Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Keukens-info.be keuken inspiratie & advies
Keukens-info.be

Keukenrenovatie

Deze gids heeft als doel u alle stappen te tonen die aan bod komen tijdens de renovatie van uw keuken. Het is echter geen complete handleiding aangezien elke renovatie anders verloopt. Wellicht het belangrijkste tijdens elk bouwproject is veiligheid. Hieronder een paar belangrijke punten:

1) Wees geduldig. Indien u te snel werkt is de kans op vergissingen en fouten veel groter.

2) Ken de mogelijkheden en de beperkingen van de machines die u gebruikt. Gebruik de machines alleen daartoe waar ze voor ontworpen werden. Ken ook uw eigen mogelijkheden en beperkingen.

3) Trek steeds de stekker uit het stopcontact tijdens het instellen van machines en tijdens het vervangen van cirkelzagen en schuurbanden. Ook wanneer de machine niet gebruikt wordt trekt u de stekker uit het stopcontact.

4) Draag werkschoenen met dikke rubberen antislipzolen. Draag stevige handschoenen wanneer u ongeschaafd hout vastneemt. Draag altijd een veiligheidsbril wanneer u werkt met machines zoals een slijpschijf of cirkelzaag. Indien de machines veel lawaai maken draagt u ook best gehoorbescherming.

5) Indien u lang haar heeft kan u dit beter samenbinden zodat het niet kan verstrikt raken in machines.

6) Ruim alle afval en rommel zo snel mogelijk op zodat de vloer en uw werkplaats steeds proper blijven.

7) Vraag hulp bij het verplaatsen van zware of moeilijk te hanteren objecten. Let op een goede rughouding tijdens het tillen.

8) Draag steeds een veiligheidshelm indien er gevaar bestaat voor vallende voorwerpen.

9) Draai de gaskraan en de waterkraan dicht en schakel de elektriciteit naar de keuken uit voordat u aan het werk begint. Stroom voor uw machines kunt u door middel van een verlengsnoer steeds ergens anders vandaan halen.

10) Vraag voordat u begint aan de renovatie of u voor de verbouwingen een vergunning nodig heeft. Dit kunt u navragen op het gemeentehuis.

 

 

Stappenplan

1. De oude keuken moet voorzichtig verwijderd worden

Indien u een volledige renovatie van uw keuken wil doen, dan zal u ergens in uw woning een tijdelijke keuken moeten voorzien. Deze keuken moet op een makkelijk te bereiken plaats liggen, dus liefst niet op zolder, en men moet er vrij eenvoudig maaltijden kunnen bereiden. Zorg voor een draagbaar elektrisch fornuis, een koffiezetapparaat, een microgolfoven en een frituurpan. Hiermee komt u al een heel eind.

De meest voorkomende fouten tijden het verwijderen van de oude keuken zijn:
– Muren beschadigen tijdens het verwijderen van de oude kasten
– Werkblad, kasten of de vloer beschadigen tijdens het uitbreken
– Vergeten om het water, gas en elektriciteit af te sluiten
– Andere kamers niet afsluiten zodat er al snel overal stof ligt
– Verkeerd inschatten van de duur of de omvang van het project

Voordat u begint:
– Stop alles wat u in de tijdelijke keuken niet nodig heeft in dozen voorzien van een etiket met de inhoud. Plaats de dozen in een andere kamer.
– Verwijder alles wat niet vastzit zoals schilderijen, laden, kruidenrekje, decoraties, enz. Plaats tevens een afdekhoes over alles wat moet blijven staan tijdens de renovatie zoals bv oven, een grote ijskast of kookeiland.
– Zorg dat u weet waar naartoe met het afval tijdens de renovatie. Huur eventueel een kleine container voor grote renovatiewerken. Indien u keukenkasten heeft die in goede staat zijn maar deze toch niet wil hergebruiken dan kan u deze steeds binnenbrengen bij de kringloopwinkel. U kan al het bruikbare materiaal ook stockeren in een garage en op een later tijdstip de kringloopwinkel contacteren. Deze komen dan zelf de kasten ophalen.
– Sluit het water, gas en de elektriciteit naar de keuken af. Indien u dit niet selectief kunt doen maar alleen de hoofdkraan dicht kunt draaien, hou er dan rekening mee dat de hele woning zonder water of gas komt te zitten.
– De elektriciteit kan in de schakelkast meestal wel selectief uitgeschakeld worden voor de keuken alleen. Plak een stukje kleefband over de zekering in de schakelkast zodat deze niet per ongeluk weer aangezet wordt terwijl u aan het werk bent. Controleer alle elektrische leidingen en vervang ze waar nodig. Vooral in oudere huizen kan dit nodig zijn.

 

2. Verwijder de apparaten zonder deze te beschadigen

Aangezien alle keukenapparaten verschillend zijn, kan u best de gebruikershandleiding raadplegen voordat u begint met het verwijderen van de apparaten. Indien u twijfelt of geen handleiding meer hebt kan u best een expert raadplegen om er voor te zorgen dat u geen schade toebrengt aan de toestellen.

Een vrijstaand fornuis kan u meestal net ver genoeg vooruitschuiven om aan de aansluitingen aan de achterzijde te kunnen. Na het ontkoppelen van de leidingen kan u een stuk karton onder het fornuis plaatsen en dit helemaal vooruit schuiven. Zorg er voor dat u een steekwagentje bij de hand heeft zodat u de apparaten niet hoeft op te tillen.

Een inbouwkookplaat wordt meestal vastgezet in het werkblad. Kijk aan de onderzijde of u schroefjes of klemmen ziet die u los kan maken. Na het afkoppelen van de gasleiding of de elektriciteit kan u de kookplaat verwijderen uit het werkblad.

Om de afzuigkap te verwijderen kan u best met 2 personen zijn om te vermijden dat deze plotseling naar beneden valt. Aan de binnenzijde van de afzuigkap zal u de schroeven of klemmen vinden waarmee deze vast zit aan de keukenkasten of de muur. Let er op dat u de afvoerbuis niet beschadigd wanneer u de afzuigkap verwijderd. Kontroleer eerst of deze buis vastgemaakt is aan de afzuigkap. Het zou kunnen dat u dit alleen maar kan zien wanneer u de afzuigkap van de muur haalt.

Indien u de koelkast wenst te verplaatsen dan kan u dit het beste doen zonder deze neer te leggen. Probeer om de koelkast zo recht mogelijk te houden. Als dit niet mogelijk is moet u de koelkast, nadat u hem teruggezet hebt, minstens 24 uur laten staan voordat u deze weer aanzet. Indien u dit niet doet dan kan het zijn dat het buizensysteem waar de koelvloeistof doorloopt wordt beschadigd.

Demonteer de kraan van de spoelbak. Om de spoelbak zelf te verwijderen moet u eerst de afvoer loskoppelen. Zorg er voor dat u een emmer bij de hand heeft aangezien de afvoer nog water kan bevatten. Bij de betere keukens zit de spoelbak vastgeschroefd aan het werkblad. Verwijder de schroeven en de spoelbak zou zich makkelijk moeten laten verwijderen.

Indien u geen schroeven ziet of de spoelbak nog steeds niet los krijgt dan kan het zijn dat deze ook nog eens vastgelijmd is aan het werkblad. Deze spoelbakken zijn zeer moeilijk te verwijderen en meestal kan dit niet zonder de spoelbak of het werkblad te beschadigen.

 

3. Keukenkasten zitten goed vast aan de muur

Van zodra alle apparaten en verwijderbare delen losgemaakt zijn kan men beginnen met het werkblad te verwijderen en de kasten te demonteren. Hiervoor heeft men meestal een hamer, een koevoet, een stanleymes, een schroevendraaier, een ladder en een zaag nodig.

Het verwijderen van het werkblad kan wel eens problemen met zich meebrengen. Soms kan het zijn dat het werkblad vastgelijmd is op de onderliggende kasten. Het is zeer moeilijk om zonder breuk een vastgelijmd werkblad te verwijderen. Gemakkelijker wordt het indien het werkblad aan de onderzijde door middel van L-ijzers vastgeschroefd is aan de kasten. Gewoon de schroeven verwijderen en het werkblad kan opgetild worden.

Indien de kasten zonder lijm in elkaar gezet werden kan men deze eenvoudig demonteren. Net zoals met werkbladen die vastgelijmd werden, zullen ook kasten die verlijmd zijn moeilijk uit elkaar kunnen gehaald worden zonder ze te beschadigen. Vooral kasten van vezelplaat gaan makkelijk stuk. Kasten uit vol hout zijn veel sterker. Verwijder eerst de onderste kasten zodat u daarna makkelijker de bovenste kasten kunt verwijderen.

Voordat u de kasten demonteert is het aan te raden om eerst alle laden te verwijderen en alle kastdeuren reeds te demonteren. U kan met een potlood een nummer schijven op de deuren en aan de binnenzijde van de kasten zodat u nog weet welke deur waar moet komen tijdens het terugplaatsen.

Kijk eerst of de hangende kasten afzonderlijk verwijderd kunnen worden of dat ze aan elkaar vastgeschroefd zijn. Probeer om de kasten los te maken en ze afzonderlijk van de muur te halen. Stop alle schroeven in plastic zakjes en plak ze vast in de kast waar ze bij horen. De meeste kasten zijn aan de muur bevestigd met haken. Hierdoor kunnen ze zeer eenvoudig verwijderd worden.

Als blijkt dat de kasten vastgenageld zijn aan de muur dan kan men proberen om deze voorzichtig los te wrikken met een koevoet. Zorg er voor dat u de kasten niet beschadigd indien u deze nog terug wil gebruiken. Let er ook op dat u achter de koevoet een plankje hout steekt, anders beschadigt u de muur.

 

4. Doe eerst de nodige reparaties aan muren en vloer

Na het verwijderen van de oude keuken moet er meestal wel een beetje opknapwerk gebeuren voordat u de nieuwe keuken kan plaatsen. Indien u grote structurele veranderingen wil doen zoals het verwijderen van muren en het plaatsen van ramen, wijzigingen aanbrengen aan elektrische leidingen en waterleidingen, dan kan dit best nu gebeuren.

Let op:
Breek nooit muren weg zonder dat u weet of het een steunmuur is of niet. Vraag hiervoor altijd raad aan een expert.

Muren:
Beschadigingen aan muren moeten worden hersteld met het het juiste materiaal. Baksteen of beton kan hersteld worden met cement, gipsplaten kan men herstellen sneldrogend gips, houten panelen kunnen hersteld worden met houtvulpasta. Grote beschadigingen moet men eerst opvullen met stukjes steen of stukjes hout. Zorg er in elk geval voor dat het vulmiddel voldoende in de opening gedrukt wordt.

Voordat u verder werkt aan de muren moet u eerst de herstelde stukken goed laten uitdrogen. Verven of behangen over vochtige plekken zal steeds problemen geven met verkleuring achteraf.

Vloeren:
Een nieuwe vloer moet gelegd worden voordat de kasten geplaatst worden. Het is een verkeerd gedacht dat men onder de kasten toch geen vloer nodig heeft omdat men dit niet ziet. Een afgewerkte vloer zal opstijgend vocht tegenhouden waardoor uw kasten gevrijwaard blijven van schimmels en muffe geuren.

Zorg er ook voor dat de ondergrond mooi gelijk ligt. Indien nodig moet men de ondergrond eerst egaliseren. Dit vraagt uiteraard meer werk en een bijkomende kost, maar is zeer belangrijk. Indien tegels geplaatst worden op een oneffen ondergrond dan kunnen deze vroeg of laat loskomen door de ongelijke druk die er op wordt uitgeoefend wanneer men er over loopt.

Losgekomen tegels kan men met de grootste moeite weer vastleggen zonder dat dit nadien nog opvalt. In het slechtste geval komt de tegel niet helemaal los, maar scheurt de voeg rondom de tegel. Hierdoor kan er tijdens het dweilen vocht onder de tegel terechtkomen en de omliggende tegels ook aantasten. Hierdoor kunnen grote stukken vloer vrij snel los komen te liggen.

 

5. Nauwkeurig meten voordat u de keukenkasten besteld

Of u nu keukenkasten met een standaardmaat koopt of u laat de kasten voor u op maat maken, het allerbelanrijkste is dat u de afmetingen van de beschikbare plaats weet. Meestal is het zelfs zo dat indien u kasten op maat laat maken er een vertegenwoordiger van de firma zelf uw keuken komt opmeten.

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat kasten met standaardmaten perfekt zullen passen in uw keuken, vooral wanneer u van muur tot muur wil werken. Dit kan men alleen bereiken met kasten op maat gemaakt.

Er bestaan verschillende systemen om kasten aan de muur te bevestigen. U moet er in elk geval voor zorgen dat de vijzen die in de muur gaan lang genoeg zijn om in de eerste plaats het gewicht van de kast zelf te dragen, maar ook om de inhoud van de kast te kunnen dragen. Zware voorwerpen zoals servies kan men beter in de onderste kasten bewaren.

Voordat u de kasten hangt, verwijderd u alle laden, legplanken, en deuren. Hierdoor worden de kasten veel lichter en zijn ze makkelijker te hanteren. Het is onmogelijk om een installatieprocedure te maken voor alle keukens. Iedere keuken heeft namelijk haar eigen installatiehandleiding. Hier wijkt u best niet van af. We kunnen u wel een paar algemene richtlijnen geven.

Om te beginnen meet u hoe hoog de onderste kasten zijn. Tel hier de dikte van het werkblad bij op. Teken deze hoogte af op de muur waartegen de kasten moeten komen. Gebruik vervolgens een waterpas om een horizontale lijn te trekken op de muur zodat u hier naartoe kan werken en u er zeker van kan zijn dat de kasten en het werkblad 100% waterpas staan Zorg er wel voor dat u de hoogte van deze lijn tot aan de grond op verschillende plaatsen controleert, vooral wanneer de vloer niet waterpas of gelijk loopt.

U moet op voorhand weten hoe hoog uw keuken is. De bovenkasten worden aan de bovenzijde gelijk gehangen met het hoogste punt van de keuken. Dit is meestal de kast waar de koel-vriescombinatie in zit.

U kan best een paar steunbalkjes maken die juist lang genoeg zijn om de bovenste kasten te ondersteunen wanneer u deze vastmaakt aan de muur. Hierdoor kan het gewicht van de kast rusten op de balkjes.

U kan de kasten onderling ook met elkaar verbinden waardoor u een mooi gesloten geheel krijgt. U moet er wel voor zorgen dat de muur waar de kasten aan hangen mooi recht is. Anders zal het aan elkaar vastmaken van de kasten voor problemen zorgen. Het kan zijn dat de kasten krom trekken of dat de bevestigingshaken uit de muur getrokken worden indien u probeert om een opening tussen de kasten dicht te trekken.

De onderkasten moeten mooi waterpas gezet worden. Het kan ook zijn dat u een lange sokkel heeft die als basis dient om de kasten op te plaatsen. In dit geval is het van het grootste belang om deze sokkel zo recht mogelijk te plaatsen zonder dat deze in het midden of aan de zijkanten doorzakt of bol komt te staan. Een goede basis zal er voor zorgen dat u snel en eenvoudig de kasten kan installeren.

De kasten worden vastgemaakt op de sokkel en aan de muur. Indien u kasten hebt zonder sokkel dan volstaat het om deze te verankeren in de muur. Hou er ook rekening mee dat u voldoende plaats laat voor inbouwapparatuur zoals een vaatwas of een oven. Als u merkt dat er een opening is tussen de muur en de kast, probeer dan niet om deze opening dicht te trekken met schroeven. Het is beter om de ruimte tussen de kast en de muur op te vullen met een stukje hout. Anders gaat er te veel druk op de kasten uitgeoefend worden waardoor ze wellicht niet meer mooi gelijk staan.

 

6. Het werkblad moet mooi waterpas liggen

De meest voorkomende fouten tijdens de plaatsing van het werkblad zijn:
– Het werkblad niet mooi laten aansluiten aan de muur
– Het bevestigen van tegels op het werkblad niet naar behoren doen
– De opening voor de spoelbak te groot of te klein maken
– Het oppervlak van het werkblad beschadigen tijdens de installatie
– Te lange schroeven gebruiken om het werkblad vast te zetten

Het werkblad moet ongeveer 2 tot 3 cm buiten de randen van de kasten uitkomen. Ook is het belangrijk om het werkblad zo goed mogelijk te laten aansluiten tegen de muur en om deze voeg met voldoende silicone dicht te maken. Daarna werkt men de spatwand tegen het werkblad aan, en wederom dicht men de voeg met silicone.

Veranderingen aan een werkblad in laminaat aanbrengen kan beschadiging van het laminaat tot gevolg hebben. Men heeft een zaag met fijne tanden nodig om er voor te zorgen dat het laminaat niet versplinterd tijdens het zagen. Veranderingen aan een werkblad in steen of glas zijn nagenoeg onmogelijk zelf te doen.

Werkbladen die een hoek maken moeten perfekt aansluiten. Controleer zorgvuldig of de muren die de hoek vormen perfekt 90 graden op mekaar staan. Anders zal het werkblad nooit mooi aansluiten tegen de muur zonder een voeg te krijgen daar waar de 2 stukken van het werkblad bij mekaar komen.

Er zijn zeer weinig muren die een perfekte hoek van 90 graden vormen. Een oplossing voor dit probleem is om in de muur een voeg uit te slijpen waar het werkblad in past. Hierdoor kan men voor zichzelf een paar centimeter ruimte maken waardoor men de 2 stukken van het werkblad mooi kan laten aansluiten zonder dat het werkblad van de muur komt.

Als laatste stap moet men controleren of het werkblad mooi waterpas ligt. Het is soms reeds voldoende om hier of daar een stukje karton onder het werkblad te steken om het mooi recht te krijgen. Uiteindelijk kan men het werkblad vastmaken aan de kasten. Daarna kan men de spoelbak en de kranen monteren en beginnen met het terugplaatsen van de apparaten.