Het behangpapier moet sterk en waterbestendig zijn

Niet alle behangpapier is geschikt om gebruikt te worden in de keuken. Vraag in een speciaalzaak naar het geschikte papier. Dit behangpapier is voorzien van een beschermende laag die resistent is tegen water en vetten en dus makkelijker afwasbaar is.

Behangpapier is verkrijgbaar in zowel mat als glanzend. Hou er rekening mee dat glanzend papier de oneffenheden in de muur duidelijk zichtbaar maakt. Ook kan glanzend papier na een tijdje zijn glans verliezen, vooral in de keuken waar de omstandigheden ongunstiger zijn voor het papier.

Er bestaat behangpapier dat is opgebouwd uit meerdere lagen. Het verwijderen van dit papier is meestal makkelijker doordat de bovenlaag loslaat van de onderlaag. Hier kan men dan later gewoon het nieuwe papier overplakken.

Koop zeker voldoende rollen. Het later bijkopen kan wel eens een kleurverschil opleveren aangezien niet elk kleurenbad dat de fabrikant gebruikt hetzelfde is.

Er bestaan verschillende soorten lijm voor behangpapier. Hoe zwaarder of sterker het papier, hoe beter de lijm moet zijn. In de keuken komt hier nog bij dat de lijm bestand moet zijn tegen vocht en vetten. Vraag vooraf raad aan een vakman en houd rekening met deze extra kost. Vooral de sterkere lijmsoorten kunnen vrij duur zijn.

Indien men behangpapier met een bepaald patroon of design kiest bedenk dan dat men steeds per rol een deel verlies heeft omdat het patroon moet aansluiten bij de vorige rol. Ook bestaan er nogal wat kwaliteitsverschillen in de patronen. Vermijd het gebruik van motieven zoals potjes of bolletjes. Er bestaan voldoende goed ontworpen patronen.

In kleine keukens kan men best kleine designs gebruiken. Grote designs zullen de keuken al snel druk en overvol doen lijken. Gebruik ook geen papier met sterk contrasteren kleuren. In grotere keukens kan er dan wel weer gewerkt worden met grotere designs en meer contrast.