Houten werkblad

Deze passen zeer goed in een rustieke of moderne keuken, maar ze vragen meer onderhoud dan andere werkbladen. Ook op het gebied van hygiene kunnen er problemen ontstaan bij dergelijke werkbladen. Het hout kan makkelijk beschadigd worden door snijden. Deze beschadigingen worden haarden van bacterieele besmetting. Ze zijn ook niet bestand tegen hitte. Het grote voordeel is dat de prijs – kwaliteit verhouding zeer goed is. Ook zijn ze makkelijk te bewerken. Zo kan men, indien men over het juiste gereedschap beschikt, zelf de uitsparingen maken in dergelijk werkblad.

Notelaar: Hout van sterke, hoge kwaliteit. Wordt donker van kleur na het inwrijven met olie.
Mahonie: Roodkleurig hout met weinig textuur. Heeft een glad oppervlak.
Kerselaar: Jong hout is licht roze van kleur waarna het overgaat naar donkerrood. Heeft een golvende textuur.
Eik: Zeer sterk en duurzaam. Heeft weinig textuur. Matige bruine kleur met soms witte of rode vlekjes.
Beuk: Is extreem hard en heeft een dichte struktuur. Heeft een fijne textuur. Zeer sterk.
Es: Stro-kleurig hout met donkere stukken. Middelmatig hard.
Esdoorn: Dichte struktuur. Cremekleurige kleur. Harde houtsoort met fijne textuur.

 

 Een houten werkblad heeft slechts enkele nadelen zoals:

– Hout is niet hittebestendig
– Hout is niet krasbestendig
– Fsc label kost geld maar is noodzakelijk

 

De voordelen zijn:

– Het is een 100% natuurproduct, verkrijgbaar in lange lengten zonder naad
– Het is bewerkbaar
– Het is hygiėnisch en voelt warm aan
– Hout is 100% recycleerbaar en herstelbaar
– Hout vreest geen water en is onderhoudsvriendelijkheid

 

Onderhoudsvoorschriften voor een geolied werkblad

– Gebruik neutrale of witte olie
– Het blad met een licht vochtige doek proper maken en afdrogen
– Olie met een zachte doek in de houtrichting zo gelijkmatig mogelijk uitsmeren
– 15 ą 20 minuten laten inwerken en overtollige olie wegnemen met een doek
– Indien mogelijk een hele nacht laten inwerken
– De volgende ochtend met een doek met zeer warm water opwrijven
– Afdrogen

Bij nieuwe bladen zal deze behandeling regelmatig moeten gebeuren, vooral in de eerste maand. U zal opmerken dat bepaalde delen van het houten werkblad mat blijven. Dit wil zeggen dat deze nog niet verzadigd zijn met olie. Op de plaatsen waar de olie niet meer indringt is een verdere behandeling overbodig. De overtollige olie moet daarom na 15 minuten weg genomen worden.

 

Nazorg

Ongeveer 2 x per jaar de bovenbeschreven actie uitvoeren, bv bij het begin van de lente als de centrale verwarming wordt afgezet en in de herfst, wanneer deze terug wordt aangezet. Als dagelijks onderhoud kan men een propere doek nat maken met zeer warm water, deze uitwringen tot hij slechts vochtig is en het blad proper wrijven. Daarna het werkblad afdrogen met een zachte doek. Gebruik in elk geval zo weinig mogelijk zeep omdat dit de beschermende olie weg gaat nemen. Controleer regelmatig of het blad, of bepaalde gedeelten (bv rond de spoeltafel) geen extra olie nodig hebben. U herkent dit meteen aan een mat uitzicht.

 

V33 beschermt houten werkblad

Dat de keuken vrijwel de belangrijkste plaats in de woning is geworden is een feit. Niet alleen het gebruiksgemak is er sterk op vooruitgegaan, ook de integratie van de keuken in het woongedeelte is steeds beter zichtbaar. Warmte en sfeer zijn zeer belangrijk geworden, en wat heeft nu nog een warmere uitstraling dan een houten werkblad? Om er voor te zorgen dat het werkblad gedurende jaren zijn natuurlijke schoonheid blijft behouden, moet dit voldoende beschermd worden.

V33 is op het gebied van houtbescherming een marktleider. Hout moet niet alleen beschermd worden, het moet ook zijn natuurlijke schoonheid blijven behouden. Met een gewone vernis gaat deze schoonheid in de meeste gevallen verloren omdat de nerven en de prachtige houtstruktuur teveel bedekt worden. Daarom heeft V33 de speciale olie voor het werkblad ontwikkeld. Aangezien deze olie in aanraking komt met voeding is deze getest op schadelijke stoffen. Het resultaat is dat deze olie voldoet aan de test op chemische inertie volgens de norm ENV 1186 delen 1, 2 en 3.

Om er voor te zorgen dat de nerven van het hout goed zichtbaar blijven, is de olie transparant en zal het na het aanbrengen een matte finish geven. De olie heeft zeer goede indringbare eigenschappen waardoor deze snel in het hout trekt en geen restlaag achterlaat op het werkblad. Hierdoor is het werkblad beschermd tegen dagelijks gebruik zoals de invloed van water en vet. Het met olie verzadigde hout geeft het water en het vet geen kans om in het hout te dringen. Hierdoor zijn onverwijderbare vlekken dan ook verleden tijd.

Om de olie op het werkblad aan te brengen gaat men als volgt te werk:
– Breng de olie aan op droog en zuiver hout
– Het hout moet lichtjes opgeschuurd worden met fijn schuurpapier
– Maak het werkblad stofvrij
– De olie overvloedig aanbrengen met een platte borstel
– Wacht ongeveer 20 tot 30 minuten
– verwijder de olie die niet in het hout gedrongen is
– Gebruik hiervoor een droge en pluisvrije doek
– Wacht minstens 12 uur
– U kan nu nog een laag aanbrengen op dezelfde manier

Na deze behandeling moet u minstens 24 uur wachten voordat u het werkblad opnieuw in gebruik neemt. Zachtere houtsoorten zoals beuk of spar nemen veel olie op. Het is dan ook aan te raden om werkbladen waarvan u merkt dat ze veel olie opnemen een derde laag te geven. Ook hout dat veelvuldig vochtig wordt, bijvoorbeeld naast een spoelbak, krijgt best een extra laag. Niet onbelangrijk is dat iedere houtsoort anders reageert op de behandeling met olie. Indien mogelijk is het aan te raden om de behandeling eerst uit te testen op een stukje dat niet zichtbaar is om een idee van het uiteindelijke resultaat te hebben.

Na de behandeling kan u eenvoudig testen of uw werkblad voldoende beschermd is. Laat een paar druppels water op het behandelde oppervlak vallen en indien deze als parels op het hout blijven liggen is het werkblad goed behandeld. Als deze druppels na een paar minuten in het hout getrokken zijn dan moet u nog een laag olie aanbrengen.

– Verkrijgbaar in een bus van 0,5 liter (dekt +/-24 m2)
– prijs : 19,99 Euro
– Tint : Kleurloos mat
– Geschikt voor Europees (eik, den, …) en exotisch hout (teak, palissander, …).