Eiken keukens zijn duurzaam

De meeste eiken keukens hebben een klassieke of traditionele stijl. Eik is een sterke houtsoort die zeer geschikt is voor houtsnijwerk. De dicht op elkaar gepakte vezels zorgen er voor dat men zeer nauwkeurig kan werken. Eik moet wel voldoende gedroogd worden. Zoals elke houtsoort “leeft” eik. Dit wil zeggen dat het onder invloed van de temperatuur en de vochtigheid kan uitzetten en/of krimpen.

Eiken keukens gaan echter niet plotseling meerdere centimeters uitzetten of krimpen. Dit komt omdat alle onderdelen vooraf goed gedroogd worden in een speciale droogoven die er voor gaat zorgen dat het grootste deel van het vocht uit het hout verwijderd zal worden. Dit droogproces van vrij lang duren. Het te snel drogen van eiken deurtjes en planken gaat tot gevolg hebben dat deze gaan barsten of kromtrekken.

Eik is ook de meest gebruikte houtsoort voor een keuken. Afhankelijk van de soort eik kan de kleur vari─Śren van wit tot zacht roze en het heeft zeer mooie patronen en tekeningen. Meerdere lagen vernis gaan er dan voor zorgen dat deze structuren duidelijker zichtbaar worden, of juist verdwijnen. Hoe donkerder de vernis, hoe minder detail men ziet in het hout. Eiken keukens die behandeld werden met een donkere vernis vragen iets meer onderhoud omdat krassen op een donkere ondergrond beter zichtbaar zijn.

 

Een eiken keuken is voor het leven

Dankzij de dichte structuur van eik, kan deze houtsoort wel een stootje verdragen en zijn beschadigingen eenvoudig te herstellen. Als de beschadiging niet te diep is dan volstaat het om de deur lichtjes op te schuren en hier weer een laag vernis over te zetten. Zeer diepe krassen kan men steeds wegwerken met houtvulpasta. Daarna zachtjes opschuren en opnieuw een laagje vernis aanbrengen op het deurtje. Als u deze herstellingen zelf wil uitvoeren, dan zal u bij de fabrikant van de keuken navraag moeten doen over de soort en kleur vernis die gebruikt werd. Deze informatie kan u best vragen op het moment u de keuken besteld want na bijvoorbeeld 2 jaar zal de fabrikant dit ook niet meer weten.

Eikenhout is minder geschikt om te gebruiken voor het werkblad. Hout heeft een poreuze struktuur waardoor het goed moet behandeld worden tegen de indringing van vocht. De kastdeuren van een eiken keuken krijgen een laag vernis wat hen zeer goed waterdicht maakt. Maar vernis kan men niet gebruiken voor het werkblad want dit is niet sterk genoeg om de vele handelingen die uitgevoerd worden op het werkblad te weerstaan.

Het eiken werkblad moet behandeld worden met houtolie. Dit zorgt voor een watervaste laag die echter niet blijvend is. U zal deze behandeling regelmatig moeten herhalen. Met een beetje onderhoud gaat een eiken keuken zeer lang mee.