Keuken schilderen

Gedurende de renovatie van de keuken wordt deze meestal afgesloten van de rest van de woning, ofwel met plastic ofwel met een tijdelijke houten muur, om zo weinig mogelijk stof te verspreiden. Meestal zal ook de verwarming, indien deze nog aanwezig is in de keuken, uitgezet worden om te besparen op het verbruik aangezien de keuken momenteel toch niet gebruikt zal worden.

Hou er echter rekening mee dat het verven van muren een bepaalde temperatuur vereist. Vrijwel alle verpakkingen van verf vermelden de ideale verbruikstemperatuur van de verf. U wijkt hier best niet van af indien u geen onaangename verassingen wil. Verf op basis van verdunningsmiddelen kunnen bij een iets lagere temperatuur gebruikt worden dan verf op basis van water.

Bij verf op basis van verdunningsmiddelen zullen verdikkingsverschijnselen optreden waardoor de verf moeilijk uit te strijken is. Het gevolg is een dikkere laag verf die meestal niet mooi is van uitzicht.

Ook de droogtijd zal gevoelig langer zijn, in eerste instantie door de dikkere laag en ten tweede door het minder snel verdampen van de verdunner uit de verf. Hierdoor zal het verbruik ver vierkante meter hoger liggen dan normaal. Bij vertikale oppervlakken kan het zijn dat de verf afloopt.

Verf op basis van water zal eveneens veel trager drogen. Indien er ook nog een hoge vochtigheid aanwezig is dan kan dit de samenhang van de verf in het gedrang brengen waardoor het zeer moeilijk wordt om een dekkende laag aan te brengen of dat de verf na het drogen zelfs gewoon loslaat van de ondergrond.

Er bestaan verfsoorten die kunnen gebruikt worden bij extreem lage temperaturen. Deze worden speciaal voor dit doel vervaardigd en zijn vrij duur. Ook voor vochtige omgevingen kan men speciale verf krijgen die wederom vrij duur is. Algemeen kan men stellen dat men de renovatie van een keuken het best kan doen tijdens het voorjaar of in de zomer.

 

Gebruik kwaliteitsverf om uw keuken te schilderen

Uw keuken schilderen kan een overweldigend karwei lijken. Een keuken heeft veel hoeken en kanten wat het er niet eenvoudiger op maakt. Veel problemen kan men echter al vermijden door goed voorbereid aan het karwei te beginnen. U heeft een minimum aan gereedschap nodig zoals een ladder, maskeertape, verfrollen, borstels, verfbakjes, plastiekfolie, enz.

Welke kleur u gaat gebruiken is natuurlijk afhankelijk van de kleur van de kasten en het werkblad. Hou er ook rekening mee dat de kleur van de vloerbedekking een belangrijk percentage vertegenwoordigd van de reeds aanwezige kleur in de keuken. Als u een open keuken heeft dan kan u er voor kiezen om deze naadloos te laten aansluiten met de woonkamer door een kleur te kiezen met dezelfde tint, of u kan een duidelijke afscheiding maken tussen keuken en woonkamer met een contrasterende kleur.

Zeer belangrijk is welke finish u wil hebben. Men kan kiezen tussen mat, satijnglans, of blinkend. Verf met een matte finish is ideaal voor muren die veel oneffenheden hebben. Mat reflecteerd geen tot zeer weinig licht en barstjes of putjes in de muren vallen daardoor veel minder op. Het nadeel is dat vuile plekken of vingerafdrukken zeer moeilijk te verwijderen zijn. Satijnglans of blinkende verf kan men gebruiken op een perfect egale ondergrond. U moet echter rekening houden met de invalshoek van de zon om hinderlijke reflecties tot een minimum te herleiden. Verf met een finish van satijnglans is het meest geschikt voor gebruik in de keuken.

 

Een keuken schilderen vraagt een goede voorbereiding

Voordat u begint met schilderen moet u eerst alle delen van de keuken die niet moeten geverfd worden en die grenzen aan delen die wel moeten geverfd worden, afplakken met maskeertape. Dit is absoluut noodzakelijk! Het aanbrengen van maskeertape heeft 2 voordelen. Ten eerste zorgt de tape ervoor dat er geen verf komt waar deze niet hoort, en ten tweede kan u op deze manier moeiteloos in een perfecte rechte lijn verven. Voorwaarde om van deze 2 voordelen te kunnen genieten is wel dat u de tape goed moet aanbrengen. Dit wil zeggen dat de ondergrond stof- en vetvrij moet zijn. Vooral dit laatste kan wel eens een probleem zijn in de keuken.

Er bestaan verschillende soorten maskeertape. De meest voorkomende is beige of geel van kleur. Deze tape kleeft hard tot redelijk hard en is niet geschikt om te gebruiken op ondergronden die kunnen loslaten zoals behangpapier of reeds geverfde muren. Voor dergelijke ondergronden gebruikt men beter paarse maskeertape, ook wel schilderstape genoemd. Alles zorgvuldig afplakken kan een hele tijd (meestal meerdere uren) duren. Het moeilijkste is het afplakken op een ondergrond die niet effen is. Hierdoor kan de tape niet goed hechten en kan er verf onder de tape komen. Probeer om de ondergrond zo effen mogelijk te maken.

Na het afplakken kan men nog steeds niet beginnen met schilderen. Nu moet alles eerst van plastiekfolie voorzien worden om spatten en lekken op te vangen. Er bestaan wel verfrollen die antispat zijn, maar in hoeverre dit goed werkt is afhankelijk van hoeveel verf u op de rol neemt en hoe snel u de rol gaat bewegen. Veel verf en snelle bewegingen zijn een garantie voor spatten. Het beste kan men alle voorwerpen die kunnen verwijderd worden tijdelijk een veilig onderkomen geven. Alles wat achterblijft moet men beschermen met plastiekfolie, inclusief de vloer.

Eindelijk kan men beginnen met schilderen. Eerst moet men de verf goed omroeren. Doe dit minstens gedurende 5 minuten zodat alle pigmenten goed vermengd zijn met de basis. U kan best eerst de randen verven met een borstel. Daarna gebruikt u een verfrol om de muren te verven. Ga hierbij zo gelijkmatig mogelijk te werk. Het is aan te raden om met de rol vertikaal te werken en wanneer u het volgende stuk verft neemt u het vorige stuk nog een keer mee. Op deze manier krijgt men een gelijkmatige verdeling. Nog beter is om re reeds geverfde delen nogmaals horizontaal te verven. Hierdoor krijgt men een goede dekking en een ideale verdeling van de verf.

Als u verf van goede kwaliteit gebruikt dan heeft u misschien aan 1 laag genoeg. Dit hangt echter sterk af van de ondergrond. Meestal zal u 2 lagen moeten aanbrengen. Respecteer de aanwijzingen van de fabrikant met betrekking tot de droogtijd tussen de lagen. Na het verven moet de maskeertape verwijderd worden. Dit kan men best doen wanneer de verf nog niet helemaal droog is.

Gedurende de renovatie van de keuken wordt deze meestal afgesloten van de rest van de woning, ofwel met plastic ofwel met een tijdelijke houten muur, om zo weinig mogelijk stof te verspreiden. Meestal zal ook de verwarming, indien deze nog aanwezig is in de keuken, uitgezet worden om te besparen op het verbruik aangezien de keuken momenteel toch niet gebruikt zal worden.

Hou er echter rekening mee dat het verven van muren een bepaalde temperatuur vereist. Vrijwel alle verpakkingen van verf vermelden de ideale verbruikstemperatuur van de verf. U wijkt hier best niet van af indien u geen onaangename verassingen wil. Verf op basis van verdunningsmiddelen kunnen bij een iets lagere temperatuur gebruikt worden dan verf op basis van water.

Bij verf op basis van verdunningsmiddelen zullen verdikkingsverschijnselen optreden bij koude temperaturen waardoor de verf moeilijk uit te strijken is. Het gevolg is een dikkere laag verf die niet mooi is van uitzicht. Ook de droogtijd zal gevoelig langer zijn, in eerste instantie door de dikkere laag en ten tweede door het minder snel verdampen van de verdunner uit de verf. Hierdoor zal het verbruik ver vierkante meter hoger liggen dan normaal. Bij vertikale oppervlakken kan het zijn dat de verf afloopt.

Verf op basis van water zal eveneens veel trager drogen. Indien er ook nog een hoge luchtvochtigheid aanwezig is dan kan dit de samenhang van de verf in het gedrang brengen waardoor het zeer moeilijk wordt om een dekkende laag aan te brengen of dat de verf na het drogen zelfs gewoon loslaat van de ondergrond.

Er bestaan verfsoorten die kunnen gebruikt worden bij lage temperaturen. Deze worden speciaal voor dit doel vervaardigd en zijn vrij duur. Ook voor vochtige omgevingen kan men speciale verf krijgen die wederom vrij duur is. Algemeen kan men stellen dat men de renovatie van een keuken het best kan doen tijdens het voorjaar of in de zomer.