Vloertegels keuken

Er bestaat veel verschil in kwaliteit bij vloertegels, en deze kwaliteit zal bepaald worden door de productiemethode. Hoe hoger de temperatuur waarop de tegel gebakken werd, en hoe sterker de glazuurlaag en hoe duurzamer de tegel. Ook de kwaliteit van de gebruikte terra cotta speelt een rol.

 

Belang van een kwalitatieve tegelvloer in de keuken

De keuken is waarschijnlijk de meest intensief gebruikte ruimte in de woning, en het is dan ook van belang dat u hier een vloer van hoge kwaliteit plaatst. In elke keuken bestaat het gevaar voor vallend keukengerei zoals bestek, potten, of tassen en borden. Daar waar bestek meestal weinig schade gaat toebrengen aan de vloer, kunnen vallende potten en borden wel degelijk ernstige schade toebrengen aan een tegelvloer.

Wanneer de tegels volgens de regels van de kunst geplaatst worden, dan loopt men weinig risico dat tegels doormidden breken. Wat echter wel kan gebeuren is dat de glazuurlaag beschadigd kan worden. Hierdoor kan er dan vocht in de tegel komen waardoor deze na verloop van tijd los kan komen te liggen. Bij goedkope tegels kan dit probleem zich wel eens voordoen omdat de glazuurlaag niet sterk genoeg is om de klap van een vallende pot te weerstaan.

Er bestaat ook een zeer groot kwaliteitsverschil tussen wandtegels en vloertegels. Wanneer u naar een bouwmarkt gaat is het niet altijd meteen duidelijk welke soort tegels u voor u ziet liggen. Kijk goed de verpakking na. Hierop staat meestal vermeld waarvoor de tegels kunnen gebruikt worden. Vraag in geval van twijfel steeds raad aan de verkoper. Het is zo dat wandtegels helemaal niet geschikt zijn om gebruikt te worden als vloertegel.

Vloertegels van hoge kwaliteit gaan meestal vele jaren mee, en ze kunnen tegen een stootje. U kan uiteraard ook kiezen voor tegels van natuursteen. Deze zijn wel duurder dan terra cotta tegels, maar ze hebben dan ook een stijlvollere uitstraling. Het leggen van tegels in natuursteen is niet eenvoudig. Als u hier niet vertrouwd mee bent dan kan u het plaatsen van een dergelijke vloer beter overlaten aan een vakman.

Bij natuursteen kan er gewerkt worden met een zeer smalle voeg. Dit zorgt er voor dat de vloer een strakkere uitstraling krijgt. Er is enorm veel keuze wat betreft vloertegels. Het is daarom van belang dat u op voorhand een budget opstelt en dat u voldoende verschillende winkels bezoekt voordat u een keuze maakt.

 

Vinyl vloertegels

Deze vloeren kan men in veel keukens terugvinden. De duurdere kwaliteits producten hebben meestal een design dat doorloopt op de volgende tegel. Ook is er in de duurdere prijsklasse een ruim aanbod voorhanden. De prijs van dergelijke tegels in verhouding tot andere vloeren valt best mee. Indien u een strak budget dient na te leven is dit wellicht de beste keuze.

Ze zijn volledig bestand tegen water en olie. Het nadeel is dat meubilair dat lange tijd op dezelfde plaats heeft gestaan een afdruk zal achterlaten. Bij de duurdere tegels zal deze na een tijdje weer weggaan, bij de goedkopere niet. Ze zijn makkelijk te onderhouden. Regelmatig dweilen is voldoende. Ze zijn ook aangenaam om op te lopen.