Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Keukens-info.be keuken inspiratie & advies
Keukens-info.be

Tegels keuken

Wandtegels voor keukens kan men in veel verschillende vormen, afmetingen, en kleuren kopen. De kleinste wandtegels zijn even groot als mozaiktegels en ze worden voorgelijmd op grotere netten om de plaatsing te vereenvoudigen. Deze netten met tegeltjes kunnen afmetingen hebben gaande van 10cm x 10cm tot 30cm x 30cm. Andere afmetingen zijn echter ook perfect mogelijk. Gewone wandtegels zijn eveneens verkrijgbaar in de meest uiteenlopende afmetingen.

Ook op het gebied van kleur is het aanbod nagenoeg onbeperkt. Gaande van effen kleuren tot tegels met patronen, en van zwart tot wit met alle mogelijke schakeringen van kleuren die daar tussen horen. Zeer belangrijk is echter dat niet alle wandtegels bestand zijn tegen water. En hier moet men toch wel even opletten. Sommige wandtegels zullen zelfs vocht en vet absorberen, en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Geglazuurde Keramische wandtegels zorgen voor een mooie en eenvoudig te reinigen muur die vele jaren meegaat, vooropgesteld dat u de juiste soort wandtegels gebruikt. Ondoordringbare tegels kan men bovendien perfect gebruiken om spatwanden mee te maken of om zelfs het werkblad mee te beleggen.

 

Het voordeel van tegels in de keuken

Tegels zijn uitermate geschikt voor gebruik in de keuken. Ze zijn bestand tegen water en vetten, makkelijk om te onderhouden en uitermate sterk, slijtvast en kleurecht. Ze worden gemaakt van een mengeling van verschillende soorten klei en op hoge temperatuur gebakken. Let er op om voor een keuken alleen geglazuurde tegels te kopen. Deze kan men herkennen aan een blinkend oppervlak.

Koop een paar tegels extra voor het geval er breuk is tijdens het plaatsen of om op latere datum herstellingen uit te voeren. Indien men later tegels bijkoopt kan het zijn dat de kleuren niet meer hetzelfde zijn als de tegels die men reeds geplaatst heeft.

Gebruik een voegcement op basis van epoxy. Dit is waterbestendig en schimmelwerend. Deze kan men verkrijgen in wit of gekleurd. Men kan hem ook zelf kleuren door toevoeging van pigmenten.

 

Zelf wandtegels plaatsen of een vakman inschakelen?

Om tegels te plaatsten gebruikt men zogenaamde kruisjes. Deze dienen op de hoeken van de tegels geplaatst te worden en ze zorgen ervoor dat de tegels allemaal op de juiste afstand van elkaar geplaatst worden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen voor verschillende breedtes van voegen.

Het zelf plaatsen van wandtegels schrikt vele mensen af. Het is echter niet zo moeilijk indien men er de tijd voor neemt en geduldig te werk gaat. Wandtegels kan men rechtstreeks lijmen op Gyproc of cement. Andere ondergronden zijn ook mogelijk, maar niet aan te bevelen. Zo zal het lijmen van wandtegels op hout vroeg of laat problemen geven. Tegels kunnen loskomen omdat hout te veel kan bewegen. Ook rechtstreeks lijmen op baksteen is moeilijk omdat men hier geen gelijke ondergrond heeft.

Indien u de wandtegels op Gyproc lijmt dan is het aan te bevelen om de groene Gyproc te gebruiken. Deze is namelijk beter bestand tegen vocht, wat in de keuken toch alom aanwezig is. Let op! Groene Gyproc is niet bestand tegen direct contact met water.

Voordat u begint met het lijmen van de tegels is het aan te raden om eerst even te kijken waar u het beste kan beginnen. Zorg er voor dat de meest opvallende delen van de muur voorzien zijn van volledige tegels en niet van tegels die u heeft moeten versnijden. Het is steeds aan te raden om op voorhand op de muur uit te tekenen hoe de tegels ongeveer zullen komen. Zo kan u eventueel nog aanpassingen doen.

De eerste tegel is de moeilijkste. Deze moet namelijk zo recht mogelijk geplaatst worden. Men kan hiervoor een kleine waterpas gebruiken. Breng een gelijke laag lijm aan op de muur en op de tegel en druk de tegel op zijn plaatst. Als u deze mooi recht gezet heeft kan u best een tijdje wachten tot wanneer de lijm reeds een deel hard geworden is. Zoniet zal u de tegel van zijn plaatst wegduwen als u de volgende tegels gaat plaatsen. Gebruik speciale tegellijm. Deze kan u in iedere speciaalzaak kopen.

Om er voor te zorgen dat de wandtegels een goede hechting hebben met de muur kan men ze best op hun plaats schuiven in plaats van gewoon recht tegen de muur te drukken. Het schuiven van de tegel zal er voor zorgen dat de lijm overal goed contact maakt met de tegel. Als er zich lijm ophoopt tussen de voegen heeft u teveel druk uitgeoefend op de tegel. Verwijder deze lijm voordat hij hard wordt om problemen met het opvoegen te vermijden.

Een onmisbaar hulpmiddel bij het plaatsen van wandtegels zijn voegkruisjes. Dit zijn plastic kruisjes die men op iedere hoek van de tegel plaatst zodat de volgende tegel steeds op de juiste plaatst komt. Voegkruisjes kan men krijgen in verschillende breedtes zodat u zelf kan kiezen hoe breed uw voegen zijn. Probeer er voor te zorgen dat u de kruisjes niet in de lijm drukt omdat men deze dan later met de grootste moeite kan verwijderen. Om vlot te werken brengt u voldoende lijm aan op de muur zodat u 3 tot 4 tegels in één keer kan plaatsen.

Wanneer u aan de muur, het plafond, of een ander obstakel komt, zal u de wandtegels moeten snijden. Hier gaat het meestal verkeerd. U gebruikt hiervoor best een tegelsnijder. Deze zijn niet zeer duur en kan u in iedere doe-het-zelf zaak kopen. Deze zijn echter alleen maar geschikt om tegels recht af te snijden. Moeilijker wordt het wanneer u hoeken uit tegels moet halen, of nog erger, uitsparingen voor stopcontacten. Dit kan men doen met een Dremel of kleine slijpschijf. Wees zeer voorzichtig met gebroken of geslepen tegels omdat de randen vlijmscherp zijn. Deze kan men opruwen met een schuurschijf.

Nadat alle wandtegels gelijmd zijn moet u lang genoeg wachten voordat u begint met het opvoegen. Meestal doet men dit de volgende dag. Welke voegspecie u nodig heeft is afhankelijk van de breedte van de voegen. Smalle voegen kunnen opgevuld worden met vloeibare specie, terwijl dit niet lukt met brede voegen. De specie loopt in dit geval tussen de voegen uit. Voor brede voegen gebruikt men voegspecie met een stevigere struktuur.

Voordat u begint met het opvoegen moet u eerst alle voegkruisjes verwijderen. Voegspecie wordt meestal verkocht in poedervorm en u moet deze met water vermengen volgens de instrukties van de fabrikant. Voegspecie voor vochtige ruimtes, zoals voor de keuken, moet voorzien zijn van een additief dat de voegen waterafstotend maakt. Zoniet zal het vocht in de voegen dringen en de onderliggende muren aantasten. U kan meestal ook poeder kopen die reeds voorzien is van een dergelijk additief.

Breng de voegspecie tussen de wandtegels aan met een rubberen lomer en vermijd daarbij om de voegen te volgen of recht op de voegen te werken. U kan best de voegspecie onder een hoek van 45 graden relatief tot de voegen inwerken. U moet de voegspecie stevig in de voegen drukken zodat deze helemaal tot onderaan in de voeg komt. Overtollige specie kan men verwijderen met een natte spons.

 

Loskomende tegels

Wanneer tegels na verloop van tijd loskomen is dit meestal niet te wijten aan de cement die gebruikt werd maar aan het feit dat er zich vocht achter de tegel heeft gevormd. Dit kan moeilijk weg te krijgen zijn. Er bestaan middelen om vochtige plekken te behandelen, maar meestal verplaatst het probleem zich dan naar omliggende tegels. Probeer de oorzaak aan te pakken. Indien het een buitenmuur betreft kan men proberen om deze langs buiten met een speciaal middel te behandelen om hem waterdicht te maken. Deze middelen zijn kleurloos.

 

Extra tips voor een spatwand met tegels

Veruit de goedkoopste oplossing voor de spatwand in de keuken is om tegels te gebruiken. Alle tegels kunnen gebruikt worden, zolang ze maar geglazuurd zijn. Tegels kan men krijgen in allerlei kleuren en vormen. Ook tegels met een bepaald motief zijn vrij eenvoudig te vinden. Men hoeft zich geen zorgen te maken over hittebestendigheid aangezien tegels gebakken worden op een hoge temperatuur en ze dus altijd geschikt zijn voor gebruik als spatwand achter het fornuis.

Om te kunnen betegelen moet de muur in goede staat zijn. Vochtige muren dienen eerst uit te drogen. Oud behangpapier moet eerst verwijderd worden. Voer eerst de nodige herstellingen uit aan de muur zoals het opvullen van gaatjes of het opnieuw voegen. Wacht na deze herstellingen lang genoeg zodat de plaaster of cement waar u mee hebt gewerkt goed is uitgedroogd.

Tegellijm droogt vrij snel, dus bestrijk nooit een te grote oppervlakte met lijm. Het beste kan men een deel van de muur met een lijmkan insmeren. Wil men een zeer goede hechting bekomen dan kan men op de achterzijde van de tegel ook lijm aanbrengen.

Druk de tegel tegen de wand en breng hem op de juiste plaats door langzaam heen en weer te bewegen met de tegel. Hierdoor komt de lijm op de achterzijde van de tegel goed in kontakt met de lijm op de muur. Gebruik de waterpas om te kijken of men recht blijf bij het plaatsen van de volgende tegels. Kijk ook regelmatig na of alle tegels ook aan de voorzijde gelijk zijn. Tegels die te ver uitsteken kan men makkelijk een beetje dieper duwen. Maak ook gebruik van zogenaamde kruisjes om alle voegen even breed te maken.

Na het opdrogen van de lijm kan men deze kruisjes verwijderen en kan men beginnen met voegen. Gebruik voegcement die waterdicht is en schimmelwerend. Een speciaalzaak zal u dit kunnen leveren. Maak de buitenste randen van de spatwand waterdicht met silicone.

Wat zijn glazen tegels?

Een zeer grote ervaring op het gebied van de produktie van gelamineerd veiligheidsglas garandeert u dat het produkt aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet en van een hoge kwaliteit is. Verschillende soorten organisch materiaal kunnen in het glas verwerkt worden waardoor ze voor onbeperkte tijd bewaard kunnen blijven.

Deze tegels kan men gebruiken als wanddecoraties, ingewerkt in deuren, op werkbladen, ingewerkt in meubelen zoals bv tafels, en sinds kort zijn deze tegels ook beschikbaar als vloertegels.

Dankzij een unieke productiemethode waarbij de organische materialen die verwerkt worden in het glas zorgvuldig voorbereid worden, zullen deze materialen gedurende zeer lange tijd hun schoonheid en versheid blijven behouden. Ze worden zonder gebruik te maken van warmte of druk gelamineerd. Deze transparante laminaatlaag is volledig UV bestendig waardoor blootstelling aan licht geen negatieve gevolgen heeft voor de verwerkte materialen.

Door de hoge kwaliteit van het gebruikte glas zal er geen verkleuring optreden en zijn de tegels zeer goed bestand tegen krassen. Ze kunnen makkelijk gereinigd worden met water en zeep. Ze zijn geschikt voor gebruik in een omgeving waar men zo zuiver mogelijk moet kunnen werken, zoals de keuken, dankzij de goede antibacteriele eigenschappen van het glas.

De dikte van de tegels varieert van 12 mm tot 50 mm, afhankelijk van welk materiaal er in verwerkt wordt. De afmetingen zijn 20 cm bij 20 cm. Andere afmetingen zijn op bestelling ook leverbaar.

De randen van de tegels kunnen afgewerkt worden volgens uw wensen. Ofwel blijven ze onbehandeld waardoor meerdere tegels vrijwel naadloos naast elkaar kunnen geplaatst worden, ofwel kunnen de randen rond afgewerkt worden waardoor ze geschikt zijn om als enkele tegel ingewerkt te worden in meubilair of deuren.

Er kunnen allerlei materialen verwerkt worden in de tegels. Bamboe, grassen, lavendelbloemen, rozenblaadjes, wilgenkatjes, koffiebonen en varens. Dit is slechts een kleine greep uit het beschikbare aanbod. Ook niet organische materialen kunnen verwerkt worden zoals metaaldraad, opaal, kristalscherven, parels, keien, verschillende houtsoorten, satijn, zijde, en nog zeer veel andere.