Kookeiland

Een kookeiland is de ideale oplossing om meer werkruimte te creëren in uw keuken. U moet eerst de huidige toestand van uw keuken evalueren om te weten te komen wat de functie van het kookeiland moet worden.

 

Mogelijke uitvoeringen

De meeste bestaande keukens zijn reeds goed uitgerust met een oven, kookplaat, afzuigkap en spoelbak. Het is dan ook niet aan te raden om de kookplaat en/of spoelbak over te bouwen in het kookeiland. U blijft dan achter met een beschadigd werkblad dat u noodgedwongen zal moeten vernieuwen wat een extra kost met zich mee zal brengen.

Bij een nieuwe keuken echter kan men van in het begin beslissen om gebruik te maken van een kookeiland. Dan kan men wel de kookplaat, spoelbak en zelfs een kleine ijskast inbouwen in het kookeiland. Hierdoor krijgt men een prachtig werkblad uit 1 stuk. Hou er wel rekening mee dat u het kookeiland moet voorzien van elektriciteit en/of gas, en waterleiding. Deze leidingen zal u onder de vloer moeten laten doorlopen. Een voldoende groot kookeiland kan zelfs gebruikt worden om maaltijden te serveren. Hierdoor kan u de afstand, van de plaats waar de maaltijden klaargemaakt worden tot waar men deze zal nuttigen, sterk verminderen.

 

Een kookeiland is een goede investering

Men moet wel over voldoende ruimte in de keuken beschikken om een kookeiland te plaatsen. In een te kleine keuken zal het kookeiland uw bewegingsvrijheid in het gedrang brengen. Zelfs een middelgrote keuken kan nog steeds te klein zijn voor een volwaardig kookeiland. Men kan dan eventueel kiezen voor een kleiner model, maar dit zal ten kosten gaan van de functionaliteit.

Hierdoor zal men er minder snel gebruik van maken waardoor het alleen maar extra plaats inneemt in de keuken. In dit geval kan men eventueel kiezen voor een verrijdbaar kookeiland. Dit kan dan wel niet uitgerust worden met een kookplaat en/of spoelbak, maar het kan wel gebruik worden om extra kast- en werkruimte te creëren.

Een kookeiland dat uitgerust is met een kookplaat moet voorzien worden van een vrijhangende afzuigkap om er voor te zorgen dat de dampen die vrijkomen tijdens het koken kunnen afgevoerd worden. Het plaatsen van een vrijhangende afzuigkap vereist een stevige plafondconstructie. Deze moet in staat zijn om het gewicht van de afzuigkap te dragen. Als u een spoelbak gaat inbouwen in het kookeiland kan u in overweging nemen om ook meteen een vaatwasser in te bouwen. Hierdoor kan u de vuile vaat spoelen en onmiddellijk in de vaatwasser plaatsen.

Zoals u ziet vraagt het plaatsen van een kookeiland wel een beetje werk. Leidingen moeten onder de vloer gelegd worden, er moet een afzuigkap geinstalleerd worden waarvoor veranderingen aan het plafond moeten gebeuren, en tot slot moet het geheel nog passen in de ruimte waar de keuken staat zonder een obstakel te vormen. Als al deze zaken geen probleem zijn, dan kunnen wij alleen maar aanbevelen om een kookeiland te plaatsen. De waarde van de keuken zal er aanzienlijk door stijgen.

 

Eiland keukens zijn gebruiksvriendelijk

Keukens met een eiland in het midden zijn zeer populair. Het is de perfekte manier om plaats die anders verloren zou gaan toch nuttig te gebruiken.

Het is de ideale layout voor mensen die regelmatig gasten op bezoek hebben omdat het eiland kan gebruikt worden om het aperitief of het voorgerecht te serveren. Het is zeker de blikvanger van de keuken.

 

Eiland keukens bieden veel ruimte

Boven het eiland kan men rekken installeren die van het plafond afhangen. Hier kan men dan glazen in plaatsen, net zoals in een bar. Zorg er voor dat de ruimte tussen het eiland en de kasten minstens 90cm is. Dit geeft u voldoende bewegingsvrijheid.

Hou rekening met de werkdriehoek zoals u die ziet op de afbeelding. Probeer uw design zo ergonomisch mogelijk te maken en plaats dingen die u veel nodig hebt kort bij de driehoek. De meest ergonomische keukens zijn ontworpen om een zo klein mogelijke driehoek te hebben.

Zorg ook voor voldoende verlichting in de keuken. In het voorbeeld is het fornuis geinstalleerd in het eiland. U kan natuurlijk ook het eiland gebruiken voor het bereiden van voeding. Hou er in elk geval rekening mee dat indien u elektriciteit, gas of water nodig hebt voor het eiland u dit zal moeten voorzien in een vroeg stadium van de renovatie.

Probeer bij de aanvang van de renovatie om een stapel dozen met dezelfde afmetingen als het eiland te presenteren. Zo krijgt u een goed idee of het een haalbaar project is voor uw keuken.