Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Keukens-info.be keuken inspiratie & advies
Keukens-info.be

Keukenkranen

Kranen vormen een belangrijk onderdeel van de keuken. Ze worden dagelijks meedere keren gebruikt en ze dienen dan ook van een goede kwaliteit te zijn. Of u nu een blinkende high-tech kraan wil hebben of een tijdloos model in brons, het is de kwaliteit die zal bepalen hoelang uw kraan zal meegaan. Een verkeerd gekozen model van kraan doet al het harde werk dat u gedaan hebt aan uw keuken teniet indien ze niet past bij de rest van het design.

Uiteraard moet een kraan doen daar waar ze voor werd ontworpen, en nog belangrijker, ze moet het blijven doen. Het beste wat men kan doen is om zowel een goedkope als een dure kraan ter hand te nemen en te voelen wat het verschil is. Dit zal meestal snel duidelijk worden.

Duurdere kranen hebben keramische schijven om de toevoer van water te regelen in tegenstelling tot plastic bij de goekopere modellen, en dit voelt men wanneer men de kraan open en dicht draait. Kranen die een hoge bocht maken boven de spoelbak zijn het makkelijkst om hoge kookpotten te vullen met water. Bij sommige kranen kan men ook de waterstraal regelen gaande van sproeien naar zacht lopend.

De meeste kranen zijn gemaakt van gegoten brons en daarna voorzien van een laag chroom waardoor ze onder bepaalde verlichting een blauwe schijn kunnen krijgen. De duurdere merken zijn helemaal vervaardigd uit roestvrij staal. Deze laatste gaan makkelijk 15 tot 20 jaar mee en ze zijn bestand tegen krassen. Sommige kranen kunnen ook voorzien worden van een thermostaat waardoor de temperatuur steeds hetzelfde blijft, het overwegen waard wanneer u kinderen hebt.

Er bestaan verschillende systemen om de water toevoer te regelen. Het meest voorkomende systeem maakt gebruik van dichtingsringen waarbij het opendraaien van de kraan ervoor zorgt dat er een staafje naar boven beweegt waardoor de dichtingsringen open gaan. Dit is het goedkoopste systeem maar ook het meest slijtgevoelige systeem. De dichtingsringen dienen regelmatig vervangen te worden.

Een beter systeem bestaat uit een metalen balletje dat nauwkeurig de watertoevoer kan regelen. Vroeger werden deze gemaakt van koper, tegenwoordig is dit roestvrij staal. Deze kranen gaan zeer lang mee aangezien het balletje redelijk slijtvast is. Het sluitsysteem met keramische schijven is veruit het beste. De schijven zijn perfect glad gepolijst waardoor er geen water door kan sijpelen. Ook de enorme hardheid van dit materiaal zorgt er voor dat er vrijwel geen slijtage optreed.

 

Mogelijke uitvoeringen keukenkranen

Op het gebied van keukenkranen is er de laatste tijd heel wat veranderd. Zo zijn er tegenwoordig kranen verkrijgbaar die uitgerust zijn met LED verlichting in de waterstraal zodat bij het opendraaien van de kraan de spoelbak verlicht wordt. Ook de uitneembare douchekraan wordt tegenwoordig meer en meer verkocht. Dit is vooral handig voor het schoonspoelen van de vaat.

De meeste kranen zijn eengreeps mengkranen. Dit wil zeggen dat men met 1 hand zowel de sterkte van de waterstraal alsook de temperatuur kan regelen. De duurdere modellen zijn allemaal uitgerust met keramisch binnenwerk en ze zijn gemaakt van chroom of roestvrij staal en zijn verkrijgbaar voor zowel linkshandigen als rechtshandigen.

De nieuwste ontwikkeling is kokend water van 100 graden Celcius rechtstreeks uit de kraan. Uiteraard is deze kraan voldoende beveiligd zodat men zich niet per ongeluk kan verbranden.

In elke design keuken hoort tegenwoordig een onderbouw spoelbak die gemaakt is in hetzelfde materiaal als het werkblad en moet hier een perfect geheel mee vormen. Vooral de spoelbakken in kunststof lenen zich hier uitstekend toe. Ook spoelbakken en werkbladen in composiet materiaal kunnen in 1 stuk vervaardigd worden waardoor men een zeer hygienisch eindproduct krijgt.