Een keuken laten spuiten is de snelste renovatie

Indien uw keuken aan vernieuwing toe is maar u geen nieuwe wil kopen, dan kan u uw keuken renoveren door deze te laten spuiten. Alle keukens komen voor deze behandeling in aanmerking. Men kan kiezen uit mat, zijdeglans, of glans. Men kan ook kiezen voor hoogglans of metallic. Deze 2 laatste zijn wel duurder. De verf die men hiervoor gaat gebruiken is een sterke lak die opgebouwd is uit 2-componenten. Het grote voordeel aan dit systeem is dat u alleen de fronten van de kasten en van de laden moet demonteren en binnenbrengen. Het is dus perfect mogelijk om uw keuken te blijven gebruiken, terwijl u de fronten opnieuw laat spuiten.

Fronten in natuurhout kan men eveneens laten spuiten. De tekening van het hout (de nerf) zal na het spuiten nog steeds zichtbaar zijn, tenzij u dit liever niet heeft. U kan er ook voor kiezen om de binnenkant van de fronten te laten spuiten, maar dit is niet echt nodig aangezien deze niet zichtbaar zijn. Bij sterk verweerde fronten is het toch aan te raden om ook de binnenkant te laten spuiten. Het verschil in kleur en/of uitstraling is anders veel te groot. Het aanbod aan kleuren is vrijwel onbeperkt.

De verf die men gebruikt voor het spuiten is een zeer harde lak die bovendien vuilafstotend, eenvoudig te reinigen, en anti-statisch is. Deze verf wijkt qua samenstelling sterk af van de in de bouwmarkt verkrijgbare spuitbussen of verf in potten. De weerstand en hechtingscapaciteiten van de verf zijn zeer belangrijk. Het is daarom niet aan te raden zelf te proberen om uw keuken te spuiten daar u wellicht niet de geschikte verf zal vinden. Bovendien zal een gespecialiseerd bedrijf de verf laten drogen tegen een temperatuur tussen de 100 en 150 graden celcius wat een zeer sterke hechting tot gevolg heeft. Thuis heeft u deze mogelijkheid uiteraard niet.

 

Een keuken spuiten is werk voor specialisten

Wel opletten wanneer u een keuken laat spuiten waarvan de fronten voorzien zijn van laminaat of plastiekfolie. Deze 2 afwerkingslagen kunnen door de ouderdom loslaten. Het spuiten zal hier geen verandering in brengen. Het spuiten zal wel een betere bescherming bieden tegen de indringing van vocht, maar indien er reeds vocht aanwezig is onder de oude afwerkingslaag dan gaat dit later problemen geven.

De lak die men gebruikt voor het spuiten zal aangepast worden in functie van de ondergrond waarover deze moet komen. Dit garandeerd een zeer goede hechting omdat voor elke soort ondergrond een andere soort hechtmiddel zal worden toegevoegd aan de lak. Dit komt ook de duurzaamheid van de laklaag ten goede omdat er minder risico is op afschilfering. Zoals reeds gezegd, er kan geen garantie gegeven worden op de originele afwerkingslaag van de keuken. De laklaag is bestand tegen hoge temperaturen (soms wel tot 200 graden celcius afhankelijk van de ondergrond), tegen zepen en chemische producten die in de keuken gebruikt worden, tegen vlekken, en tegen de inwerking van zure etenswaren zoals citroen en azijn.

Beschadigde fronten kan men eveneens laten spuiten. De beschadigde laag zal verwijderd worden waarna de fronten zullen behandeld worden met een primer. Na uitharding komt hierover dan de laklaag.

Het is tevens mogelijk om ook het werkblad, de plinten, en de handgrepen te laten spuiten. Dit komt echter niet veel voor. De meeste mensen zijn zeer tevreden over hun werkblad, vooral indien het een werkblad uit natuursteen is. De plinten zijn soms in een dusdanige slechte staat door beschadigingen en vochtindringing dat het beter is om nieuwe plinten te plaatsen. Nieuwe handgrepen kosten doorgaans ook niet veel, dus spuiten zal duurder uitvallen dan nieuwe handgrepen te kopen. Nieuwe handgrepen geven uw keuken ook een nieuwe uitstraling. Dit in combinatie met de nieuwe kleur zorgt er voor dat uw gasten zullen denken dat u een nieuwe keuken heeft laten plaatsen.

Sommige bedrijven bieden een totaalservice aan waarbij ze zelf de fronten demonteren, meenemen naar het atelier en eventueel herstellingen uitvoeren. Vervolgens worden de fronten in de door u gevraagde kleur gespoten. Na het drogen worden de fronten bij u thuis geleverd en terug gemonteerd. Van begin tot einde duurt deze renovatie onveveer 14 dagen.