Graniet werkblad

Graniet is het sterkste en hardste commercieel verkrijgbare materiaal voor het werkblad in de keuken. Alleen quartz is nog harder, maar dit zal men niet makkelijk vinden in de handel en is meestal alleen leverbaar op bestelling. Het kan tegen krassen en zal niet snel afschilferen. Men kan er op snijden (alhoewel niet aanbevolen) of hete kookpotten op plaatsen.

Graniet is ook bestand tegen zuren zoals van citrusfruit en azijn. Dit is zeer belangrijk omdat zuren toch vaak voorkomen in de keuken zoals bv in sauzen.

Let op!! Sommige marmersoorten worden verkocht als graniet, meestal ook zonder medeweten van de verkoper. U kan dit eenvoudig testen door een schijfje citroen 2 minuten op de steen te leggen. Bij marmer zal men een aantasting van het materiaal zien. Indien het marmer goed beschermd is zal deze testmethode niets uithalen. Dan kan men alleen het volgende proberen. Neem een mes met scherpe punt, liefst niet eentje uit die exclusieve dure messenset die u hebt gekocht, en probeer een kras te maken in het gesteente op een plaats die uiteraard niet zichbaar is.

Indien de kras een witte lijn achterlaat en er een wit poeder vrijkomt kan dit al een teken zijn dat het marmer is. Wil u nog meer zekerheid neem dan wat van het vrijgekomen poeder en doe er een druppel azijn op. Als de azijn begint luchtbelletjes te vertonen hebt u bewezen dat het marmer is en geen graniet.

Graniet is het minst poreus van alle natuursteen (alleen quartz doet beter), maar men moet het toch behandelen met een dichtingsmiddel. Vraag een vakman een middel dat geschikt is voor gebruik in keukens. Het moet ongeveer 1 maal per jaar opnieuw behandeld worden. Vlekken van rode wijn of rode biet moet men onmiddelijk verwijderen. Voor het dagelijkse onderhoud volstaat het om te reinigen met water en zeep.

Het heeft een elegante uitstraling en is zeer duurzaam. De normale dikte voor een granieten werkblad is 30mm. Graniet is verkrijgbaar in een effen kleur of doortrokken van kronkels of lijnen van andere gesteenten. Dit doet niets af aan de kwaliteit van het graniet en geeft meestal prachtige motieven.

In combinatie met een spatwand uit hetzelfde materiaal is dit een onmiddelijke blikvanger in elke keuken. Graniet is vrij duur maar het ziet er prachtig uit.

Samen met roestvrij staal is dit wellicht het beste materiaal om gebruikt te worden als werkblad.