moment om te controleren of de waterleiding kort genoeg tegen de muur ligt. Anders zal het toestel niet helemaal in de kast passen en krijgt men de deur niet meer dicht.

Herstellen van muren
Na het uitbreken van de oude keuken kan men best eens een kijkje nemen naar de staat van de muren. Stukken die aan vernieuwing toe zijn kan men nu onder handen nemen. Wacht niet tot wanneer de nieuwe keuken geinstalleerd is om dit te doen. Probeer geen defecten te verbergen door er kasten voor te plaatsen of om er tegels voor te plaatsen. Muren die niet goed behandeld zijn tegen vocht, zoals buitenmuren, zullen vroeg of laat problemen geven. Indien u opnieuw moet bezetten met cement zorg er dan voor dat deze lang genoeg kan uitdrogen voordat u verder gaat met de rest van het werk.

Aftekenen
Duid vooraf op de muur aan waar het werkblad moet komen en werk hier naartoe. De hoogte hiervan is het belangrijkste gegeven van de hele keuken. Het heeft geen zin om eerst de kasten van de nieuwe keuken te maken om dan tot de conclusie te komen dat het werkblad te hoog ligt. Indien mogelijk, presenteer eerst het werkblad en breng het waterpas. Is de hoogte goed, teken dit dan af op de muur en maak de kasten op maat. Op voorhand weten welke keuken u wil is een goede zaak, maar in staat zijn om de keuken te kopen die u nodig hebt is moeilijker. Er zijn veel factoren waar u rekening moet mee houden.

In de eerste plaats moet u voor uzelf uitmaken welke stijl van keuken u wil hebben. Zorg er voor dat de nieuwe keuken bij de rest van de woning past. Bezoek zeker een showroom om een idee te hebben van welke stijlen er allemaal verkrijgbaar zijn. Kijk in de showroom goed naar eventuele sporen van slijtage op kasten, scharnieren, werkbladen en andere onderdelen. Deze keukens worden uiteraard niet echt gebruikt, maar de deuren gaan tientallen malen per dag open en dicht.

Indien u rekening houd met deze zaken zou u een beslissing moeten kunnen treffen. Het installeren van een nieuwe keuken is niet echt moeilijk. Het is een groot bouwpakket met handleiding. Volg de handleiding en overdenk alle handelingen tijdens de installatie. Veel succes met de installatie van uw nieuwe keuken.

 

Ontwerp zelf uw keuken in 3D

Het is niet eenvoudig om u een beeld te vormen van hoe uw nieuwe keuken er zal uitzien in uw bestaand interieur. Een 3D afbeelding kan dan veel duidelijkheid brengen, vooral wat betreft de plaatsing van de kasten en apparaten. Maar het is ook mogelijk om op de fotorealistische 3D afbeeldingen de kleur van uw keuken te wijzigen. Dit is handig omdat u op deze manier verschillende kleurenschema’s kan uitproberen.

Veel keukenzaken hebben een website met een speciale module waar u zelf uw keuken kan ontwerpen in 3D, daarbij gebruik makend van de modellen en toestellen die kunnen geleverd worden. Men kan ook kiezen uit het afwerkingsniveau en zelfs de kleinste details kunnen meestal aangepast worden. Dergelijke websites zijn zeer interessant omdat u uw ontwerp kan opslaan en wanneer u een bezoek brengt aan de showroom kan dit 3d ontwerp van uw keuken weer opgevraagd worden.

Zo heeft bijvoorbeeld Ikea een zeer complete 3D keukenplanner waar u naar hartelust kan met experimenteren en verschillende opstellingen kan uitproberen.

 

Een keuken in 3D ontwerpen vraagt tijd

Om uw keuken in 3D te maken via de website van een keukenfabrikant hoeft u helemaal geen expert of ontwerper te zijn. Uw keuze uit kasten, apparaten, werkblad, enz, blijft beperkt tot wat de keukenzaak kan leveren. Anders wordt het indien u een programma gaat gebruiken dat aan geen enkele keukenzaak verbonden is.

U kan dergelijke 3D keukendesign programma’s downloaden op veel verschillende sites. Sommige zijn freeware (gratis te gebruiken) terwijl u voor andere een vergoeding moet betalen. De kwaliteit en het gebruiksgemak van deze 3D programma’s kan sterk verschillen. Voordat u een programma koopt is het raadzaam om eerst de demoversie uit te proberen.

Een keuken maken in 3D kan meerdere uren duren. De meeste programma’s hebben een bibliotheek met een aantal basis onderdelen zoals kasten, toestellen, werkbladen, spoelbakken, enz. In hoeverre deze overeenstemmen met wat uw keukenfabrikant kan leveren valt nog te bezien.

Het is dus aan te bevelen om steeds hetzelfde programma te gebruiken dat uw keukenleverancier gebruikt. Dit heeft ook als voordeel dat indien u problemen zou ondervinden bij het gebruik van het programma u steeds op hulp kan rekenen.