Spoelbak

De spoelbak is wellicht het meest gebruikte onderdeel van de keuken. U moet zichzelf een paar vragen stellen voor de aankoop. Hou in elk geval rekening met de afmetingen die u nodig hebt alsook met de openingen die voorzien zijn om de kranen te monteren en de afvoer. Deze openingen kan men niet zelf bijmaken of verzetten.

 

Welke stijl heeft uw keuken?

Hebt u een traditionele, rustieke, of moderne keuken? Het spreekt voor zich dat de stijl van de spoelbak moet passen bij de rest van de keuken. Toch kan een afwijking van stijl er voor zorgen dat men een interessant accent legt. Zo kan men in een rustieke keuken een spoelbak van roestvrij staal plaatsen. Zolang men maar niet teveel stijlen met elkaar gaat mengen kan dit gerust.

 

Welk materiaal?

Vraag uzelf eerst af welk materiaal uw voorkeur heeft en kijk dan of dit materiaal bij de rest van uw keuken past. Bij werkbladen met ingebouwde spoelbak kan men geen andere kiezen. Dit is bv zo bij werkbladen in kunststof, kunststeen, roestvrij staal, beton of glas. In de meeste gevallen kan men deze werkbladen krijgen zonder spoelbak, wat goedkoper is. Het voordeel van een geintegreerde spoelbak is dat men geen naden heeft dus ook geen risico op vochtdoorsijpeling.

Een spoelbak in roestvrij staal komt het meeste voor. Enerzijds omdat dit massaproductie is en dus goedkoop is, anderzijds omdat ze zeer sterk en bestand tegen hoge temperaturen zijn. Het nadeel is dat men elk waterdruppeltje dat opdroogt blijft zien als een grijs vlekje, en ze zijn lawaaierig. Dus het onderhoud is intensiever. Men kan ook kiezen voor kunststeen. Dit materiaal is niet poreus en eveneens bestand tegen hoge temperaturen. Ander mogelijkheden zijn keramiek die voorzien is van een laag glazuur of koper dat steeds een natuurlijke schoonheid heeft.

 

1 spoelbak of 2?

Dit hangt natuurlijk sterk af van beschikbare plaats en waarvoor u de spoelbak gebruikt. Moet u alleen maar groenten spoelen of moet u elke dag een hele berg afwas verzetten? Over het algemeen zijn 2 spoelbakken makkelijker in het dagelijks gebruik.

 

Opbouw of onderbouw?

Spoelbakken kan men monteren ofwel door ze bovenop het werkblad te laten rusten, ofwel door ze aan de onderzijde van het werkblad te bevestigen. Indien het werkblad van laminaat is hebt u geen keuze dan moet u een opbouw spoelbak installeren omdat men bij de zaagsnede die gemaakt werd voor de uitsparing van de spoelbak het hout kan zien. Men kan dit weer proberen op te lossen door strips met laminaat erop te kleven. Onze ervaring is dat dit binnen de kortste keren toch vocht gaat opnemen en voor problemen gaat zorgen. Gebruik in dit geval liever een opbouw model. Bij alle andere soorten van werkbladen kan men een spoelbak gebruiken die aan de onderzijde vastgezet wordt. Kijk wel even na of dit makkelijk kan. Bij harde gesteenten zoals werkbladen in graniet kan dit wel eens een uitdaging zijn.

 

Hoe diep moet de spoelbak zijn?

De meeste modellen hebben een diepte tussen 18 en 30cm. Lange mensen hebben meer voordeel met een spoelbak van 18 cm diep omdat men anders te diep moet doorbuigen wat dan weer rugprobemen geeft. De diepte heeft niets te maken met schoonheid of uitzicht, maar met ergonomie. Kies wat het beste bij u past.

 

Welke vorm van spoelbak?

Dit is afhankelijk van persoonlijke smaak. Er bestaan veel verschillende vormen. Rechthoekig, D-vormig of rond. Andere vormen zijn ook mogelijk en sommige kan men zelfs voor u op bestelling laten maken. De prijs is dan uiteraard ook veel duurder maar uw keuken heeft een extra onderdeel dat vrij exclusief is.

Sommige spoelbakken kunnen volledig volgens uw wensen vervaardigd worden. Wilt u een handgeschilderd motief of met goud beklede spoelbak? Ziet u liever een volledig uniek model dat door een kunstenaar voor u gemaakt wordt? Alles kan. Bedenk wel dat de prijs voor zo een spoelbak al snel hoog kan oplopen.

Dubbele spoelbakken hebben een scheiding in het midden. Bij sommige modellen is deze scheiding niet zo hoog als bij andere. Dit vergemakkelijkt het overzetten van kookpotten van de ene kant naar de andere. Ook grotere zaken zoals bakplaten kunnen hierdoor makkelijker afgewassen worden. De meeste spoelbakken gaan bij normaal gebruik 10 jaar mee. Intensief gebruik verkort de levensduur maar dit kan opgevangen worden door een spoelbak in roestvrij staal te gebruiken. Deze zijn nog steeds het sterkste en beschadigingen zoals krassen zullen vlug onzichtbaar worden in de loop der tijd.

 

Handgemaakte koperen spoelbakken

Het bedrijf Native Trails dat gevestigd is in San Luis Obispo is 1 van de marktleiders op het gebied van handgemaakte koperen spoelbakken. Hun produkten kenmerken zich door een zeer hoge kwaliteit en exclusiviteit. Elke spoelbak is uniek dankzij de manier waarop hij vervaardigd werd, namelijk volledig met de hand.

De spoelbakken zijn verkrijgbaar in een groot aantal verschillende designs gaande van klassiek vierkant of rond tot modern langwerpig of gebogen. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo kunnen ze afgewerkt worden op natuurlijke wijze waardoor de mooie koperkleur behouden blijft of men kan kiezen voor een antieke of rustieke afwerking waardoor het koper een rijke, donkere kleur krijgt.

Het reinigen en onderhouden van deze spoelbakken is zeer eenvoudig. Het volstaat om ze regelmatig met water en zeep uit te wassen. De kleur van het koper kan in de loop der jaren veranderen, maar dit komt door het normale verouderingsproces en het gebruik van de spoelbak. Men mag zeker geen schuurmiddelen zoals schuursponsjes of zeep met korrels gebruiken om de spoelbak te reinigen. Ook koperpoets mag niet gebruikt worden.

Koper heeft als voordeel dat ziektekiemen zich moeilijk kunnen vasthechten aan het materiaal. Ook hun levensduur is aanzienlijk korter wanneer ze in kontakt komen met koper. Native Trails kan ook spoelbakken op bestelling maken volgens uw wensen. De levertermijn wordt hierdoor uiteraard langer en ook de prijs zal hoger liggen. De spoelbakken kunnen zowel op als onder het werkblad gemonteerd worden.