Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Keukens-info.be keuken inspiratie & advies
Keukens-info.be

Kleur keukenkasten

Keukens kunnen geleverd worden in een grote verscheidenheid aan kleuren en materialen. Kleur en materiaal hebben samen een invloed op de uitstraling van de keuken. De kleur is verantwoordelijk voor het gevoel van ruimte en warmte, zorgt voor contrasten en legt de nadruk op belangrijke design aspecten.

Bij klassieke keukens zal men vooral veel houtwerk terugvinden in verschillende bruine tinten terwijl de meer moderne keuken uit een groot gamma aan kleuren en materialen kan bestaan. De meeste moderne design keukens maken gebruik van bepaalde tinten van natuurkleuren om als tegengewicht te dienen voor hun technologische uitstraling. Kleuren zijn tegenwoordig ook niet meer beperkt in keuze uit mat, satijn of glanzend. Ook parelmoer of metallic behoren tot de mogelijkheden.

De invloed van kleur valt niet te onderschatten. Elke kleur heeft uiteraard verschillende tinten. Zoals u hieronder kan zien zijn harde kleuren overweldigend. Een zachtere tint zal reeds een totaal ander resultaat opleveren.

Het beste kan men kleuren kiezen die passen bij het werkblad en de spatwand. De mogelijkheden om een keuken te verrijken met kleur zijn vrijwel onbeperkt. Sommige mensen worden overweldigd worden door het aanbod van kleuren. Er wordt dan meestal gekozen voor een onopvallende “veilige” kleur. Met een goede planning en goed advies kan men echter een prachtig resultaat bekomen. Het gebruik van kleurkaarten staat u toe om de kleuren die het beste passen voor uw keuken uit te kiezen.

 

Niet alle kleuren passen bij elkaar

Het kleurenwiel kan ons helpen om te bepalen welke kleuren bij elkaar passen. Aan de buitenzijde van het kleurenwiel bevinden zich de 3 primaire kleuren (rood, blauw en geel) alsook de verschillende combinaties van deze primaire kleuren. De kleur die men gebruikt in de keuken zal een afgeleide zijn van deze kleuren.

Het gebruik van 3 kleuren is meestal geen probleem. Het gebruik van meerdere kleuren vraagt vooraf een beetje planning en kan een uitdaging zijn. Meestal zal men 1 hoofdkleur kiezen en de andere kleuren zullen een afgeleide daarvan zijn. De meeste kleurenschema’s voor keukens zijn hierop gebaseerd. Eerst kiezen we een kleur voor de oppervlakten die het meest in het oog springen. Dit zijn het werkblad en de kasten. Vermijd het gebruik van donkere kleuren wanneer de keuken niet al te groot is.

De kleuren aan de blauwe en groene zijde van het kleurenwiel noemt men koude kleuren. Ze zorgen ervoor dat een ruimte groter lijkt. Deze zijn vooral geschikt voor keukens met een kleinere oppervlakte. De kleuren aan de rode en oranje zijde van het wiel zijn warme kleuren. Deze zijn dan weer geschikt voor grote keukens aangezien ze grote ruimtes kleiner en knusser maken. Door het kleurenwiel te gebruiken kan men uitzoeken welke kleurenschemas bij elkaar passen. Er zijn 3 soorten kleurenschemas. Monochromatisch, harmonieus en complementair.

 

Monochromatische kleurschemas zijn gebaseerd op verschillende tinten van 1 primaire kleur. Deze zijn zeer populair en worden in vele keukens gebruikt aangezien ze eenvoudig te verwerken zijn en men zich geen zorgen hoeft te maken of de kleuren wel bij elkaar passen.

 

Harmonieuze kleurschemas zijn gebaseerd op het gebruik van 1 primaire kleur en 1 kleur langs links of rechts van het kleurenwiel naast de gekozen primaire kleur, echter niet meer dan 2 plaatsen van elkaar verwijderd op het kleurenwiel. Dit kan contrasten toevoegen aan de keuken.

 

Complementaire kleurschemas zijn gebaseerd op kleuren die tegenover mekaar liggen op het kleurenwiel. Zoals groen en paars. Ze worden gebruikt om een kleurrijke keuken te verkrijgen.

 

Witte keukens zijn weer trendy

Witte keukens worden terug meer en meer verkocht. Bij het aanschaffen van een nieuwe keuken speelt de kleur zeer vaak een belangrijke rol. Bij de meeste gezinnen zal de kleur een heel belangrijk aandachtspunt zijn. Moderne keukens zijn verkrijgbaar in verschillende materiaaltypes, kleuren, en afwerkingen. Zo zijn er matte of glanzende keukens, keukens uit aluminium of uit hout en in een zwart, rood of zelfs wit kleurtje. Daar stopt het echter niet. De meeste fabrikanten kunnen een keuken leveren in alle mogelijke RAL kleuren. Dit zijn er ruim 1600.

De laatste jaren wordt een witte keuken gezien als een vast architectonisch element van het huis. Hoewel het historisch niet helemaal klopt, wordt de keuken gebruikt als een traditionele en klassieke achtergrond om een eenheid te vormen met de overige aspecten van de woning. Wit komt vaak voor in het interieur van een huis zoals deuren, plinten, trappen, kozijnen, enz. Een witte keuken is dan ook een logische keuze.

Een gekleurde omgeving met een witte keuken staat garant voor elegantie en tegelijkertijd slaagt men er in om deze keuken rechtstreeks in verband te brengen met de overige elementen van de woning zoals bijvoorbeeld witte accenten of aandachtspunten die zich in de leefruimte bevinden.

Een witte keuken geeft de mogelijkheid om andere designelementen in de woning eenvoudig te laten samenwerken. Voor veel mensen is het logisch om voor wit te kiezen daar dit met alle andere kleuren gecombineerd kan worden. Een witte keuken hoeft ook niet saai te zijn, net omdat men veel ruimte heeft om te combineren met andere kleuren. Zo kan men het werkblad in nagenoeg iedere kleur kiezen zonder dat dit storend zal zijn. Ook accent kleuren (of verlichting in een bepaalde kleur) geven een witte keuken een trendy uitstraling.

Verder kan men stellen dat wit een soort van klassieke utilitaire schaduw is en dat de keuken een utilitaire ruimte is. Door hiermee te vertrekken kan er met dit thema gespeeld worden. Dit wordt dan extra aangemoedigd daar wit ervoor zorgt dat het licht gereflecteerd wordt en de ruimte verhelderd, wat een zeker pluspunt is in kamers met kleine ramen.

De hedendaagse architectuur is geïnspireerd door strakke designelementen en de hedendaagse mens is gefocust op orde en netheid. Een witte keuken is een perfect huwelijk voor de hedendaagse ontwerpers en kopers. Een witte keuken past perfect in een strak design en straalt netheid uit en het ziet er steeds fris en nieuw uit. In combinatie met enkele hedendaagse elementen zoals aluminium handvaten en hightech inbouwtoestellen kan uw keuken een stempel drukken op het hele design van een wooneenheid.

Een groot voordeel van wit ten opzichte van andere kleuren is dat schade eenvoudiger weggewerkt kan worden. Herschilderen met een donkere kleur om een kras op een donker paneel weg te werken geeft aanleiding tot vlekvorming waarbij er meestal een heel deel (en soms zelfs de hele keuken) opnieuw geverfd moet worden. In het geval van een witte keuken kan een kras weggewerkt worden waarbij de vlekvorming minder opvallend is (maar soms toch wel aanwezig).

Bij het kiezen van een keuken wensen de kopers zichzelf uit te drukken zoals ze zijn. Het is niet meer gewenst om de massa te volgen en om allemaal dezelfde stijl van keuken te kiezen. Het begint een rage te worden om bij de aankoop van een keuken al inspraak te hebben bij het ontwerp ervan. Zo kan de koper zijn persoonlijke touch geven aan wat er aangekocht wordt. Wit geeft hier de vrijheid om in te spelen op details zoals een andere kleur van het werkblad of het kiezen van een matte of glanzende kleur, het gebruik van glaselementen, enz.

De hedendaagse filosofie bij het gros van de kopers is om het onderwerp voor zich te laten spreken. Dus in de keuken staat een keuken centraal en niet de decoratie. De meeste kopers volgen dus de kernspreuk: ”less is more”.

 

Een keuken laten spuiten is de snelste renovatie

Indien uw keuken aan vernieuwing toe is maar u geen nieuwe wil kopen, dan kan u uw keuken renoveren door deze te laten spuiten. Alle keukens komen voor deze behandeling in aanmerking. Men kan kiezen uit mat, zijdeglans, of glans. Men kan ook kiezen voor hoogglans of metallic. Deze 2 laatste zijn wel duurder. De verf die men hiervoor gaat gebruiken is een sterke lak die opgebouwd is uit 2-componenten. Het grote voordeel aan dit systeem is dat u alleen de fronten van de kasten en van de laden moet demonteren en binnenbrengen. Het is dus perfect mogelijk om uw keuken te blijven gebruiken, terwijl u de fronten opnieuw laat spuiten.

Fronten in natuurhout kan men eveneens laten spuiten. De tekening van het hout (de nerf) zal na het spuiten nog steeds zichtbaar zijn, tenzij u dit liever niet heeft. U kan er ook voor kiezen om de binnenkant van de fronten te laten spuiten, maar dit is niet echt nodig aangezien deze niet zichtbaar zijn. Bij sterk verweerde fronten is het toch aan te raden om ook de binnenkant te laten spuiten. Het verschil in kleur en/of uitstraling is anders veel te groot. Het aanbod aan kleuren is vrijwel onbeperkt.

De verf die men gebruikt voor het spuiten is een zeer harde lak die bovendien vuilafstotend, eenvoudig te reinigen, en anti-statisch is. Deze verf wijkt qua samenstelling sterk af van de in de bouwmarkt verkrijgbare spuitbussen of verf in potten. De weerstand en hechtingscapaciteiten van de verf zijn zeer belangrijk. Het is daarom niet aan te raden zelf te proberen om uw keuken te spuiten daar u wellicht niet de geschikte verf zal vinden. Bovendien zal een gespecialiseerd bedrijf de verf laten drogen tegen een temperatuur tussen de 100 en 150 graden celcius wat een zeer sterke hechting tot gevolg heeft. Thuis heeft u deze mogelijkheid uiteraard niet.

 

Een keuken spuiten is werk voor specialisten

Wel opletten wanneer u een keuken laat spuiten waarvan de fronten voorzien zijn van laminaat of plastiekfolie. Deze 2 afwerkingslagen kunnen door de ouderdom loslaten. Het spuiten zal hier geen verandering in brengen. Het spuiten zal wel een betere bescherming bieden tegen de indringing van vocht, maar indien er reeds vocht aanwezig is onder de oude afwerkingslaag dan gaat dit later problemen geven.

De lak die men gebruikt voor het spuiten zal aangepast worden in functie van de ondergrond waarover deze moet komen. Dit garandeerd een zeer goede hechting omdat voor elke soort ondergrond een andere soort hechtmiddel zal worden toegevoegd aan de lak. Dit komt ook de duurzaamheid van de laklaag ten goede omdat er minder risico is op afschilfering. Zoals reeds gezegd, er kan geen garantie gegeven worden op de originele afwerkingslaag van de keuken. De laklaag is bestand tegen hoge temperaturen (soms wel tot 200 graden celcius afhankelijk van de ondergrond), tegen zepen en chemische producten die in de keuken gebruikt worden, tegen vlekken, en tegen de inwerking van zure etenswaren zoals citroen en azijn.

Beschadigde fronten kan men eveneens laten spuiten. De beschadigde laag zal verwijderd worden waarna de fronten zullen behandeld worden met een primer. Na uitharding komt hierover dan de laklaag. Het is tevens mogelijk om ook het werkblad, de plinten, en de handgrepen te laten spuiten. Dit komt echter niet veel voor. De meeste mensen zijn zeer tevreden over hun werkblad, vooral indien het een werkblad uit natuursteen is. De plinten zijn soms in een dusdanige slechte staat door beschadigingen en vochtindringing dat het beter is om nieuwe plinten te plaatsen. Nieuwe handgrepen kosten doorgaans ook niet veel, dus spuiten zal duurder uitvallen dan nieuwe handgrepen te kopen. Nieuwe handgrepen geven uw keuken ook een nieuwe uitstraling. Dit in combinatie met de nieuwe kleur zorgt er voor dat uw gasten zullen denken dat u een nieuwe keuken heeft laten plaatsen.