Zo kies je het juiste keukenblad

Een werkblad voor in de keuken is leverbaar in verschillende materialen en kleuren. Persoonlijke smaak zal voor een groot deel uw keuze bepalen maar ook het beschikbare budget zal een grote rol spelen. Het werkblad trekt onmiddelijk de aandacht, mede door zijn omvang, maar ook door zijn nadrukkelijke aanwezigheid in de keuken. Ongeveer 80% van de mensen die een keuken binnenkomt kijkt als eerste naar het werkblad, soms onbewust, pas daarna naar de rest. De kwaliteit van het werkblad is voor veel mensen een reflectie van de kwaliteit van de keuken.

Voor mensen die een snelle renovatie willen, is het vervangen van het werkblad en kastdeuren dikwijls al voldoende om de keuken een totaal andere uitstraling te geven. Indien men een houten werkblad wenst te vervangen door een werkblad in natuursteen moet men wel op voorhand controleren of het onderliggende geraamte sterk genoeg is om het extra gewicht te dragen. Indien u twijfelt vraagt u best raad aan een expert.

De belangrijkste eigenschappen voor een werkblad zijn; eenvoudig te onderhouden zijn, hygienische zijn, bestand zijn tegen hitte, vlekken, zuren en krassen. Lichtere kleuren reflecteren meer licht en doen een keuken groter lijken, donkere kleuren doen het tegenovergestelde. Bij werkbladen in donkere kleuren ziet men ook beter vlekken en vet. Een matte afwerking zal minder licht reflecteren en is bijgevolg geschikt voor keukens waar veel zonlicht binnen schijnt. Ook zal men op matte werkbladen minder krassen zien.

De prijzen voor de verschillende materialen die gebruikt worden voor het werkblad durven nogal uiteen te lopen. Voor exacte prijzen neemt u best kontakt op met een speciaalzaak.

 

Werkblad in staal of inox : professioneel en weinig onderhoud

Roestvrij staal of inox is aan een opmars bezig in de moderne keuken. Het is de laatste jaren betaalbaarder geworden en is wellicht 1 van de betere keuzes voor het werkblad.

Het is een materiaal met een extreem lange levensduur dat zeer makkelijk te onderhouden is. Inox is 100% ondoordringbaar voor water, olie, vet of zuur. Het kan zeer hoge temperaturen weerstaan alsook extreme koude. Reinigen kan men eenvoudigweg met water en zeep. Het wordt reeds lange tijd gebruikt in industrieele keukens waar het zijn nut al bewezen heeft op het gebied van slijtvastheid en hygiene.

Het enige nadeel is dat men vrijwel vanaf de eerste dag krassen heeft op het metaal. Het voordeel is dan weer dat deze krassen na verloop van tijd mooi in elkaar overvloeien en men weer een goed uitziend oppervlak bekomt.

Indien u over het juiste materiaal beschikt kan u een roestvrij stalen spoelbak vastlassen in het werkblad. Zo verkrijgt u een werkblad zonder voegen waar geen water of vetten zich in kunnen vastzetten. Een extreem hygienische werkplaats die makkelijk 30 of 40 jaar meegaat.

U kan eventueel overwegen om roestvrij staal te gebruiken dat voorzien is van relief. Dit zorgt er dan weer voor dat krassen minder opvallen. Het onderhoud blijft even makkelijk als bij de effen werkbladen. Wanneer men harde voorwerpen laat vallen op een werkblad in roestvrij staal geeft dit deuken die er niet meer uitgaan.

Het roestvrij staal wordt op een plaat van hardhout gelijmd van ongeveer 20mm dikte. Hierdoor heeft het werkblad voldoende stevigheid en kan het niet doorbuigen. Het vastzetten van dergelijk werkblad gebeurt op dezelfde manier als bij een werkblad in laminaat of kunststof.

 

Werkblad in quartz : klasse met een fors prijskaartje

Dit materiaal is vrijwel onverwoestbaar. Extreem hard en slijtvast. Perfect geschikt voor elke keuken. Het heeft een prachtige aanblik en straalt klasse uit.

Het is 100% bestand tegen vlekken van koffie en citroensap. Kan zeer goed tegen zuren en extreme hitte of koude. Het is ook bestand tegen de meeste chemische produkten die in elke keuken te vinden zijn. Er moet vrijwel geen onderhoud gebeuren aan een werkblad van quartz. Het in niet poreus en bijgevolg extreem hygienisch.

Aan al deze voordelen hangt natuurlijke een bijpassend prijskaartje. Hou er rekening mee dat dit het duurste materiaal is dat er bestaat en het is moeilijk te vinden.

 

Werkblad in pyrolave : een meerwaarde voor uw keuken

Dit materiaal is wellicht het meest geschikte voor gebruik als werkblad in de keuken. Pyrolave is niet echt nieuw, maar wel onbekend. Het is een natuurlijk vulkaan gesteente dat ontgonnen wordt in Frankrijk. Een werkblad in dit materiaal is maximum 2,6 meter lang en is meestal alleen verkrijgbaar op bestelling.

Het wordt gepolijst en als afwerking krijgt het een laag email (mat of glanzend) dat verkrijgbaar is in zeer veel verschillende kleuren en dat dankzij zijn weerstand tegen ultra violet straling (zonlicht) zijn kleur blijft behouden.

Het email wordt op een hoge temperatuur (tussen 800 en 1200 graden celcius, afhankelijk van de soort email) gebakken om het te laten hechten aan de steen. Dit is vergelijkbaar met de werkwijze die gebruikt wordt om tegels te glazuren en zorgt ervoor dat het gesteente volledig ondoordringbaar wordt voor vocht en vet. Tijdens het afkoelen zal het glazuur kleine scheurtjes vertonen die het werkblad zijn karakteristieke uitstraling geven. Dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit van het produkt of aan zijn weerstand tegen vocht, vetten of zuren in de keuken.

Het gesteente vertoond vrijwel geen textuur. Het is zeer sterk en duurzaam. De dikte varieerd van 8mm tot 40mm. Het kan zeer goed tegen extreme koude of hitte en het is zeer goed bestand tegen chemische produkten. Het werd oorspronkelijk dan ook gebruikt als werkblad in laboratoria. Het verliest niets van zijn kwaliteit door ouder te worden.

Het is eenvoudig te reinigen met water en zeep en verzekerd een hygienische keuken. De bacteriologische eigenschappen zijn vergelijkbaar met deze van glas. Uiteraard mag men geen zware voorwerpen laten vallen op het werkblad. Fijnhakken van voedingswaren rechtstreeks op het oppervlak van het werkblad wordt ook afgeraden, zoals trouwens bij alle werkbladen.

Het oppervlak is bestand tegen hoge temperatuur dus kan men gerust kookpotten of pannen rechtstreeks van het vuur op het werkblad plaatsen. Vermijd het schuiven met dozen, potten of andere voorwerpen met ruwe onderzijde. Dit kan krassen maken.

Aangezien deze werkbladen alleen op bestelling gemaakt worden volgens de wensen van de klant zijn ze vrij duur, maar ze hebben zeer veel goede eigenschappen waardoor uw keuken ongetwijfeld een meerwaarde krijgt.

 

Een werkblad in kunststof kan steeds hersteld worden

Deze werkbladen bestaan voor 100% uit solide kunststof en zijn verkrijgbaar in een breed gamma aan kleuren en designs. Het is veel sterker dan laminaat. Ze zijn bestand tegen krassen, zuren, de meeste chemische stoffen en hitte.

Als er toch schade zou zijn dan is dit makkelijk te herstellen. De prijs van dergelijke werkbladen is ongeveer 3 maal zo hoog als voor laminaat. Verscheidene merken leveren werkbladen waarbij de spoelbak 1 geheel vormt met werkblad. Deze zijn vrij duur. Bij het samenvoegen van 2 stukken zijn de naden vrijwel onzichtbaar. De meeste merken geven 10 jaar garantie en sommige zelfs meer.

Werkbladen die voor 100% uit kunstof bestaan hebben het voordeel dat wanneer men ze doormidden zou zagen men in het midden nog steeds dezelfde kleur en dezelfde design terugvind als aan de buitenzijde. Dit in tegenstelling tot bv laminaat. Dit gegeven zorgt er ook voor dat werkbladen van kunststof nagenoeg onverwoestbaar zijn.

De manier waarop het bewerkt kan worden is te vergelijken met hout. En hierin schuilt dan ook meteen de kracht van deze werkbladen. Alle designs zijn mogelijk. De enige beperking is de kunde van de vakman.

Het materiaal op zich heeft een uiterst lange levensduur.

De installatie van dergelijke werkbladen is vrij eenvoudig. Men gaat op dezelfde manier te werk als bij hout of laminaat. Het werkblad wordt langs de onderzijde vastgeschroefd. Voor de rest moet men enkel nog de voegen tegen de muur en/of kasten afwerken met silicone.

 

Werkblad in kunststeen : lange levensduur gegarandeerd

Bij dit materiaal worden kristallen van natuurlijke gesteenten (graniet, marmer of glas) gemengd met acrylaat. Het heeft een lange levensduur en is makkelijk te onderhouden. Sommige van deze werkbladen kunnen wel tot 95% graniet bevatten waardoor ze enorm slijtvast zijn en uitermate geschikt voor gebruik in de keuken.

Dit materiaal heeft een enorme flexibiliteit op het gebied van design. Het is verkrijgbaar in meer dan 100 kleuren en motieven en elke dag komen er meerdere bij. Het samenvoegen van losse delen kan gebeuren met een vrijwel onzichbare voeg. Het heeft een hygienisch oppervlak dat niet poreus is, dus schimmels en bacterieen krijgen geen vat op het materiaal.

Bij dit materiaal kan de spoelbak samen met het werkblad vervaardigd worden. Dit wil zeggen dat men geen voegen meer heeft. Indien u liever een andere spoelbak wil hebben dan kan dit ook. Vooral roestvrij staal past hier mooi bij.

Kunstmatige steen is goed bestand tegen vlekken en krassen. Het grote voordeel is dat men steeds herstellingen kan uitvoeren aan het werkblad. Het verwijderen van krassen kan men snel en eenvoudig doen door met een speciaal verkrijgbaar zeer fijn schuursponsje over de krassen te wrijven. Grote beschadigingen kunnen door de leverancier van het werkblad ter plaatse hersteld worden, vrijwel onzichtbaar en zonder verlies van kwaliteit.

Indien u speciale eisen hebt voor uw werkblad dan kan men dit voor u laten maken net zoals u wil. Dit kost uiteraard wel meer dan wanneer men een uit voorraad leverbaar werkblad koopt.

Het materiaal is ook verkrijgbaar in stukken die voor u op maat kunnen gezaagd worden. Ook kan men ze het gewenste model geven of eventueel voorzien van extra profiel. Hierdoor hoeft het gebruik van dit materiaal zich niet alleen te beperken tot het werkblad. Ook andere delen van de keuken zoals bv de spatwand kunnen vervaardigd worden uit kunstmatige steen. U bent alleen beperkt door uw eigen fantasie.

De verschillende kleuren en motieven hebben meestal een verschillende prijs. Diepere kleuren of meer ingewikkelde motieven kosten meestal meer.

Onderhoud is makkelijk. Gebruik water met zeep of een reinigingsprodukt op basis van ammoniac. De voegen zijn ondoordringbaar voor vuil en vet.

Deze werkbladen geven keukens een zekere meerwaarde.

 

Een werkblad in glas is stijlvol en opvallend

Deze werkbladen worden vervaardigd van veiligheidsglas. Dit is geen overbodige luxe in de keuken. Het kan altijd gebeuren dat een zwaar voorwerp op het werkblad valt. De dikte kan varieren van 15mm tot 40mm. Andere dikten zijn ook verkrijgbaar, meestal op bestelling.

Vrijwel alle kleuren zijn mogelijk. Men kan verlichting plaatsen onder het glas om zo een wel heel moderne en trendy keuken te krijgen. Het glas kan voorzien worden van textuur of motieven, ook uw persoonlijke tekeningen of designs. De prijs gaat hierdoor natuurlijk de hoogte in maar zorgt er ook voor dat uw keuken een zeer persoonlijke toets krijgt.

Het werkblad kan mat of glanzend gepolijst worden. Het is ondoordringbaar voor vocht of vet en is bestand tegen zuren en tegen de meeste produkten die in de keuken gebruikt worden. Het onderhoud is eenvoudig. Water en zeep volstaan om een 100% hygienische plaats te verkrijgen.

De installatie kan wel eens een uitdaging zijn. Men moet rekening houden dat onder het glas steeds een bodem moet zitten, anders kan men rechtstreeks in de kasten kijken. Tenzij men uiteraard ondoorzichtig glas gebruikt. Deze bodem kan bestaan uit verschillende materialen gaande van hout of steen tot staal. Een mooie ondergrond zal extra diepte geven aan het glazen werkblad en de algemene uitstraling van de keuken ten goede komen. Let er wel op dat deze ondergrond perfect egaal moet zijn zonder oneffenheden anders loopt u kans dat het glas breekt.

Het glazen werkblad is vrij zwaar. Zorg dus voor genoeg mankracht om het op zijn plaats te leggen. Zorg er steeds voor dat u het werkblad rechtopstaand draagt en nooit platliggend. Hierdoor kan het glas door zijn eigen gewicht gaan doorbuigen wat scheurtjes of barsten kan veroorzaken of in het slechtste geval breken.

 

Een werkblad in glas is een goede aanvulling voor elke keuken

De glasplaat wordt met silicone (vraag naar silicone voor gebruik in keukens) vastgezet op de ondergrond. Zorg ervoor dat het glas op kamertemperatuur is anders vormt er zich condensatie op het glas waardoor de silicone geen goede hechting heeft.

Glas is niet bestand tegen snijden of krassen. Indien men heeft gekozen voor glas met textuur zullen deze krassen minder of zelfs niet opvallen. Ook stof en vingerafdrukken zijn hierdoor nagenoeg onzichtbaar. Glas is bestand tegen warmte en koude, toch wordt aanbevolen om het glas hier zo min mogelijk aan bloot te stellen. Kookpannen kan men best op een hittebestendig plaatje plaatsen.

Hou er rekening mee dat wanneer u een voorbeeld bekijkt van het glas in een showroom dat dit dan niet exact zal lijken op het uiteindelijke werkblad dat u krijgt. Om te beginnen zal men in de showroom andere verlichting hebben dan in uw keuken. Ook de refractie en de weerkaatsing van licht door een klein stuk glas is anders dan bij een groot stuk.

Algemeen kan men stellen dat een werkblad uit glas een goede aanvulling is op een moderne keuken. Het is een materiaal dat aan populariteit wint.