Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Keukens-info.be keuken inspiratie & advies
Keukens-info.be

De kostprijs van een keuken is afhankelijk van de kwaliteit

Bij het aanschaffen van een nieuwe keuken is de kostprijs vaak doorslaggevend. Het spijtige hierbij is dat de kostprijs van een nieuwe keuken afhankelijk is van verschillende factoren. Daarom raden de verkopers steeds aan om eerst een prijsklasse in gedachte te hebben en op basis hiervan een keuken te selecteren.

Daar niet alle factoren voor iedereen even belangrijk zijn, is het niet of toch bijna niet mogelijk om een gemiddelde prijs te vermelden voor een nieuwe keuken. Bij het aankopen van een nieuwe keuken wordt het ten sterkste aangeraden om langs te gaan bij verschillende keukenzaken omdat men niet overal dezelfde verkoopsprijs gebruikt.

Een van de belangrijkste factoren die de prijs zal bepalen is het type materiaal waaruit de keuken is opgebouwd. Er bestaan keukens uit massief hout, MDF, aluminium, gemetselde onderdelen, enz. Vervolgens speelt de nabehandeling van het materiaal ook een belangrijke rol bij de bepaling van de kostprijs. Zo kunnen MDF-platen geverfd worden met een hoogglanzende lak of gewoon behandeld worden met een binnenhuisverf. Ook overige designmaterialen spelen een belangrijke rol met betrekking tot de prijs. Glas, inox, natuursteen, enz, drijven de prijs de hoogte in.

 

Hoe stijlvoller de keuken, hoe hoger de kostprijs

Het type materiaal zal natuurlijk ook een invloed hebben op de garantieperiode, wat op zijn beurt weer een invloed gaat hebben op de kostprijs. Hoe duurzamer het materiaal, hoe langer het meegaat. Bij het aankopen van een keuken moet er zeker gelet worden op de garantieperiode alsook op de voorwaarden die betrekking hebben op deze garantie.

Bij het berekenen van de kostprijs van een keuken moet de koper er zeker op letten of de toestellen inbegrepen zijn in de totale prijs of niet. Indien de verkoper zelf de inbouwtoestellen aanbiedt passen deze normaal gezien perfect in de voorziene ruimtes voor dergelijke toestellen en bovendien wordt er vaak een fikse korting op de toestellen aangeboden. De koper kan altijd zelf achter een korting vragen indien de verkoper dit niet aanbiedt.

Vaak worden de plaatsings- en leveringskosten van een nieuwe keuken niet meegerekend in de verkoopprijs. Dit geeft vaak aanleiding tot onaangename verassingen bij sommige kopers daar deze prijzen zeer hoog kunnen oplopen, vooral wanneer het een ingewikkelde plaatsing betreft. Niet iedereen kan een keuken zelf plaatsen en de meeste keukenzaken rekenen een vast uurloon voor de plaatsing van de keuken. Het voordeel is wel dat de klus meestal op 1, maximum 2 dagen geklaard is.

De kostprijs van de keuken die u wenst zal meestal hoger liggen dan het vooropgestelde budget. Dit is niet verwonderlijk als u weet dat een basismodel juist dat is, basis. Alle bijkomende verbeteringen doen de prijs snel hoog oplopen. Uiteindelijk zal men, in combinatie met het aanbod van de verschillende verkopers en het budget, meestal enkele wensen moeten schrappen. Een kleine hint voor wie een keuken wenst te kopen is om een klein percentage van het totaalbudget, bijvoorbeeld 5%, niet te gebruiken voor de aankoop maar om dit bedrag opzij te houden voor mogelijke onvoorziene extra kosten.

 

Complete keukens als totaaloplossing

Complete keukens kan men bij elke fabrikant of leverancier bestellen. Wanneer u zich weinig of geen zorgen wil maken over de installatie of indien u zich niet geroepen voelt om zelf aan de slag te gaan is dit de ideale oplossing. Een complete keuken wordt van A tot Z voor u samengesteld, geleverd en geplaatst. Het is een totaaloplossing die uiteraard duurder is dan wanneer u een groot deel van het werk zelf doet, maar u kan er zeker van zijn dat op deze manier alles naar behoren geinstalleerd wordt en alles werkt. Een fabrikant of leverancier heeft er uiteindelijk weinig baat bij indien u niet tevreden bent van het geleverde werk.

De eerste stap bestaat erin om in een showroom een keuze te maken. In de meeste showrooms zal u een ruime keuze aan complete keukens vinden. Indien u aan de verkoper laat weten dat u wil dat het bedrijf alle werkzaamheden uitvoerd dan kan men daar rekening mee houden tijdens het opstellen van uw offerte. Nadat u een keuze hebt gemaakt zal er meestal iemand bij u thuis komen kijken om een correcte schatting te kunnen maken van de uit te voeren werkzaamheden zodat men daar een realistische tijd kan voor plannen alsook een correcte prijs kan maken.

Men kan eventueel nog wijzigingen aanbrengen aan bepaalde delen van de keuken die u in de showroom gekozen heeft. Bij een complete keuken bent u namelijk niet gebonden aan het getoonde model. Alle delen kunnen aangepast worden zoals u dat wil zoals een ander werkblad of andere kastdeurtjes. Alleen de vorm van de keuken kan niet veranderd worden.

Bij een complete keuken horen uiteraard ook de toestellen. Deze worden geplaatst en aangesloten. Indien nodig zal men elektriciteit en waterleiding aanpassen om de toestellen aan te kunnen sluiten. Op deze manier komt u niet voor onaangename verassingen te staan indien deze werkzaamheden niet aan u besteed zijn.

Aan het einde van de installatie zal alles afgewerkt worden zoals het hoort. Kastdeurtjes worden recht gehangen, werkblad en spatwand worden gevoegd en behandeld tegen water en vet, apparaten worden getest op hun werking, enz. Wanneer de werkmannen uiteindelijk klaar zijn heeft u een perfekt werkende en mooi afgewerkte keuken. Vooral wanneer u weinig tijd heeft, niet voldoende doe het zelf gereedschap heeft, of u gewoon liever alles overlaat aan een gespecialiseerd bedrijf, dan kan een complete keuken de oplossing zijn voor u.

 

Exclusieve keukens worden meestal op maat gemaakt

Een exclusieve keuken is een keuken die niet iedereen heeft. U kan bijvoorbeeld moeilijk zeggen dat u een exclusieve keuken heeft wanneer uw buurman net dezelfde heeft. Dus worden deze vrijwel altijd op maat gemaakt, met materialen die men niet verwacht in de keuken, of met een heel eigen stijl en layout.

Iedereen kent wel een L-vormige keuken, of een keuken met een kookeiland. Deze kan men moeilijk exclusief noemen. Wat te denken van een ronde of niervormige keuken? Wanneer deze dan nog vervaardigd wordt uit bijzondere materialen, dan kan men spreken van een exclusieve keuken. Deze worden niet tegen een muur aangebouwd maar krijgen een centrale plaats in de woning. Op dat moment vervaagt de grens tussen keuken en leefruimte of eetplaats en kan men spreken van een leefkeuken.

Hoe exclusiever het ontwerp en de gebruikte materialen, hoe duurder de keuken. Het is voor een gespecialiseerd bedrijf niet moeilijk om een werkblad in graniet te leveren, maar wanneer de vorm van dit werkblad afwijkt van de standaard (zoals niervormig) dan mag men zich verwachten aan een veel hoger prijskaartje.

Kasten in exotisch hardhout of helemaal uit glas, een werkblad uit kwarts of lavasteen, geen zichtbare handgrepen, apparatuur die onzichtbaar is ingewerkt, zwevende kasten, en high-tech verlichting. Een exclusieve keuken is een mooi voorbeeld van hoe innovatie en design hand in hand gaan.

 

Handgemaakte keukens : uw idee kan realiteit worden

Een handgemaakte keuken heeft als grote voordeel dat u helemaal zelf kan bepalen hoe deze er moet uitzien. Het is ook de aangewezen oplossing wanneer een standaard keuken niet past in de beschikbare ruimte. Om van muur tot muur te kunnen werken bieden sommige fabrikanten wel oplossingen in de vorm van losse modules die men kan bijplaatsen. Deze worden dan aan elkaar bevestigd waardoor de keuken 1 geheel vormt.

Een handgemaakte keuken is niet altijd duurder dan een kant en klaar keuken. Een professionele schrijnwerker die beschikt over de nodige machines kan vrij snel en accuraat alle onderdelen voor uw keuken vervaardigen. Het spreekt voor zich dan men dan best alleen maar gebruik maakt van vol hout, en niet van vezelplaat met laminaat.

U zal de ruimte waar de keuken moet komen eerst zelf moeten voorbereiden, of laten voorbereiden. Dit wil zeggen dat u moet zorgen dat de aansluitpunten voor water en elektriciteit aanwezig zijn en dat de vloer en muren mooi recht zijn. Vervolgens kan de schrijnwerker beginnen met het plaatsen van het kader waar de keuken in komt.

Het is van belang dat u bij een handgemaakte keuken alleen maar gebruik maakt van kwaliteitshout dat voldoende behandeld is om weerstand te bieden tegen vocht. Zo zijn denne- en sparrehout minder geschikt omdat dit zachte houtsoorten zijn die relatief veel vocht gaan opnemen. Het is beter om te opteren voor eik, beuk of kerselaar. Dit gaat de sterkte en levensduur van de keuken ten goede komen.

Wellicht het grootste voordeel dat men heeft bij een handgemaakte keuken is dat men de volledige vrijheid en controle heeft over alle facetten van het ontwerp, tot de afwerking. Houtsoorten, kleuren, materialen, afmetingen. Men kan alles zelf bepalen. Het is zelfs mogelijk voor een handige doe-het-zelver om een dergelijk project zelf tot een goed einde te brengen.

Elk onderdeel van de handgemaakte keuken is even belangrijk. Dit begint reeds bij het kader. De verbindingen moeten stevig genoeg zijn om gedurende tientalle jaren een stevige contructie te waarborgen. De beste methode is het groef en sleuf systeem. Hierdoor kunnen de onderdelen van het kader muurvast met elkaar verbonden worden en verkrijgt men ijzersterke verbindingen. Dit is belangrijk omdat het kader het gewicht van de hele keuken moet kunnen dragen.

 

Prijzen van keukens kunnen sterk uiteenlopen

Een keuken aanschaffen brengt heel wat voorbereidingen met zich mee. De beste voorbereidingen kunnen getroffen worden door te beginnen met het bezoeken van verschillende keukenzaken. Maar dan nog kunnen de prijzen van de verschillende modellen voor verwarring zorgen. Tijdens deze bezoeken is het de bedoeling om te evalueren of de huidige keukenmarkt aan de nodige wensen qua ergonomie en uitstraling voldoet. Er moet eveneens aandacht geschonken worden aan de verschillende werkwijzen van de leveranciers. Een van de belangrijkste, en soms wel dé belangrijkste factor bij het aanschaffen van een keuken is de prijs.

De prijzen hangen uiteraard zeer sterk af van de kwaliteit van de geleverde materialen. Met materialen wordt niet enkel het materiaal waaruit de keuken bestaat bedoeld, maar ook de keukenapparaten en alle andere benodigdheden zoals een spoelbak, een marmeren werkblad, enz. Bij het aanschaffen van een keuken moet er duidelijk afgesproken worden met de leverancier wat er in de prijs inbegrepen zit. Algemeen kan men stellen dat hoe beter de gebruikte materialen en hoe beter de toestellen, hoe hoger de prijzen van de keukens zullen zijn.

Bij het kopen van een keuken moet men ook op de acties letten die aangeboden worden. Het is niet dat er gratis apparaten zoals een koelkast of een oven aangeboden worden, dat deze ook echt gratis zijn. Het is een verkoopsstrategie om de apparaten gratis aan te bieden, maar toch de prijzen van deze apparaten door te rekenen in de prijzen van de andere onderdelen van de keuken. Denk eraan, als iets te goed lijkt om waar te zijn, dan is dit meestal ook zo. Daarom is het aan te raden om verschillende zaken te bezoeken, om zo enerzijds een idee te hebben van wat er allemaal aangeboden wordt en om anderzijds toch een idee te hebben van de gemiddelde marktprijs. Prijzen van keukens lopen nu eenmaal sterk uiteen.

Standaardkeukens die niet aangepast zijn aan een specifieke woning, zijn meestal veel goedkoper dan op maat gemaakte keukens. Om op een goedkope wijze een keuken te kopen die bovendien snel geleverd kan worden is de beste strategie om eerst een keuze te maken op basis van de drie factoren die de prijs beïnvloeden. Deze drie factoren zijn: De afmeting en de vorm van de keuken; Het materiaal waaruit de keuken vervaardigd is; De meegeleverde keukenapparaten.

Hoe groter en hoe complexer de keuken, hoe hoger de prijs. De tweede factor die de prijzen beïnvloed is het materiaal waaruit de keuken is opgebouwd. Keukens kunnen vervaardigd worden uit een brede waaier van verschillende materialen zoals massief hout, natuursteen, beton, keramiek, roestvrij staal, composieten en zelfs glas. De prijzen van keukens hangen sterk af van het materiaal waaruit ze bestaan. Een keuken die volledig vervaardigd is uit vezelplaat is goedkoper dan een keuken die vervaardigd werd in roestvrij staal.

De laatste factor die een invloed heeft op de prijs zijn de keukenapparaten. Hierbij kan het advies gegeven worden om te kiezen voor energiezuinige toestellen en toestellen met een langere garantieperiode. Hoe energiezuiniger de toestellen hoe lager de terugverdientijd van de meerkost, en hoe hoger de garantieperiode hoe betrouwbaarder de toestellen.

Op basis van deze drie factoren kan de beste keuken geselecteerd worden die binnen uw budget past. De beste keuken is niet altijd de goedkoopste keuken, maar de kosten voor een keuken dienen op lange termijn bekeken te worden. Hou er in ieder geval rekening mee dat de prijzen van keukens op termijn sterk kunnen veranderen.

 

Toonzaalkeukens worden meestal sterk afgeprijsd

Toonzaalkeukens zijn ideaal voor wie op zoek is naar een nagenoeg nieuwe keuken met een flinke korting. Een toonzaalkeuken is niet alleen geschikt voor een renovatie maar kan zelfs perfect gebruikt worden in een nieuwbouwwoning dankzij de meestal zeer goede conditie. Doorslaggevende argumenten om te kiezen voor een toonzaalkeuken zijn de prijs, de levertijd, en het gemak.

Een toonzaalkeuken kopen is meestal eenvoudiger dan een keuken uit een catalogus kopen. U ziet uw keuken voor u staan, dus u weet perfect wat u koopt. De kasten en de apparaten werden nooit gebruikt en het werkblad is in perfecte staat. Nog een voordeel is dat u niet voor verrassingen komt te staan als blijkt dat een onderdeel niet in de prijs is inbegrepen. Zoals de toonzaalkeuken daar staat, zo koop u ze.

Eventuele beschadigingen die eenvoudig te herstellen zijn worden meestal gerepareerd door het keukenbedrijf voordat u de keuken geleverd krijgt. Beschadigingen die moeilijk te herstellen zijn, zoals bijvoorbeeld aan het werkblad, worden doorgaans niet hersteld maar hier krijgt u een flinke korting voor.

Let daarom steeds goed op wat er op uw aankoopovereenkomst staat. Controleer steeds de prijs, de korting, en de lijst met onderdelen en apparaten. Het is ook raadzaam om foto’s te nemen van de keuken. Zorg er eveneens voor dat er een leveringsdatum op uw overeenkomst staat en ook de eventuele transportkosten. Nog een factor waar u rekening mee moet houden zijn de plaatsingskosten, tenzij u de plaatsing voor eigen rekening neemt.

Wat veel mensen aanspreekt, buiten de meestal mooie korting, is de tijdsbesparing die gepaard gaat met de aankoop van een toonzaalkeuken. Het samenstellen van een keuken aan de hand van brochures, online informatie, advies van verkopers, enz, is een tijdrovende bezigheid.

Meestal overloopt men thuis nog eens alle mogelijkheden en maakt men een keuze uit toestellen, fronten, kleuren, materialen, enz. Net wanneer u denkt tot een besluit te zijn gekomen slaat de twijfel toe. Misschien toch beter andere fronten? Of liever een andere kleur? Er zijn tal van mogelijkheden en de stapel brochures die u thuis heeft liggen helpen u niet veel verder. Een toonzaalkeuken daarentegen ziet u, en u maakt een keuze.

Het is aan te raden om de websites van de verschillende keukenbedrijven regelmatig te bezoeken. Hier kan u al een eerste blik werpen op hun toonzaalkeukens en krijgt u reeds een goed idee van het aanbod. U moet natuurlijk wel snel zijn want er zijn genoeg mensen op zoek naar een keuken met een flinke korting.

 

Bij een uitverkoop van keukens kan u veel geld besparen

De meeste keukenzaken houden elk jaar een uitverkoop van keukens. Dit zijn dan oudere modellen die de deur uit moeten om plaats te maken voor de nieuwe collectie. Tijdens een dergelijke uitverkoop kan u een nagelnieuwe keuken kopen tegen een zeer voordelige prijs.

Tijdens de uitverkoop worden er kortingen van 20 tot 30% gegeven. De korting op de keuken zonder de toestellen kan soms zelfs oplopen tot 70%. Op toestellen wordt tijdens een uitverkoop een minder grote korting gegeven omdat deze meestal ook nog gebruikt kunnen worden in de nieuwe collectie. Het kan zijn dat u op de toestellen helemaal geen korting krijgt omdat de keuken zelf al zeer goedkoop aangeboden wordt.

Tijdens een keuken uitverkoop koopt u dus een nieuwe keuken, geen showroomkeuken die reeds sporen van gebruik begint te vertonen. Vraag wel steeds naar de voorwaarden van de verkoop. Hoelang heeft u garantie op de keuken en de toestellen? Komt men de keuken plaatsen, of moet u hiervoor bijbetalen? Is het transport inbegrepen in de prijs? De winstmarge tijdens een uitverkoop is zo klein dat men zal proberen te vermijden om extra kosten te maken. Probeer om u zo goed mogelijk te informeren voordat u een keuken tijdens de uitverkoop koopt.

Het grootste nadeel aan een keuken kopen tijdens de uitverkoop is dat de keuze beperkt is tot een paar modellen. Uitzonderlijk komt het voor dat een keukenzaak nog een ruim aanbod heeft aan verschillende keukens die zo snel mogelijk de deur uit moeten. U zal er dan wel zeer snel bij moeten zijn, want een uitverkoop wordt meestal lang genoeg op voorhand aangekondigd in de media.

Nog een nadeel is dat u in de meeste gevallen de keuken zal moeten kopen zoals ze aangeboden wordt. Dit wil zeggen dat u bijvoorbeeld niet kan kiezen voor een werkblad in marmer in plaats van leisteen, of dat u geen kleur kan kiezen die u wenst. Dit komt omdat de resterende collectie keukens reeds gemaakt werd, dit in tegenstelling tot wanneer u een keuken gaat bestellen en u hier 2 maanden op moet wachten. In het laatste geval is het mogelijk om alles aan de keuken nog te wijzigen zoals kleur, kastindelingen, enz.

Ondanks deze nadelen loont het toch de moeite om eens een bezoekje te brengen aan een keukenzaak die een uitverkoop heeft. Wie weet komt u wel de keuken van uw dromen tegen voor minder dan de helf van de normale prijs. De levertermijn is meestal ook veel korter dan wanneer u een keuken uit de nieuwe collectie zou bestellen.

 

Goedkope keukens : ideaal voor een snelle renovatie

Goedkope keukens zijn niet noodzakelijk van slechte kwaliteit. Terwijl de meeste keukens beginnen vanaf 3000 a 4000 euro, kan u reeds een goedkope keuken vinden vanaf 1000 euro. Deze zijn uiteraard niet van dezelfde kwaliteit als de duurdere keukens, maar voor een jong gezin dat een dringende renovatie moet uitvoeren in een pas gekochte woning is dit meer dan voldoende.

Deze goedkope keuken heeft alles wat u nodig hebt. Inbegrepen in de prijs zijn de kasten, het werkblad, de spoelbak, de koelkast, een oven met kookplaat en een afzuigkap. Dit is dan meestal een enkelwandige keuken. Voor 1500 euro kan u bij verschillende leveranciers reeds een keuken in L-vorm vinden van 3 meter op 1,5 meter.

Een keuken van 4000 euro is uiteraard van een andere kwaliteit dan een keuken van 1000 euro. Bij de goedkope keuken is de algemene kwaliteit minder. Zo zal het werkblad vervaardigd zijn uit laminaat. Op zich is dit niet slecht, maar het kan makkelijk beschadigd worden. Een spatwand is niet meegeleverd en moet afzonderlijk aangekocht worden. De kasten van de goedkope keuken bestaan hoofdzakelijk uit vezelplaat of dennehout. Geleiders in laden zijn niet van ijzer maar van plastic. En de scharnieren zijn niet echt stevig. Ook de meegeleverde kranen zijn van het goedkoopste type.

 

Goedkope keukens zijn niet altijd een “goede koop”

De meegeleverde apparatuur is niet altijd de meest energiezuinige is zijn soort, en meestal van een weinig bekend merk. Ook op het gebied van functies en kwaliteit laat de apparatuur soms te wensen over.

De handleiding is zeer beknopt en enige ervaring voor het opzetten van dergelijke keuken speelt in uw voordeel. Bij problemen is er meestal geen technische dienst die u kan bereiken. Er zijn natuurlijk steeds uitzonderingen.

Indien u reeds de keuken apparaten hebt, bv uit de oude keuken, kan u ook een keuken kopen zonder toestellen. Deze kan men reeds vinden vanaf 600 a 700 euro. Kijk wel even na of uw oude apparaten passen in de nieuwe keuken. Even de toestellen opmeten is dus wel noodzakelijk.

Algemeen kan men stellen dat de goedkope keuken zeer geschikt is om een oude woning snel en met een klein budget een opknapbeurt te geven.