Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Keukens-info.be keuken inspiratie & advies
Keukens-info.be

Keukenverlichting

De juiste verlichting voor uw keuken kiezen hoeft niet ingewikkeld te zijn. De meest voorkomende vergissing is om de hele keuken proberen te verlichten met 1 centraal geplaatst lichtpunt, meestal bevestigd aan het plafond. Het resultaat is een sterke lichtbron die zeer overheersend is en bovendien weinig tot niet gezellig is.

Verlichting voor de keuken bestaat eigenlijk uit 4 onderdelen. Gerichte, accent, verspreid, en sfeerverlichting. Wanneer u deze 4 groepen goed weet te combineren dan is het eindresultaat een gezellige en uitnodigende keuken waar u voldoende licht heeft om te werken maar waar het eveneens aangenaam vertoeven is.

Gerichte verlichting is voor de meeste mensen het belangrijkst aangezien men voldoende licht moet hebben om vlot en aangenaam te kunnen werken. Hier kiezen voor de verkeerde lichbron of een verkeerde plaatsing zal u sterk belemmeren in uw werkzaamheden omdat men veelal af te rekenen krijgt met vervelende schaduwen op het werkblad of verblindende weerkaatsingen.

Een goede plaats voor gerichte verlichting is onder de hangkasten boven het werkblad en boven het keukeneiland. Door de nabijheid van het werkblad kan men dan opteren voor minder sterke lampen wat het elektriciteitsverbruik ten goede komt en vervelende reflecties sterk zal verminderen. Een belangrijk onderdeel van de keuken is de voorraadkast. Het is aan te raden om ook hier voldoende en doelgerichte verlichting te voorzien.

 

Kies voor energiezuinige verlichting

De verlichting onder de hangkasten kan bovendien perfect dienst doen als sfeerverlichting indien u deze kan dimmen. De keuken krijgt hierdoor een warme gloed terwijl het werkblad nog steeds verlicht is. U kan gebruik maken van zowel leds, spaarlampen, en halogeenlampen voor de montage onder de hangkasten. Let er bij de aankoop wel op hoeveel de verlichting verbruikt en of u deze met een dimmer minder intens kan laten branden.

Sfeerverlichting is een belangrjk onderdeel van iedere keuken, maar de meeste mensen zullen er geen of weinig aandacht aan schenken tijdens het kiezen van hun verlichting. Sfeerverlichting is een vorm van indirect licht (licht dat niet rechtstreeks op voorwerpen en personen schijnt), dat zachte schaduwen geeft en de keuken een aangename gloed geeft. Hierdoor zal de keuken veel meer gebruikt gaan worden voor het nuttigen van het voorgerecht of om gezellig samen te zitten aan de bar of rond het eiland.

Accent verlichting is de minst gebruikte vorm van verlichting in de keuken, maar hier komt stilaan verandering in. Dit komt voor een deel doordat de keuken meer en meer gebruikt gaat worden als een verlengstuk van de woonkamer wat automatisch met zich meebrengt dat er meer aandacht besteed gaat worden aan decoratie in de keuken.

Zo kan accent verlichting perfect gebruikt worden om een foto of schilderij dat aan de muur hangt extra in de verf te zetten. Ook kasten met glazen deurtjes worden soms wel eens voorzien met accent verlichting. Deze werkt het best wanneer de deurtjes vervaardigd zijn van zogenaamd melkglas. Dit is glas dat ondoorzichtig is, maar wel licht kan doorlaten. Men kan best gebruik maken van lichten die werken op laagspanning (12 volt) in combinatie met een trafo. Hierdoor krijgt men minder warmteproductie en blijven de kosten voor verlichting onder controle.

Het allerbelangrijkste is dat u op voorhand goed nadenkt over welke verlichting u wenst in uw keuken en wat u hiermee hoopt te bereiken. Het is eenvoudiger om van bij het begin alles juist te plaatsen dan om achteraf alles te moeten wijzigen.

LED verlichting heeft een laag verbruik

De plaats met het hoogste energieverbruik in een woning is meestal de keuken. Dit verbruik kan aanzienlijk vermindert worden door het gebruik van energiezuinige apparaten en energiezuinige verlichting. Omdat de keuken vaak gebruikt wordt valt hier dus heel wat winst te boeken.

Ingebouwde halogeenspots staan bekend vanwege hun problemen met warmteafvoer waardoor ze snel oververhit raken en defect gaan. Ze kunnen ook alleen maar ingebouwd worden indien er voldoende plaats is boven de spots. De achterzijde mag namelijk niet in kontakt komen met brandbare materialen.

Indien u er genoeg van heeft om steeds opieuw lampen te vervangen, dan is LED verlichting de oplossing. Daar waar vroeger LED verlichting alleen maar gebruikt werd om accenten te leggen is het tegenwoordig een volwaardige verlichting voor in de keuken.

De laatste generatie LED verlichting kan reeds ingebouwd worden wanneer de beschikbare ruimte slechts 7 mm diep is. Dit wil zeggen dat deze spots passen in vrijwel elk plafond en elke kast. U bent slechts begrensd door uw eigen fantasie wat betreft de plaatsing.

De gemiddelde levensduur van LED lampen is ongeveer 50.000 uur, wat overeenkomt met 50 jaar huishoudelijk gebruik. Lampen vervangen is dus verleden tijd. Correct ingebouwde LED verlichting is waterproof en stofdicht. Dit is vooral zeer belangrijk in de keuken waar er meer vochtigheid heerst dan in de rest van de woning.

Niet echt van toepassing in de keuken maar zeker het vermelden waard is het temperatuurbereik waarbinnen LED verlichting kan blijven werken. Temperaturen van -30 graden celcius tot +65 graden celcius zijn geen probleem. De temperatuur van LED’s die uren na elkaar branden komt zelden boven de 50 graden celcius uit.