Keukenrenovatie

Een volledige keukenrenovatie is een groot project, zelfs voor de meest doorgewinterde doe-het-zelver. Het is belangrijk dat u uw eigen capaciteiten niet overschat en om op voorhand een duidelijke plan op te stellen van hoe u te werk zal gaan. Het is ook aangewezen om de keukenrenovatie zo snel mogelijk uit te voeren indien de woning reeds bewoond is. U zal namelijk gedurende de renovatie een noodkeuken moeten voorzien. Een dergelijke noodoplossing is omslachtig in gebruik en brengt de nodige problemen met zich mee.

Vooraleer u de keukenrenovatie aanvangt, loont het zeker de moeite om uzelf volgende vragen te stellen. Heeft u reeds een nieuwe keuken besteld? En weet u de exacte afmetingen? Is deze nieuwe keuken reeds geleverd, of zal dit gebeuren op een bepaalde datum? U kan onmogelijk beginnen met het uitbreken van de bestaande keuken als u geen antwoord kan geven op deze vragen. Zorg er, indien mogelijk, voor dat de keuken reeds geleverd wordt voordat u begint aan de keukenrenovatie zodat u niet overhaast te werk moet gaan om de leverings deadline te halen. U kan de nieuwe keuken eventueel tijdelijk opslaan in een droge garage.

Indien er een leveringsdatum afgesproken werd met de leverancier, dan zal u er moeten voor zorgen dat alle voorbereidende werkzaamheden tegen die datum uitgevoerd zijn. Bedenk ook dat u een dergelijk karwei slechts moeizaam tot een goed einde zal brengen als u er alleen voor staat. Het is nodig dat u voor bepaalde werken over een extra paar helpende handen kan beschikken.

 

Keukenrenovatie : een ingrijpende gebeurtenis

Maak op voorhand aan lijst van materiaal dat u nodig zal hebben. Uiteraard zal u een standaard arsenaal aan werkgerief nodig hebben zoals hamers (hard en zacht), schroevendraaiers, verschillende soorten zagen, sleutels, enz. Maar u zal ook een flinke hoeveelheid elektrisch gereedschap nodig hebben zoals een boormachine, cirkelzaag, breekhamer, decoupeerzaag, enz. Als u tijdens de keukenrenovatie beslist om muren uit te breken om bijvoorbeeld een open keuken te maken, zorg er dan voor dat u geen steunmuren verwijderd. Dit zal de stevigheid van de woning ernstig benadelen en dit zal later zeker voor problemen zorgen. Als u hier twijfels over heeft dan kan u best het advies van een architect vragen.

Indien u structurele wijzigingen aan de woning gaat aanbrengen is het mogelijk dat u hiervoor een bouwvergunning nodig heeft. Vraag raad aan het gemeentebestuur van uw woonplaats. Grote structurele veranderingen zoals het uitbreken of bijplaatsen van muren of het plaatsen van nieuwe ramen zijn alleen mogelijk indien u over het juiste gereedschap beschikt. Een breekhamer is nodig om muren weg te halen en een betonmolen is nodig om voldoende mortelspecie aan te maken om vlot te kunnen werken tijdens het plaatsen van muren.

Het is een slecht idee om tijdens de winter te beginnen aan een volledige keukenrenovatie. Lage temperaturen en hogere vochtigheid zullen er voor zorgen dat mortelspecie moeilijker droogt en dat ook verfkarweien moeilijker drogen. Er bestaat tevens het risico op schimmelvorming wanneer gevoelige materialen zoals onbehandeld hout, langere tijd blootgesteld worden aan vocht.

Na het uitbreken van de oude keuken kan u dan echt van start gaan met de keukenrenovatie. U kan de lege ruimte nu inspecteren en eventueel de nodige herstellingen of veranderingen doen zoals muren bijwerken, een nieuw plafond plaatsen, ramen er deuren onder handen nemen, en eventueel een nieuwe vloer plaatsen. Wat betreft het plaatsen van een nieuwe vloer zijn er 2 mogelijkheden. Ofwel legt u een volledige nieuwe vloer (dus ook onder de nieuwe keuken), ofwel plaatst u eerst de keuken en legt u daarna de vloer tot tegen de kasten.

Het is beter om de vloer ook onder de kasten te plaatsen omdat dit er voor zal zorgen dat opstijgend vocht minder kans zal krijgen om door te dringen in de nieuwe keukenkasten. Dit wil dan wel zeggen dat u na het plaatsen van de vloer, u voldoende lang zal moeten wachten tot wanneer de tegellijm volledig uitgehard is. Het is ook ten stelligste af te raden om veel over de nieuwe vloer te lopen zonder dat de voegen opgevuld werden. Na het opvoegen kunnen de tegels niet meer horizontaal verschuiven. Hoe lang u moet wachten vooraleer u de vloer kan betreden is afhankelijk van de gebruikte lijm, maar ook van de omgevingstemperatuur en vochtigheid.

U zal er tijdens de keukenrenovatie voor moeten zorgen dat u de nodige aansluitpunten voorziet voor water, gas en elektriciteit. Het werken aan deze nutsvoorzieningen vereist een goede kennis van deze materie. Het is ronduit gevaarlijk om zonder ervaring elektriciteits- en gasleidingen te leggen. U kan in dit geval beter een installateur de nodige werken laten uitvoeren.

Na deze voorbereidingen kan de nieuwe keuken geplaatst worden. Voor meer informatie over de volledige keukenrenovatie kan u ook een kijkje nemen in de renovatiegids.

 

Ecologische renovatie van de keuken

Een groene en ecologische renovatie is een verbetering aan uw woning met als doel het niet alleen beter maken van uw huis, maar ook een kleinere impact hebben op het milieu dankzij de verbeteringen die u aanbrengt. Wilt u een gezonder huis? Lagere rekeningen voor nutsvoorzieningen zoals gas, water, en elektriciteit? Minder onderhoud? Een schonere planeet? Een groene renovatie helpt u om al deze zaken te realiseren. Met een zorgvuldige planning kan u een woonruimte bekomen die een combinatie van schoonheid, efficiëntie, en comfort is.

Een slim gebruik van water, gas, en elektriciteit verminderd de maandelijkse rekeningen. Efficiënt gebruik van deze nutsvoorzieningen zorgt overigens ook voor minder onderhoud en minder slijtage aan installaties. Bovendien is een woning uitgerust met besparende toestellen later beter verkoopbaar. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is de woning met enkele beglazing versus deze met dubbele beglazing. Welke zou u het liefst kopen?

Een groene renovatie kan ook goed voor uw gezondheid zijn. Designs, met in het achterhoofd een beter klimaat realiseren in de woning, houden rekening met het maximaliseren van de hoeveelheid frisse lucht die in de woning kan aangevoerd worden zonder warmteverlies. Hierdoor zullen potentiële problemen zoals schimmels, allergenen, en giftige chemicaliën in de woning tot een minimum herleid worden. Hou er rekening mee dat het goedkoper is om deze problemen te vermijden van in het begin dan ze later te moeten oplossen.

Verminder de ecologische impact door verstandig te renoveren. U kunt uw woning meer energie- en waterefficient maken waardoor afvalstoffen en waterzuivering kunnen geminimaliseerd worden. Koop alleen bouwmaterialen die u nodig heeft en vermijd overschotten. Wat er overblijft brengt u vervolgens naar het containerpark om verantwoord gerecycleerd te worden.

De keuken is het hart van het huis. Een plaats voor alles gaande van koken en eten tot sociale contacten onderhouden. Een keuken verbouwen kan echter ingewikkeld en duur zijn. De meeste renovaties van de keuken hebben een prijskaartje van tussen de 15000 en 30000 Euro. Het is dus belangrijk om alles goed voor te bereiden en uiteraard om uw budget goed op te volgen. Gelukkig zijn er manieren om te zorgen voor een daling van de kosten en de complexiteit van een keukenrenovatie.

 

Hou rekening met verborgen gebreken

Een groene renovatie vereist een nieuwe benadering van het volledige renovatie proces, met meer planning en coördinatie voordat de werkzaamheden starten. Dit om de mogelijkheden die vaak worden gemist bij een conventionele renovatie te bestuderen. Dit geldt ook voor het opstellen van uw lijst van doelstellingen en wensen. Dit betekent echter dat u bereid moet zijn om tijd en energie te investeren in het zoeken naar oplossingen die het beste passen bij uw behoeften.

Deze planning vooraf betaald zichzelf terug over langere termijn door de tevredenheid over uw project en een efficiente kostenbeheersing. Bij het plannen van een renovatie zijn de keuzes eindeloos. Waar ga je beginnen? Bepaal uw prioriteiten en overweeg dan al uw opties zorgvuldig. Zijn materialen en afwerkingen niet giftig? Is de voorziene ventilatie voldoende? Zijn oppervlakken gemakkelijk schoon te maken zonder het gebruik van agressieve chemicaliën? Maakt het ontwerp van de keuken het uitvoeren van taken gemakkelijker en aangenamer? Enz.

Bereken de kostprijs van de renovatie. Een eerste berekening zal slechts een ruwe schatting zijn van de werkelijke kosten van een project of ontwerp. Een hogere aankoopprijs van materialen of producten wil meestal zeggen dat deze van een betere kwaliteit zijn waardoor ze minder snel stuk gaan. Op lange termijn zal uw keuken dus minder kosten indien u kiest voor duurzamere materialen die een langere levensduur hebben.

Onderzoek helpt u de juiste vragen te stellen aan verkopers, een ontwerper, een aannemer, enz. Het vinden van zogenaamde groene producten kan een uitdaging zijn. Het loont de moeite om vroeg te beginnen met het contacteren van fabrikanten die dergelijke producten aanbieden. Noteer van alles de exacte prijzen, merken, en leveranciers. Dit zal u helpen om de kosten en de beschikbaarheid van de door u gewenste producten nauwkeurig op te volgen.

Hierdoor vermindert tevens de noodzaak om dure “last minute” alternatieven te zoeken indien zou blijken dat een bepaald product niet meer kan geleverd worden. Zoek uit hoe lang het duurt om speciale zaken te bestellen en verwerk deze informatie in uw planning. Het internet is een geweldige plek om informatie te zoeken over tal van producten.

 

Hou het veilig!

Het belangrijkste is ongetwijfeld dat u op een veilige manier te werk gaat tijdens de verbouwingen. Hier bedoelen we dan niet de voor de hand liggende gevaren mee, maar er kunnen tal van verborgen gevaren aanwezig zijn, vooral bij een oudere keuken. Zo kan er bijvoorbeeld oude loodhoudende verf gebruikt zijn bij het verven van de keukenkasten of de muren. Het verstoren van deze oppervlakken (zoals afschuren of afbranden van verf) kan het risico vergroten op loodvergiftiging.

Oudere waterleidingen werden gemaakt van buizen die lood bevatten. Deze moeten uiteraard allemaal vervangen worden. Asbest is een ander potentieel gevaar. Dit materiaal mag je zelf niet verwijderen maar hiervoor moet men een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Zorg er ook voor dat al het werk volgens de geldende bouwvoorschriften aangevat wordt. Vooral het verwijderen van schadelijke materialen moet met de nodige voorzichtigheid gedaan worden.

Naar schatting 20 tot 40% van het energieverbruik van een woning is voor rekening van de gemiddelde keuken. Als uw koelkast en vaatwasser meer dan 10 jaar oud zijn dan kan u deze beter vervangen door nieuwe en meer energiezuinige toestellen. De investering die gepaard gaat met het vervangen van oude toestellen betaald zichzelf dubbel en dik terug als gevolg van superieure prestaties en lagere energierekeningen.

Een Energy Star label betekent dat een product aan strenge energie eisen voldoet. Ovens zijn niet opgenomen in het Energy Star programma omdat ovens zeer slordig met energie omspringen. Naar schatting gaat slechts 5 tot 10% van de energie die gebruikt wordt voor het opwarmen van een oven, geabsorbeerd worden door eten! De rest is verlies.

Een andere kostenbesparende truc is om de grootte van uw apparaten aan uw behoeften aan te passen. Vaatwassers en koelkasten werken het meest efficiënt als ze vol zijn. Als uw oude koelkast of vaatwasser steeds maar half vol is, overweeg dan om een kleiner model te kopen. Ook de stijl van de koelkast kan een invloed hebben op het energieverbruik. Koelkasten met een vriezer bovenaan verbruiken gemiddeld 25% minder energie dan vergelijkbare side-by-side koelkast/vriezer modellen.