Kurkvloer keuken

Keukenvloeren worden meestal betegeld. Er is de laatste jaren echter steeds meer vraag naar andere materialen. Kurk is een goed alternatief voor stenen tegels dat bovendien een pak voordelen heeft. In tegenstelling tot wat vele mensen denken is kurk zeer goed geschikt om als vloer te gebruiken in de keuken.

De levensduur van een keukenvloer in kurk kan zelfs meer dan 40 jaar bedragen. Kurk is wellicht ook het milieuvriendelijkste produkt dat er is, omdat het een vernieuwbare grondstof is. Een kurkboom leeft ongeveer 150 tot 200 jaar en elke 6 a 10 jaar kan men er kurk van oogsten zonder nadelige gevolgen voor de boom.

Kurk is verkrijgbaar in tegels die vastgelijmd worden, of in grote panelen die door middel van een groef in elkaar vastklikken.

De bovenzijde van de kurk wordt afgewerkt met Acryl of polyurethaan. Polyurethaan is sterker dan Acryl maar moeilijker aan te brengen. Indien deze laag sporen van slijtage begint te vertonen kan men de vloer eenvoudig opnieuw behandelen door er een nieuwe laag op aan te brengen.

Kurk kan geleverd worden in verschillende bruine tinten gaande van lichtbruin tot zeer donker roodbruin. Elk paneel of tegel heeft een unieke natuurlijke structuur. Het heeft ook antislip eigenschappen die vooral in de keuken van belang zijn.

De celstructuur van kurk is zeer compact waardoor het vrijwel ondoordringbaar is voor water. Toch zou het kunnen gebeuren dat door veelvuldig gebruik van de vloer, de cellen aan de bovenzijde van de kurk opengaan. Hierdoor zou er water in deze cellen kunnen dringen met als gevolg dat de tegels verkleuren of opzwellen. Daarom is het zo belangrijk dat de vloer met acryl of polyurethaan afgewerkt wordt. Het vormt een beschermende laag waardoor water niet meer binnen kan dringen. Vooral de naden tussen de tegels moeten goed waterdicht gemaakt worden.

Kurk is ook van nature zeer goed bestand tegen schimmels en het is antistatisch waardoor het geen stof aantrekt. Deze eigenschappen zorgen er voor dat kurk als vloerbedekking ideaal is voor mensen met een allergie of astma. Ook insecten hebben geen invloed op kurk.

Kurk kan, dankzij de goede isolerende eigenschappen, rechtstreeks op koude ondervloeren geplaatst worden. Het voelt warm aan, zelfs zonder vloerverwarming. Hierdoor kan de verwarming gerust een paar graden naar beneden wat uw verbruik ten goede komt en wat ook beter is voor het milieu.

Kurk is vrij duur, maar het is een investering waar u veel comfort voor terugkrijgt. Het is een aanrader om te gebruiken als vloer in de keuken. Een kurken vloer onderhouden is zeer eenvoudig. Het volstaat om regelmatig met een vochtige doek het stof weg te nemen. Gebruik alleen zeep met een neutrale PH waarde en gebruik geen detergenten op basis van olie of ammoniak.